Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nadmudrile ih lisice pa ostali “kratkih rukava”

28.01.2017. 23:00
Nadmudrile ih lisice pa ostali “kratkih rukava”


Ražanačka Lovačka udruga Kobac koja ukupno broji 117 lovca i koja je lanjske godine proglašena najboljom udrugom na području Zadarske županije, sa svojim vodstvom, predsjednikom Nikolom Miletićem, dopredsjednikom i lovnikom Darijom Dundovićem i tajnikom Darijom Rudelom, ove je nedjelje unutar zajedničkog lovišta Ljubač 13/119 provela hajku na lisice, čagljeve, divlje mačke i ostalu divljač. Hajka je organizirana u okviru zacrtanog plana i programa eventualnog suzbijanja i širenju bjesnoće te odstrelu spomenutih životinja koje iz godine u godinu, uz vuka, predstavljaju sve veću opasnost za ovdašnje stočare.
Nakon jutarnje prozivke koja je provedena u 7.30 sati na dogovorenom zbornom mjestu u Podvršju 70-tak lovaca krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom šumovitom te krševitom terenu uz pomoć pasa goniča “češljalo” se područje Brdo iznad Radovina. Oko 10.30 sati lovci su se vratili na mjesto polaska gdje ih je dočekalo toplo lovačko jelo koje je pripremio lovački kuharski trojac Rajko Rudić, Željko Čavić i Božo Žagar Šarko.
Lovci ovaj put nisu imali sreće. Nisu se ni susreli s predatorima pa su puške mirovale. No, ne žale zbog toga tvrdeći nam da je to rezultat prvenstveno dobrog i sustavnog gospodarenja lovištima.
– Hajke su nakon okončanja lovne sezone naša tradicionalna aktivnost u ovo zimsko doba. Danas nismo imali sreće. Naredne nedjelje sjeverna sekcija lovit će predatore na potezu od Velinca do Paškog mosta dok će južnjaci hajkati na brdu Ljubljana iznad Ljupča. Nas lovce najviše zabrinjavaju vukovi koji harače na prostoru od Paškog mosta do Vinjerca. Imali smo tako slučaj da su dva vuka u Jovićima prije petnaestak dana usmrtila dvadesetak ovaca i janjaca. Konačno se po tom pitanju moramo svi zamisliti i zaustaviti neodrživo stanje na terenu, kaže predsjednik Nikola Miletić dodajući kako im je u planu poraditi na daljnjoj izgradnji lovačkog Doma u Podvršju za što posjeduju građevinsku dozvolu.
– Planiramo provesti osam hajki od toga pet u kojima su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Koncem veljače također nam je u planu lovišta napučiti s tristotinjak fazana. Kako bi nam divljač imala što jesti u što skorije vrijeme prionut ćemo oranju i sijanju djeteline, zobi i još nekih žitarica, kazao je lovnik Dundović, dodajući kako će se i ove godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode u suradnji s Općinom Ražanac u lovištima organizirati dvije do tri ekološke akcije čišćenja jer su lovišta nažalost puna nekontroliranih i divljih odlagališta.
Tajnik Dario Rudela ističe kako im je najveći problem ljudstvo.
– Sve je više starijih lovaca koji su napunili 65 godina, a među mladima nema interesa za lovstvo. Što se pak tiče vukova, ja bih još dodao da smo s Kunom iz Poličnika i Kamenjarkom iz Posedarja od strane Ministarstva poljoprivrede RH dobili mogućnost odstrela samo jednog vuka. Po saznanjima i opažanjima na terenu i po tvrdnjama i kazivanju pastira najmanje ih je petnaestak, kaže Rudela dodajući kako bi se iznova moralo organizirati prebrojavanje vukova na terenu te povećati njihov odstrel.