Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od Lady Washington do Slovenke Melanije

28.01.2017. 23:00
Od Lady Washington do Slovenke Melanije


Ni u jednoj državi supruge predsjednika ne izazivaju toliku pozornost javnosti kao što je to slučaj u SAD-u, gdje se pomno prati svaki korak žena koje već više od 160 godina nose titulu prve dame


Od moralne podrške preko društvenog, posebno dobrotvornog angažmana, sve do sukreatorstva u političkim odlukama – uloge su koje su kroz povijest imale supruge američkih predsjednika. I dok mnoge od njih nisu ostavile dubljega traga, čak ni spomena u sjećanju Amerikanaca, neke od bivših prvih dama znale su itekako iskoristiti svoj bračni status tijekom suprugova predsjedničkog mandata.
Ni u jednoj državi supruge predsjednika ne izazivaju toliku pozornost javnosti kao što je to slučaj u SAD-u, gdje se pomno prati svaki korak žena koje već više od 160 godina nose titulu prve dame. Tako se i sada do najsitnijih detalja analizira život, ponašanje i izgled nove vladarice Bijele kuće Melanije Trump, kojoj mediji mjesto u povijesti već nastoje osigurati činjenicom što je rođena izvan SAD-a, iako je zapravo prva supruga američkog predsjednika koja je rođena u inozemstvu bila Britanka Louise Adams, koja je titulu prve dame nosila u razdoblju od 1825. do 1829. godine.
Naziv uveo Madison
Mnoge američke prve dame ostale su poznate po svome angažmanu oko određenih društvenih pitanja i problema čije rješavanje su poticale ili pokrenule kao što je briga o okolišu, borba protiv rasizma, poticanje ravnopravnosti spolova, skrb o beskućnicima, ovisnicima, djeci s teškoćama, oboljelima i slično. Humanitarni rad pojedinih prvih dama ostavština je do današnjih dana, poput poznate “Klinike Betty Ford” koju je utemeljila Elizabeth Ford, popularna Betty, supruga 38. predsjednika Geralda Forda, koja je javno priznala da se bori s ovisnošću o alkoholu i koja je osnovala čuvenu kliniku u kojoj se i danas liječe mnoge poznate osobe, posebno iz svijeta filma i glazbe. Značajnu društveno-političku ulogu ostvarila je Eleanor Roosevelt, supruga predsjednika s najduljim mandatom u povijesti SAD-a Franklina D. Roosevelta koja je imala bitan utjecaj i u donošenju odluke da Sjedinjene Države uđu u Drugi svjetski rat.
Uvođenje naziva “prva dama” pripisuje se četvrtom predsjedniku Jamesu Madisonu koji je svoju pokojnu suprugu Dolly Madison tako nazvao na njenom pogrebu. Do tada nije postojao jedinstveni izraz kojim su se titulirale supruge predsjednika, te je najčešće korišten naziv “predsjednikova gospođa” ili samo “dama.” Iako je prva dama uglavnom i vjenčana supruga predsjednika, ukoliko on nije oženjen ili je udovac ulogu prve dame može preuzeti i neka druga žena, pa je tako prva koja je nosila ovu titulu a nije bila supruga, bila Harriet Lane, nećakinja neoženjenog 15. predsjednika Jamesa Buchanana.
U povijesti je zauvijek zapisana Martha Dandrige, supruga prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona kojoj je to bio drugi brak. Martha je rođena 1731., a udala se s osamnaest godina za Daniela Parkera Curtisa s kojim je imala četvero djece. Nakon suprugove smrti ostala je bogata udovica, te se po drugi put udala za Georgea Washingtona koji je postao prvi američki predsjednik u mandatu od 1789. do 1797. Par nije imao djecu, a Marthu su nazivali i “Lady Washington.”
Proročanska vizija Pat Nixon
Žena koja je kao prva dama imala veliku političku ulogu bila je Eleanor Roosevelt, supruga 32. predsjednika Franklina Delano Roosevelta s kojim je bila i u daljnjoj rodbinskoj vezi. Eleanor je ujedno i nećakinja 26. predsjednika Theodorea Roosevelta. Kao prva dama bila je velika zagovornica prava žena, te aktivistica za prava crnaca i Židova, a zbog suprugova invaliditeta Eleanor je preuzela na sebe i mnoge suprugove obveze, ne samo u domovini već i tijekom zajedničkih brojnih putovanja po svijetu. Nakon suprugove smrti imenovana je američkom predstavnicom pri UN-u.
Supruga Dwighta D. Eisenhowera, čuvenog generala i zapovjednika američkih snaga u Europi, koji je 1953. izabran za predsjednika, bila je Mammie Eisenhower, a svoj je mandat prve dame provela u suprugovoj sjeni. Život uz muža vojnika, kako je izjavila, donio joj je stalna preseljenja, pa se tako u 37 godina braka selila 27 puta.
Thelma Pat Nixon bila je supruga predsjednika Richarda M. Nixona, jedinog predsjednika koji je zbog afere prisluškivanja (Watergate) morao dati ostavku. Pat je bila popularna u javnosti, za razliku supruga koji je ostao upamćen kao najnemoralniji predsjednik u američkoj povijesti. Osim afere Watergate, mediji su Nixona povezivali i s nasiljem, te ovisnošću o alkoholu, a navodno je svoju suprugu tukao i vrijeđao dok je bio pijan. Ovih dana u javnosti se pojavilo Nixonovo pismo iz davne 1987. godine koje je napisao Donaldu Trumpu. U pismu Nixon navodi kako je njegova supruga Pat vidjela Trumpa u jednoj televizijskoj emisiji i ostala impresionirana biznismenom, te čak predvidjela da će ukoliko se odluči jednom kandidirati za predsjednika sigurno pobijediti. Proročanska vizija ove nekadašnje prve dame upravo se ostvarila.
Neponovljiva Jackie
Društveno aktivna bila je i Rosalynn Carter, supruga Jimmyja Cartera koja je sudjelovala i u političkim misijama po Latinskoj Americi, kao i Nancy Reagan, supruga 40. predsjednika Ronalda Reagana. Nancy je upamćena i kao bivša holivudska, ne odveć slavna glumica, a tijekom suprugova mandata osnovala je udrugu za borbu protiv droge “Samo reci ne.” Dan u kojem je njen suprug1981. preživio atentat za nju je bio, kako je izjavila, najgori u životu. Nancy je umrla u ožujku prošle godine u 94. godini.
Prva dama koja je ostvarila i najveću političku karijeru je Hillary Clinton, odvjetnica i senatorica, koja je prije osam godina izgubila u utrci za demokratsku predsjedničku kandidatkinju od Baracka Obame, a kao kandidatkinju za predsjednicu porazio ju je Donald Trump. Unatoč dugoj političkoj karijeri u kojoj je bila i državna tajnica u Obaminoj administraciji, Hillary će ostati upamćena i kao supruga preljubnika u čuvenoj Clintonovoj aferi s Monicom Lewinsky. Obje prve dame iz obitelji Bush – Barbara, supruga Georgea Busha starijeg i Laura supruga Georga Busha mlađeg nisu imale zapaženiju ulogu, a svoj mandat prve dame odradile su korektno, kao dobre domaćice Bijele kuće.
Posljednju od bivših prvih dama Michelle Obamu, diplomiranu pravnicu, javnost je vrlo simpatizirala, nisu je pratile nikakve kontroverzije već slika uzorne supruge, obrazovane žene i brižne majke. Michelle će ostati upamćena i kao prva tamnoputa supruga predsjednika.
Iako su sve prve dame u svoju ulogu unijele dio osobnosti, a mnoge su bile vrlo omiljene i zapažene, samo jedna zauzela je počasno mjesto koje drži sve do danas. Jacqueline Lee Bouvier, supruga 35. predsjednika Johna F. Kennedyja bila je najmlađa prva dama, isticala se obrazovanjem i šarmom, glamuroznim stilom zbog čega je smatrana modnom ikonom i kraljicom stila. Njen život s predsjednikom s kojim je bila i u času njegove nasilne smrti u Dallasu, kao i kasnija udaja za milijardera Aristotela Onasisa, intrigira i danas, te je predmetom istraživanja povjesničara, ali i temom brojnih književnih i filmskih ostvarenja. Upravo s njom često uspoređuju mnoge supruge predsjednika, a na nju je odabirom odjeće na inauguraciji podsjetila i nova prva dama, što će vjerojatno ostati i jedina sličnost Slovenke Melanije s neponovljivom Jackie.