Sabljar Dračevac: Socijaldemokracija je u krizi

Slika korisnika admin
sabljar_sracevac
Fabio ŠIMIĆEV
Renata Sabljar Dračevac

Na sedmoj sjednici Županijskog odbora SDP-a govorilo se o aktualnoj situaciji u stranci te su usvojeni zaključci nedavno održane stranačke konvencije kojoj je domaćin bio upravo županijski SDP. Na temu "Socijaldemokracija u današnjem društvu" vrlo otvoreno je izlagalo nekoliko SDP-ovaca, upozoravajući kako se socijaldemokracija mora vratiti svojim korijenima.

Nije tajna da je situacija u stranci sve teža s rejtingom koji pada, pogotovo nakon Josipovićeva poraza na predsjedničkim izborima, ali i rastom popularnosti Sinčićeva Živog zida, Hollynog OraHa, a sada se sve više spominje i Radnička fronta. Već se javno govori o Milanoviću kao o autokratu, sve glasnije kritike stižu i iz samih redova stranke, a o SDP-u kao o stranci koja je socijaldemokratska samo na papiru.

O poljuljanoj socijaldemokraciji u stranci tijekom konvencije govorio je i jedan od najpopularnijih SDP-ovaca, zastupnik u europskom parlamentu i navodni pretendent na mjesto šefa SDP-a, Tonino Picula.

O situaciji u stranci razgovarali smo, upravo nakon prihvaćanja zaključaka ove konvencije na Županijskom odboru, s njegovom predsjednicom Renatom Sabljar Dračevac.

- Na sedmoj sjednici Županijskog odbora usvojili smo zaključak vezan uz Izvještajno-tematsku konvenciju Županijskog odbora SDP-a. Govornici na konvenciji složili su se da je danas socijaldemokracija u krizi. Nije to slučaj samo kod nas, već u cijeloj Europi. U Europskoj uniji, od 28 država, socijaldemokratske stranke participiraju u samo pet vlada. Greška je socijaldemokratska rješenja od prije 25 godina primjenjivati i danas. Vlada osjećaj političke nemoći i apatije, a kao rezultat toga sve je manja izlaznost građana EU na izbore. Priču o gospodarstvu preuzeli su konzervativci, ljudske slobode su preuzeli liberali, a ekološke probleme zeleni. Socijaldemokracija je u krizi i kao ideologija - kaže Sabljar Dračevac.

Unatoč prihvaćenim zaključcima na sjednici Županijskog odbora, pitali smo je kakve su po njoj šanse da SDP pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, trebaju li ipak veće promjene da osvoje još jedan mandat?

- Dijeli nas nepuna godina do novih parlamentarnih izbora. Vjerujem u mudrost rukovodstva SDP-a koje će sve snage i energiju usmjeriti prema ponovnoj pobjedi na parlamentarnim izborima - zaključuje Sabljar Dračevac.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno