Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Meštrović: Projekt Centra u Biljanima je u punom jeku

Autor: Nives Rogoznica

28.01.2013. 23:00
Meštrović: Projekt Centra u Biljanima je u punom jeku

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovim natječajem završava izrada dokumentacije potrebne za aplikaciju za sredstva iz fondova Europske Unije u 2014. godini, istaknuo je pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivio Meštrović


Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivio Meštrović opovrgava informaciju koju je koncem prošle godine iznio predsjednik ekološke udruge „Ravni kotari” Zdravko Belušić navevši tada kako je „Ministarstvo zaštite okoliša srušilo Studiju utjecaja na okoliš županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim”.
Projekt od nacionalnog značenja
– Projekt uspostave i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije nije zaustavljen, već je njegova realizacija, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u punom jeku s obzirom na to da se radi o projektu od nacionalnog značenja, istaknuo je Meštrović napominjući kako bi već u veljači, u suradnji s Fondom, trebao biti objavljen natječaj za nabavu usluge izrade projektne dokumentacije Centra za četiri pretovarne stanice, za sortiranje otpada na odlagalištu Diklo i utvrđivanje sastava i količine tog otpada, za izradu dokumentacije potrebne za prijavu projekta na natječaj za europska sredstva, kao i izradu same natječajne dokumentacije za izgradnju Centra i pretovarnih stanica za sufinanciranje sredstvima fondova EU.
– Ovim natječajem završava izrada dokumentacije potrebne za aplikaciju za sredstva iz fondova Europske Unije u 2014. godini, istaknuo je Meštrović podsjećajući kako je u kolovozu 2012. godine, uz prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode, potpisan „Sporazum o ulaganju Fonda u pripremne projekte za Centar za gospodarenje otpadom Zadarske županije Biljane Donje, pretovarnih stanica i sanacije odlagališta otpada”.
Suglasnost Hrvatskih voda
To je sporazum između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije u kojem su sporazumne strane suglasne da će Fond do 100% financirati preostale istražne radove i izradu projektne dokumentacije za Centar i pretovarne stanice, te sanaciju i postupno zatvaranje odlagališta otpada na području Zadarske županije do uspostave rada novog Centra, a što uključuje i troškove pripreme projektne aplikacije za prijavu projekta na sufinanciranje sredstvima fondova Europske Unije.
– Ovim Sporazumom je, također, definirano kako će tvrtka EKO d.o.o. i Zadarska županija biti nadležni za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za Centar za gospodarenje otpadom, pretovarne stanice i sanacije i postupno zatvaranje svih odlagališta komunalnog otpada na području Zadarske županije, kazao je Meštrović, podsjećajući još kako je tijekom prošle godine izmjenom idejnog projekta na način da se odustalo od izgradnje bioreaktorskog odlagališta otklonjena prepreka za dobivanje suglasnosti Hrvatskih voda na Studiju utjecaja na okoliš.