Na besplatnim repeticijama u Gradskoj knjižnici 41 učenik, 10 na čekanju!

Slika korisnika admin
ucenje

Gradska knjižnica Zadar već petu godinu organizira besplatnu poduku u učenju za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a zbog sve većeg interesa za ovim vidom pomoći ove su godine u knjižnici odlučili prestati primati prijave učenika u trenutku kada su im kapaciteti popunjeni. Tako se trenutačno, doznajemo u knjižnici, ne primaju prijave polaznika za program Besplatne pomoći u učenju za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, dok se prijave volontera koji učenicima žele pomoći u svladavanju gradiva iz matematike, fizike i engleskog jezika primaju i dalje. Riječ je o dijelu projekta pod nazivom Perpetuum, jedinstvenom programu u hrvatskim narodnim knjižnicama, koji zadarska Gradska knjižnica provodi od 2010. godine i u kojem školovani volonteri daju poduku iz određenih predmeta učenicima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a kojima su potrebne repeticije.

- U ovom trenutku pomoć pri učenju prima 41 učenik. Od ukupno prijavljenih 30 osnovnoškolaca volonteri trenutno pomažu 24 učenika, dva učenika su na listi čekanja, a četvero više nije u programu. Od ukupno 33 prijavljenih srednjoškolaca volonteri trenutno pomažu 17 učenika, 8 ih je na čekanju, a 8 učenika više nije u programu, navodi Žozefina Žentil- Barić, koordinatorica volontera u Gradskoj knjižnici Zadar, te ističe kako s programom besplatne poduke najčešće prestaju oni učenici koji su ispravili ocjenu i koji dalje mogu sami svladavati gradivo. Ipak, takvi slučajevi su rijetki jer, kako kaže Žozefina Žentil-Barić, na poduku se uglavnom javljaju učenici s velikim "rupama" u (pred)znanju, te je potrebno puno truda, rada i vremena da se nadoknadi propušteno gradivo.

Pomoć, doznajemo dalje, podjednako traže gimnazijalci, ali i učenici pomorskog, te hotelijersko-turističkog usmjerenja, kao i učenici raznih strukovnih škola. Također, u ovoj školskoj godini, uz već uobičajenu pomoć oko gradiva iz matematike, najviše se traži pomoć pri svladavanju engleskog jezika, a tražene su i repeticije iz fizike i hrvatskog jezika, dok se vrlo rijetko traži pomoć za kemiju i talijanski jezik.

Valja napomenuti kako se za poduku učenicima mogu javiti svi zaposleni i nezaposleni profesori, kao i oni koji su u mirovini, ali i aspolventi s položenom pedagoškom grupom predmeta.

Trenutno su u programu Besplatne pomoći u učenju angažirana 33 volontera. Većina njih su inače zaposlene osobe, jedan dio su studenti i nezaposleni, dok je najmanje umirovljenika.

Trajanje poduke, dozajemo još u knjižnici, je individualno, a najčešće je riječ o individualnom radu jedan sat tjedno (60 minuta). Međutim, zbog velike potražnje neki volonteri rade istovremeno s dvoje ili troje učenika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno