Gost dr. sc. Josip Faričić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Prof. dr. Josip Faričić, geograf i povjesničar, prorektor Sveučilišta u Zadru i istaknuti društveni djelatnik, gost je susreta ‘Večer u knjižari' u knjižari Verbum u Zadru u srijedu 30. siječnja s početkom u 20,30 sati. Primjer je mladog sveučilišnog profesora čije su sposobnosti zarana potvrđene u nizu Rektorovih nagrada koje je dobio, a uz službu prorektora, povjerene su mu i odgovorne službe predsjednika Hrvatskog geografskog društva Zadar i Družbe Braće Hrvatskog zmaja - Zmajskog stola u Zadru.

Na susretu koji moderira Ines Grbić, dr. Faričić će temeljem svog stručnog habitusa dati odgovor na niz aktulanih pitanja koja zadiru u područje njegovog znanstvenog istraživanja i djelovanja: najava prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, tema otočnih resursa i hrvatskog prostora uz koji se veže pojam 'zbunjujuće geografije', angažman studenata i odlazak mladih u inozemstvo, razvijanje kulture dijaloga za koju se djelatno zalaže. Kao povjesničara, čut ćemo i mišljenje dr. Faričića o uvođenju ćirilice u Vukovar.

Josip Faričić je rođen u Zadru 16. lipnja 1976. Godine 1998. završio je studij geografije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu, a zatim 2003. magistrirao i 2006. doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2011. g. izvanredni je profesor na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Od 2009. do 2011. godine bio je pročelnik Odjela za geografiju, a trenutno obnaša dužnost prorektora Sveučilišta u Zadru. Autor je i koautor pedeset znanstvenih radova objavljenih u časopisima te poglavlja u knjigama, a napisao je i tridesetak stručnih radova i prikaza iz područja kartografije, historijske i pomorske geografije te, posebno, geografije otoka.

Sudjelovao je na većem broju znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu (Portugal, Velika Britanija, Island, Čile, Austrija i Slovenija). Uredio je više znanstvenih monografija te sudjelovao u uređivanju znanstvenog časopisa Geoadria i više zbornika radova. Član je uredništva časopisa Kartografija i geoinformacije. Član je Hrvatskog geografskog društva i Hrvatskoga kartografskog društva. Od 2011. predsjednik je Hrvatskog geografskog društva u Zadru. Za dosadašnji rad primio je više priznanja i nagrada, uz ostalo tri uzastopne Nagrade rektora Sveučilišta u Splitu za izvrstan rezultat tijekom studija (1996., 1997. i 1998.), Oscar academicus Studentskoga zbora Sveučilišta u Zadru (2005.) za najboljeg nastavnika na studiju geografije i Nagradu rektora Sveučilišta u Zadru (2010.) za znanstvena ostvarenja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno