Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Načelniku Baradiću u nevremenu stradalo više od 300 maslina

28.01.2011. 23:00
Načelniku Baradiću u nevremenu stradalo više od 300 maslina


Na vrlo uzornom i njegovanom mladom nasadu maslina s preko 2 tisuće stabala kojeg je prije pet godina podigao na državnom šumskom zemljištu, podigao načelnik općine Stankovci Željko Baradić stradalo je cca 300 stabala s oštećenjima od 30 do 100 posto.
Maslinarstvo kao tvornica pod otvorenim nebom često maslinarima zadaje neplaniranu glavobolju bilo da se radi o suši, o izrazito visokim temperaturama, prevelikoj vlazi, tuči, vjetru, ledenoj kiši ili obilnom mokrom snijegu, kao što je to ovaj puta slučaj.
Oštećenja od 30 do 100 posto
Mokar snijeg koji je padao na širem Benkovačkom i Stankovačkom području 25. siječnja ove godine u ranojutarnjim satima napravio je poprilične štete na mladim maslinicima.
 Na vrlo uzornom i njegovanom mladom nasadu maslina s preko 2 tisuće stabala kojeg je 2006. godine podigao na državnom šumskom zemljištu, načelnik općine Stankovci gospodin Željko Baradić stradalo je cca 300 stabala s oštećenjima od 30 do 100%.
Slična situacija je i na ostalim okolnim maslinicima.
Težina snijega polomila grane
Pod težinom mokrog snijega mnoge grane su popustile, slomile su se, a na mnogim stablima stradale su i sve primarne grane.
Do velikih mehaničkih ozljeda došlo je ponajprije na uzgojnom obliku „vaza” kod kojeg se, kao što je poznato, osnovne, skeletne 3-4 grane formiraju na visini 60-80 cm, odmaknute od provodnice u svom bližem dijelu pod kutom od 45°C. Ukoliko se kod izbora osnovnih grana na provodnici nije vodilo računa da jedna od druge bude udaljena barem 10-15 cm ili nam ponuđeni izboji nisu to dopustili došlo je do pucanja uslijed težine snijega.
Pouke oštećenim maslinarima
Pouka koju oštećeni maslinari, a i oni budući mogu izvući je da već u prvoj godini kod formiranja uzgojnog oblika „vaza” vode računa da odabrani izboji trebaju po visini provodnice biti udaljeni jedan od drugoga. Nije poželjno da idu iz istog mjesta, jer se opterećenje uslijed težine snijega ili leda ili vjetra mora ravnomjernije rasporediti po deblu. Na ostalim uzgojnim oblicima (grmolika krošnja, kuglasti oblik) nisu uočena veća oštećenja makar se radi o sortama koje su osjetljivije na studen kao što su Pendolino ili Lastovka.
Zaglađivanje i premazivanje rana
Nakon ove elementarne nepogode maslinare se upućuje čim vremenske prilike to dozvole, dakle isključivo po suhom vremenu , na skidanje polomljenih grana, te na obnovu i zaglađivanje rana po mogućnosti oštrim voćarskim nožem kako bi što prije došlo do njihovog zacjeljivanja. Nakon zaglađivanja poželjno je premazivanje rana voćarskim voskom, a potom i na prskanje čitavih krošnji jednim od bakrenih pripravaka kako bi spriječili moguću pojavu raka masline (Pseudomonas syringae). Naime, bakterija koja je uzročnik raka masline ulazi u maslinu kroz ovakva mehanička oštećenja koja su nastala kao posljedica teškog mokrog snijega, a tretiranje bakrenim pripravkom predstavlja dezinfekciju nastalih rana. Jer ukoliko dođe do pojave raka prve zaraze vidljive će biti u obliku malih, mekanih , zelenkastih izraslina veličine lješnjaka. Kasnije izrasline postaju čvrste, pucaju i poprimaju nepravilan oblik. Ova neugodna bolest razmnožava se vrlo brzo te se uz tretiranje bakrenim pripravkom neposredno poslije mehaničke ozlijede preporučuje i dezinfekcija alata za rezidbu i većih rana iza rezidbe. Preporuka je da za redovitu rezidbu masline još treba pričekati barem do kraja veljače kako nas ne bi njena prevrtljiva ćud još jedanput prevarila.