Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Đapić izbačen iz HSP-a, ali ne odustaje od izbora

Autor: Zlatko Crnčec Dražen Ciglenečki,

28.01.2013. 23:00
Đapić izbačen iz HSP-a, ali ne odustaje od izbora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tek sad imam razloge za potpuni povratak u politiku. Idem u utrku za gradonačelnika Osijeka kao nezavisni kandidat. Ne bojim se utakmice. A i nije sve gotovo ni u HSP-u. Moje je isključenje protustatutarno i ta priča još nije gotova, komentirao je Đapić


Predsjedništvo HSP-a na svojoj je jučerašnjoj sjednici održanoj u Sisku donijelo jednoglasnu odluku da se iz stranke izbaci njen dugogodišnji čelnik i aktualni počasni predsjednik Anto Đapić.
– Ne može stranka biti talac njegovih ambicija. Kada je izabran za počasnog predsjednika bilo je dogovoreno da se više neće politički angažirati. A sada je ponovno stranku počeo koristiti za vlastite ambicije. Njegova je kandidatura za gradonačelnika Osijeka nanijela ogromnu štetu stranci. On je samovoljno preko svojih prijatelja u stranci pokušao postići da HSP podrži njegovu kandidaturu. A HSP je puno više od Ante Đapića i zato smo donijeli ovakvu odluku. I ovom se odlukom valjda konačno skida dojam da sam ja osoba preko koje on vodi HSP. Zbog budućnosti HSP-a ovakva je odluka morala biti donesena, rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb. Dodao je da je zbog Đapićevih osobnih interesa velik broj članova napustio stranku. Odluku o isključivanju Ante Đapića iz stranke donijelo je jednoglasno devet članova predsjedništva.
Sporne koalicije
Đapić u izjavi za naš list naglašava da predsjedništvo ima 15 članova, te da šest članova namjerno nije bilo pozvano na sjednicu jer bi se oni sigurno suprotstavili ovakvoj odluci.
– Tek sad imam razloge za potpuni povratak u politiku. Idem u utrku za gradonačelnika Osijeka kao nezavisni kandidat. Ne bojim se utakmice. A i nije sve gotovo ni u HSP-u. Moje je isključenje protustatutarno i ta priča još nije gotova, rekao je Đapić. Dodao je da je kod njegovog isključenja iz stranke glavnu ulogu odigrao “vanjski faktor” nakon što se on suprotavio da HSP na izborima u Osijeku koalira s HDSSB-om što je želio Srb ili s HDZ-om što su željeli neki drugi članovi vodstva stranke.
– Srb je zagovornik koalicije s HDSSB-om u Osijeku i Slavoniji čemu sam se oštro protivio. Sada su u Sisku najavili da će samostalno ići na izbore, ali vidjet će se vrlo brzo da će doći do koalicija i s HDZ-om i s HDSSB-om. I tu su, a ne kod mene, u pitanju parcijalni interesi. Primjerice, egzistencija Peje Trgovčevića izravno ovisi o koaliciji s HDZ-om u Petrinji, a sličan je slučaj i s Ivanom Miličevićem. Ta su dvojica uz Srba oni koji stoje iza mojeg izbacivanja iz stranke, rekao je Đapić.
U političkim se kuloarima pojavila priča da iza Đapićevog izbacivanja stoji HDZ koji tako uklanja prepreku za ujedinjenje pravaške opcije za sljedeće parlamentarne izbore. Međutim izvori iz te stranke najoštrije demantiraju takvu mogućnosti i inzistiraju na tome da Đapić nije bio nikakava prepreka za suradnju HDZ-a i HSP-a.
Potez očajnika
Što se tiče negativnog odnosa HSP-a dr. Ante Starčević (HSPAS) prema Đapiću u HDZ-u ističu da se to njih ne tiče, te da je to stvar koju međusobno moraju riješiti dvije pravaške stranke. Glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić izjavio je jučer za naš list da nikakva suradnja s HSP-om ne dolazi u obzir ni nakon izbacivanja Đapića iz te stranke.
– Ovo mi se čini kao potez očajnika. To su oni koji su Đapića izbacili u nadi da bi mogli ostati u igri nakon što mi pokrenemo akciju ujedinjavanja svih pravaša. Međutim, to nije moguće s ovih desetak ljudi koji su Đapića izbacili, a da su mu prije toga godinama vjerno služili. Nismo zainteresirani za nikakve razgovore s njima. HSP više nigdje ne postoji. Za nekoliko dana će nam u Ličko-senjskoj županiji pristupiti oko 200 članova Srbove i Đapićeve stranke, rekao je Ćorić.


Petnaest godina apsolutne vlasti u stranci




Anto Đapić je političku karijeru započeo 1990. u HDZ-u. Bio je sudionik prvog općeg sabora stranke u veljači 1990. u dvorani Lisinski u Zagrebu. Nedugo nakon toga izašao je iz HDZ-a. Po jednoj verziji bio je suspendiran sa svih funkcija zbog “desnih skretanja”, a po vlastitoj je nastradao jer je kao neiskusan mladi političar uletio u frakcijske borbe osječkog HDZ-a. Nakon toga otišao je u HSP gdje je nakon smrti Ante Paradžika bio šef stranačkog stožera. Na Saboru stranke u Kutini 1994. smijenio je dotadašnjeg predsjednika Dobroslava Paragu. Njegova je neupitna pozicija predsjednika HSP-a u pitanje došla nakon parlamentarnih izbora 2007. na kojima je stranka osvojila samo jedan mandat. Dio nezadovoljnika predvođenih Ružom Tomašić izašao je iz stranke i osnovao HSPAS. Đapić je na čelu HSP-a ostao do 2009. kada ga je na toj poziciji naslijedio njegov dugogodišnji politički štićenik Daniel Srb. Đapić je tada bio izabran za počasnog predsjednika HSP-a.