Za paljuvski vodovod poteklo 3,5 milijuna kuna iz EU fondova

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Uskoro pet kilometara vodovoda

Općina Novigrad i u ovoj godini intenzivno nastavlja s izgradnjom vodovodne mreže u sva tri svoja naselja. Prema riječima načelnika te Općine Jose Klapana, prvi projekt je onaj u novom dijelu mjesta Paljuv, za koji je novac povučen iz EU fondova.

 - Radi se o oko pet kilometara vodovoda, a vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna. Usporedno se očekuje i nastavak radova na projektima iz drugih izvora financiranja, onih Hrvatskih voda i naše Općine. Nažalost, još čekamo da ta državna tvrtka odobri po jedan projekt za Pridragu i Novigrad, odnosno stari dio Paljuva. U oba projekta treba se graditi po kilometar vodovodne mreže, a svaki od njih vrijedan je po milijun kuna. Time bi u cijelosti izgradili općinsku vodovodnu mrežu - naglasio je Klapan, koji je izrazio nezadovoljstvo brojem Pridražana koji su se dosad priključili na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.

- Premda se za odobravanje priključaka za vodu za veći dio ovih projekata mora čekati njihov završetak i izdavanje uporabne dozvole, u jednom dijelu Pridrage su se vlasnici kuća već mogli priključivati. No interes je zasad skroman, a to vjerojatno ima veze s cijenom priključka koja iznosi četiri tisuće kuna. A i oni koji su platili priključak, trenutačno troše malo vode, što objašnjavam time da svaka kuća ima gusterne zapremnine po 40-50 prostornih metara pa koriste tu vodu - rekao je načelnik Novigrada te dodao da ovakva praksa predstavlja veliki problem u povratu uloženog novca, koji je planiran iz potrošnje građana.

Što se tiče ostalih razvojnih projekata, Klapan navodi obnovu tvrđave u Novigradu i Doma kulture u tome mjestu.

- Tvrđavu namjeravamo obnoviti preko EU fondova, odnosno Ministarstva turizma. Kulturna baština time bi se koristila za potrebe kulturnog turizma. U tom, više od deset milijuna kuna vrijednom projektu, u kojemu nam pomaže Zadarska županija, pruža nam se niz mogućnosti za povezivanje s našim postojećim projektima, kao što su Etnografski muzej, Muzej ribarstva, Info centar i Kuća Buta, koji bi bili info centri prema tvrđavi - istaknuo je načelnik Novigrada, koji je rekao kako postoji i ideja da ovaj projekt obuhvati i obnovu Doma kulture u Novigradu kao posjetiteljskog, multimedijalnog centra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno