Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bolnica gradi novu zgradu za dnevne bolnice?

28.01.2017. 23:00
Bolnica gradi novu zgradu za dnevne bolnice?


Opća bolnica Zadar je na korak od dobivanja sredstava za gradnju nove zgrade za dnevne bolnice, na mjestu stare Interne, u neposrednoj blizini Poliklinike. Vrijednost projekta izgradnje, adaptacije i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija je gotovo 50 milijuna kuna. Zgrada bi bila povezana s Poliklinikom, a u nju bi se smjestio i uređaj linearni akcelerator koji će se nabaviti sredstvima iz donacija.
– OB Zadar je nositelj EU projekta kojeg je aplicirala na Poziv za dostavu projektnih prijedloga ograničenog modaliteta – Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i /ili dnevnim kirurgijama. Nakon dobivene ocjene usklađenosti projekta od strane Ministarstva zdravstva predana je projektna prijava. Uspješno smo prošli sve zadane faze provjere prihvatljivosti te se nalazimo pred završnom fazom koja predstavlja donošenje Odluke o financiranju, potpisivanje Ugovora i ishođenje dozvole za gradnju. Rok za realizaciju projekta ukupne vrijednosti 49.998.615 kuna, (obuhvaća adaptaciju i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija) traje 36 mjeseci, dok početak radova očekujemo na proljeće. U sklopu projekta osigurat će se i prostor za smještaj lineranog akceleratora, za kupnju kojeg se sredstva prikupljaju iz donacija. Naime, prateći kontinuirani porast oboljelih od malignih bolesti u suradnji s Ligom za borbu protiv raka pokrenuli smo akciju prikupljanja potrebnih sredstava kako bi unutar naše županije omogućili cjelokupnu zdravstvenu skrb malignih bolesnika koja će značajno utjecati na otklanjanje problema s kojima se, nažalost, danas susreću, navodi dr. Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar.
Tako bi zadarski maligni bolesnici napokon u svom gradu imali mogućnost zračenja i ne bi morali putovati u Split ili Zagreb, a neadekvatni uvjeti na Onkologiji bili bi zamijenjeni novoopremljenim i uređenim prostorima dnevne bolnice u novoj zgradi.
Kako je dodao Čulina, svakodnevno se u bolnici suočavaju i s raznim poteškoćama nastojeći pacijentima osigurati kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.
– Opća bolnica Zadar je ustanova namijenjena za akutno liječenje bolesnika, međutim, učestalo zbog nemogućnosti drugog adekvatnog zbrinjavanja, bolesnici borave u bolnici i duže nego je predviđena potreba za akutnim liječenjem. Izmjena Mreže javne zdravstvene službe 2015. godnine dodatno je smanjila kapacitet bolnice što iziskuje dodatne napore osoblja Opće bolnice Zadar da u što kraćem vremenskom roku svim bolesnicima pruže potrebnu, a pri tome i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Bolnica aktivno sudjeluje u nastojanjima nadležnih tijela Zadarske županije u provođenju zbrinjavanja bolesnika koji imaju potrebu za dugotrajnom ili palijativnom skrbi. Na našim odjelima nerijetko borave bolesnici koji zahtijevaju navedeni smještaj, pa svakodnevno u suradnji s obiteljima i nadležnim službama pronalazimo prikladna rješenja, posebice kada se radi o osjetljivim skupinama, poput djece ili hrvatskih branitelja.