Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvati broncom zaliječili rane

28.01.2012. 23:00
Hrvati broncom zaliječili rane


Konačno su hrvatski rukometaši skinuli breme koje nose još od 2004. godine, kada su na Olimpijskim igrama u Ateni posljednji put pobijedili u utakmici u kojoj su se borili za medalju. Slavko Goluža tako je svoj drugi samostalni posao na izborničkoj funkciji okončao i prvom svojom medaljom. To je ujedno i druga hrvatska bronca na europskim prvenstvima, prva je osvojena prije 18 godina na prvom europskom summitu u Portugalu. Aktualni izbornik Slavko Goluža tada je bio u ulozi pričuve.
Bez tenzija na tribinama
Teniski meč Novaka Đokovića te početak finala na Europskom vaterpolskom prvenstvu ipak su većinu srpskih navijača, koji su nazočili finalnoj utakmici na rukometnom EP-u, zadržao kod kuće tijekom susreta za treće mjesto pa hrvatski rukometaši nisu protiv sebe imali neprijateljsku atmosferu. Tako je barem prvo poluvrijeme odigrano u prilično komornoj atmosferi u usporedbi s onom koja je viđena u petak tijekom polufinala. Zato je i pjesma stotinjak hrvatskih navijača, smještenih ponovo na vrhu dvorane, mogla pronaći put do naših rukometaša.
Vidjelo se u prvom dijelu da je poraz u polufinalu od Danaca ostavio traga na Španjolce i prava je šteta što hrvatski rukometaši nisu još bolje iskoristili priličan broj tehničkih pogrešaka suparnika. Svih 30 minuta Hrvatska je vodila, sredinom drugog poluvremena i pet razlike. Međutim, u posljednje dvije i pol minute Španjolci su se definitivno vratili u igru za broncu. Nakon dva uzastopna pogotka Lackovića za vodstvo 13:9, Hrvatska više nije znala kako probiti dubokih španjolskih 5-1. Štoviše, nakon pogotka Tomasa i Horvat je poput košarkaškog playmakera vodio loptu, što je suparnik presjekao pa je Tomas i iz kontre još više smanjio, da bi Sarmiento ostavio Hrvatskoj u nastavku samo minimalni zaostatak.
Lacković i Vori
U posljednjih pet sekundi prvog poluvremena Balić i Lacković stigli su se međusobno posvađati, dok je Kopljar iz deveterca loptu bacio Hombradosu u ruke.
Španjolska je u svom prvom napadu u nastavku uspjela izjednačiti, no scenarij iz polufinala kada je Hrvatska također imala minimalnu prednost, ali je sve prokockala u prvim minutama nastavka susreta sa Srbijom, ovaj put se nije ponovio. Lacković je i dalje rešetao Hombradosa, s crte je španjolskog vratara izluđivao Vori, a sa sedmerca Čupić, a kada su se priključili i prvim pogotkom Balić, pa potom i Kopljar, Hrvatska je stigla do šest pogodaka prednosti (22:16). Negdje sredinom utakmice Arenom se zaorilo “Nole, Nole”. Domaći su navijači pozdravljali osvajenje Australian opena srpskog tenisača i pobjedu nad Rafaelom Nadalom, čiji su sunarodnjaci u Beogradu bili također sve bliži porazu. Ipak, vratili su se u život s dva uzastopna pogotka Romera iz sedmerca pa je vodstvo Hrvatske smanjeno na samo 26:24. Kod 28:26 za Hrvatsku, Balić je izgubio loptu u napadu, potom čini prekršaj za sedmerac, no sve ispravlja Mirko Alilović kada je obranio sedmerac Robertu Garciji. Čupić je potom postigao pogodak s krila za “uzimanje bronhija”, a Vori i Vuković nakon asistencija Balića samo potvrđuju hrvatsku broncu. S vrha tribine čuje se “Srce vatreno”, na terenu Gojun razvija hrvatsku zastavu, a ostatak sada već dobro popunjenih tribina upućuje zvižduke.
 


Srbima Nole zanimljiviji od Hrvata


Igrala se 46. minuta utakmice Hrvatska – Španjolska kada je u dvorani prvo počelo skandiranje “Nole, Nole”, a potom salva oduševljenja popraćena glasom službenog spikera: “pretpostavljam da znate o čemu se radi, Novak Đoković je obranio Australian Open”. U dvorani je u tom trenutku bilo sedam-osam tisuća gledatelja, ali sasvim dovoljno da nadglasaju navijače aktera na terenu. Bio je to uvjerljivo najzanimljiviji navijački događaj tijekom susreta za treće mjesto, iako je Hrvatska imala svoje navijače. Nije ih bilo mnogo manje nego u polufinalu protiv Srbije, ali, što zbog Noleta, što zbog dolazećeg finala, nisu bili pretjerano zanimljivi navijačima Srbije. Čak ih nisu ni vrijeđali, a poneki gledatelj sa srpskom zastavom je i zapljeskao na dobar potez Ivana Balića. I da, hrvatska himna se kristalno jasno čula uoči susreta.
Hrvatski navijači su bodrili svoje ljubimce na putu do bronce. Ali nije bilo pripadnika navijačkih skupina, na gornjem prstenu zapadne tribine smjestili su se uglavnom “obični” navijači, koji su u Srbiju stigli osobnim automobilima. Kako kažu, većinom su iz Dalmacije i Hercegovine. Osiguranje je naravno bilo jako, kao i u polufinalu. Organizatori nisu ništa željeli prepustiti slučaju, premda je prisutnost policije bila nešto manja nego u petak, opet do zapadnog dijela oko dvorane nije mogla ni muha. Svatko tko je s te strane želio prići Areni, bio je upućen da ide okolo-naokolo, sve dok su unutra Hrvati.




Vori: Nisam očekivao da ćemo se dignuti nakon Srbije


Kamenih izraza lica, valjda iz istog razloga zbog kojega nisu željeli davati izjave osim onih koje moraju, Igor Vori i Marko Kopljar na konferenciji za novinare kratko su prokomentirali nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu. Na samu utakmicu protiv Španjolske se gotovo nisu ni osvrtali, bili su kratki i jezgroviti, uz obilje čestitiki.
– Nakon Srbije bilo je teško pripremiti se za utakmicu za treće mjesto budući da smo se u potpunosti ispraznili. Iskreno, tada nisam očekivao da ćemo se uspjeti dignuti, ali ipak smo pokazali da smo prava klapa i da funkcioniramo odlično kada je najteže – rekao je Vori.
Kopljar je bio zadovoljan, kako trećim mjestom, tako i činjenicom da je proglašen za najboljeg desnog vanjskog turnira.
– Stvarno mi je drago da smo na kraju ovako dobro odigrali. Uspjeli smo se dignuti nakon polufinala i sada idemo dalje. Ponosan sam na titulu najboljeg desnog beka – dodao je Kopljar.
Vori je uoči susreta za treće mjesto rekao da je do sada isključivo gubio utakmice za broncu, sada je evo i ta neugodna serija prekinuta. Ukupno, Hrvatskoj je ovo bio peti susret za treće mjesto na jednom velikom natjecanju i druga pobjeda.


Silenzio stampa zbog navodnih laži koje su se pisale


Hrvatski reprezentativci uveli su nakon utakmice protiv Španjolske selektivni silenzio stampa, odbili su davati izjave svim medijima osim Hrvatske televizije. Govorili su jedino na službenoj konferenciji za novinare, što im je obaveza. Prema objašnjenju glasnogovrnika Zlatka Škrinjara, na taj potez odlučili su se, kako kaže Škrinjar, zbog pogrešno, odnosno iskrivljeno prenošenih izjava tijekom cijelog turnira.
Na primjedbu da je igračima obaveza davati izjave i u mix zoni, a ne samo na konferenciji, Škrinjar je tek rekao da je on samo servis igračima i da ne želi ulaziti ni u kakve analize, te najavio da više neće slati do sada uobičajene informacije novinarima. Izbornik Slavko Goluža izgleda nije u “talu” s igračima, on je govorio na konferenciji, ali i nakon nje, kada je odgovarao na pitanja.
Ostala je tako ružna mrlja na nastupu hrvatske reprezentacije u Srbiji. Doista je nedoličan način na koji su igrači izveli svoj neočekivani silenzio, bježeći iz mix zone u čučnju kroz reklamne panoe. Pojedinci su tek dobacili da žure na doping kontrolu, a kapetan Igor Vori je dao izjavu i za RTL televiziju, što je valjda bila iznimka ili neka vrsta anomalije u njihovom planu. Zanimljivo je spomenuti da je i Ivan Čupić kratko stao pred kameru RTL-a, ali je, na poziv Ivana Balića, ipak pobjegao pod reklamni pano. Direktor reprezentacije Ivica Udovičić u prolazu je dobacio da su “igrači tako odlučili jer se pišu laži”. Na pitanje ako bi igrači jednako postupili da su poraženi od Španjolske, Škrinjar je rekao da bi.
Iako nitko nije dao konkretnije objašnjenje na koje to navodne laži, odnosno pogrešno interpretirane izjave “kauboji” misle, nije teško pretpostaviti da je riječ o izjavama pojedinih igrača, prije svega Ivana Balića, koji su na pojedina pitanja o igri i minutaži odgovarali “pitajte izbornika”. Ta izjava, međutim, nije izmišljena, a interpretirati se može samo na jedan način – kao verbalni protest protiv Slavka Goluže. Javna je tajna, naime, da Ivano Balić i Slavko Goluža nisu na istoj valnoj dužini, što se teško može sakriti. U tom kontekstu treba tumačiti i Golužino naglašeno hvaljenje igrača nakon Španjolske, kada je rekao da im “skida kapu” te da su oni za njega “uvijek bili najbolji”. Podsjetimo, nakon poraza od Srbije, pa i dan kasnije, kada se “ohladio”, Goluža je govorio da je razočaran jer “njegova momčad nije dala sve od sebe”, odnosno “ostao je dojam da su Srbi više željeli pobjedu i finale”.


Kopljar u idealnoj postavi


Desni vanjski hrvatske reprezentacije Marko Kopljar jedini je “kauboj” koji je izabran u idealnu sedmorku prvenstva, odnosno u All star team, kako se to službeno zove. Nagrada je to Kopljaru za odlične partije na ovom prvenstvu, na kojem se definitivno prometnuo u jedan od oslonaca momčadi Slavka Goluže, s potencijalom da postane pravi nasljednik nekad nezamjenjivog kapetana Petra Metličića. Uz kopljara, u prvu sedmorku turnira ušli su lijevo krilo Valur Gudjen Sigurdsson (Island), lijevi vanjski Mikkel Hansen (Danska), srednji vanjski Uroš Zorman (Slovenija), desno krilo Christian Sprenger (Njemačka), pivot Rene Toft Hansen (Danska) i vratar Darko Stanić (Srbija).
Najboljim igračem turnira, odnosno najvrijednijim, proglašen je kapetan Srbije Momir Ilić, najbolju obranu igrao je Viran Morros (Španjolska), a najbolji strijelac je Makedonac Kiril Lazarov.


Josipović čestitao rukometašima


Povodom osvajanja brončane medalje na Europskom prvenstvu, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku hrvatskim rukometašima i Hrvatskom rukometnom savezu.
“Hrvatski rukometaši još su nas jednom razveselili, ovaj put osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu. Srdačno čestitam svima zaslužnima za taj uspjeh, prije svega igračima i stručnom vodstvu, ali i svima onima koji su bili uključeni u pripreme reprezentacije”, stoji u brzojavu.


OI: Hrvatska sa Islandom, Japanom i Čileom


Hrvatska muška rukometna reprezentacija bit će domaćin kvalifikacijskog turnira za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, a protivnici će im biti Island, Japan i Čile.
Turnir će se igrati od 6. do 8. travnja, a prve dvije selekcije osiguravaju olimpijsku vizu pa je za vjerovati da će izabranici Slavka Goluže biti u Londonu. Danska je naslovom europskog prvaka postala šesta selekcija koja je osigurala OI, uz domaćina Veliku Britaniju, svjetskog prvaka Francusku, prvaka Afrike Tunisa, prvaka Azije Južne Koreje i američkog prvaka Argentine. Igraju se još dva kvalifikacijska turnira, Španjolska je domaćin Poljskoj, Srbiji i Alžiru, a Švedska Mađarskoj, Brazilu i Makedoniji.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 31 (13):27 (12)


BEOGRAD – Arena. Gledatelja: 10.000. Suci: Lars Geipel i Marcus Helbig (oba Njemačka).
HRVATSKA: Alilović (10+2), Losert, Balić 1, Duvnjak, Lacković 7, Kopljar 4, Vori 6, Gojun 1, Horvat, Vuković 1, Batinović, Bičanić, Buntić, Čupić 7 (3), Musa, Ninčević 4.
ŠPANJOLSKA: Hombrados (8+0), A. Entrerrios 1, Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, R. Entrerrios 1, Sarmiento 7, Aguinagalde 2, R. Garcia 3, Ugalde, J. Garcia, Romero 6 (5), Canellas 1, Morros i Guardiola.
Sedmerci: Hrvatska 3 (3), Španjolska 9 (6).
Isključenja: Hrvatska 10 minuta (Gojun 2, Kopljar 2, Čupić 2, Ninčević 2, Musa 2), Španjolska 4 minute (Maqueda 2 i Morros 2).