Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Umjesto lavovi, Zadrani svi ko’ miševi

29.01.2019. 08:50
ABA LIGA Umjesto  lavovi,  Zadrani svi  ko’ miševi


Hoće li 27. siječnja 2019. godine biti zapisan u klupskoj povijesti kao dan u kojem je zabijena i 'posljednja brukva' u lijes zadarske  košarke. Za potpuni odgovor na to pitanje trebat će pričekati još nekoliko tjedana kad će se dogoditi konačni rasplet, tj. odigrati pet završnih kola ABA lige. No, već sada nakon prave blamaže košarkaša Zadra u sudbonosnoj utakmici s Krkom razočarani navijači bave se više sadržajima  epitafa za 'nadgrobne ploče'  svoga kluba koje će po svemu sudeći biti  realnost od naredne sezone kad će njihov Zadar igrati ABA 2 ligu što je  bilo nezamislivo do prekjučer, a danas je već surova realnost. Iako bi autor ovog teksta volio više od ičega da se ugrize za jezik ipak je slika koju  su pružili igrači u srazu protiv Krke potvrdila strahovanje da u zadarskoj  svlačionici stanuju ipak miševi, a ne lavovi kako se može čuti u poznatoj  navijačkoj skladbi Tornada. Zadrani ne samo da ne igraju kao lavovi što  je nakon antikošarke koju su igrači Ante Nazora pokazali kontra Krke jasno valjda svima već su se sakrili u mišju rupu iz koje se teško mogu više  izvući. Što je razlog tako lošem izdanju u utakmici koju se moralo pobijediti valjda nije ni igračima jasno, ali se moraju zapitati kako su mogli  kolo prije protiv Partizana pokazati lepršavost, imaginaciju i napadačku  učinkovitost pritom zabivši 92 poena dok momčadi koja je do ovog kola  bila starosjedilac začelja ljestvice nisu uspjeli zabiti više od 64 poena, na  svom domaćem parketu, pred svojim navijačima.


Pritisak
Zašto se priča o pritisku kojeg su ruku na srce imali i gostujući igrači  nije razvila u pozitivnom smjeru nego u onom najnegativnijem također  je enigma. Teško je povjerovati da je trener Ante Nazor propustio priliku  skupa sa stručnim stožerom odraditi kvalitetnu psihološku pripremu  pred utakmicu sezone. Teško je povjerovati i u priču da protiv Krke nije  bilo one prave podrške s tribina kao i da se prst sudbine upleo u nesretan završetak ili u neku teoriju urote i zavjere u koju su uključeni suci i liga želeći da Zadar izbrišu s abaligaške karte. Ali je zato najlakše povjerovati u ono što je svojim očima moglo posvjedočiti tisuću i nešto gledatelja u Krešinom domu, a to je da ova momčad Zadra nema karakter i  potrebnu kvalitetu za ne biti 12. sastav lige. Sve ovo potvrdio je i sam Nazor nakon šoka kojeg su proizveli njegovi puleni u pravom 40-minutnom  mučenju na parketu Višnjika.
Sram me što je moja momčad danas ovako izgledala. Pred malim, a  opet velikim brojem gledatelja, s obzirom na to da smo bili reducirani  što se tiče publike, pred gledateljima koji su iskazali želju da dobijemo  utakmicu. A mi na terenu nismo bili pravi – kazao je vidno utučeni Nazor  svjestan da ni sam nema kontrolu nad onim što njegovi igrači čine na terenu. Očaj je s tim još i potenciran na entu, jer Zadar nije s ovim porazom faktički ispao iz lige, ali postavlja se pitanje na osnovu čega se može  uopće krojiti plan da će se u posljednjih pet kola izvući iz ove situacije  ako nisu u stanju na svom terenu svladati realno najslabiju momčad lige,  iako je sad taj neslavni primat Krka prepustila Zadranima. Sportski je bilo čuti iz usta trenera Zadra da dok ima šanse nema predaje, ali…


Pet kola nade
Mislim da još ništa nije izgubljeno. Do kraja je ostalo još dosta vremena. U sportu nema predaje i trebamo ići dalje – pronašao je crtu optimizma Nazor koji se prirodno mora okrenuti budućnosti.
A ona donosi pet prilika za iskupljenje, ali pritom treba aktivno razmišljati i o konkurentima što ne bi bio slučaj da se Krka bacila na koljena. Ovako su kombinacije svedene na to što će napraviti drugi, a Zadar  mora dolaziti do pobjeda. Na ruku im ne ide praktički ništa. Iako su poravnati s Krkom i Petrol Olimpijom morat će Nazorovi igrači imati jednu  pobjedu više od spomenutog dvojca nakon odigranog 22. kola. Jer s nijednim direktnim konkurentom nemaju pozitivni međusobni omjer (Krka, Olimpija, Mornar) osim možda Igokee kod koje se gostuje upravo u  posljednjem kolu. A raspored koji im slijedi nije nimalo lagan. Mega Bemax u gostima, Cibona na Višnjiku, Budućnost u Podgorici, Crvena zvezda na Višnjiku te gostovanje u Laktašima. Samo pobjeda nad Cibonom  neće biti dovoljna, pa je pitanje gdje će se ovako loš, indisponiran i neinventivan napadački Zadar dočepati tih važnih bodova. Sumnju u bolje  sutra pospješuje i ono što se moglo iščitati iz govora tijela igrača Zadra tijekom utakmice kao i sveukupna atmosfera nepovjerenja u njihovom  okruženju, pa stoga nije teško biti zloguki prorok i najaviti u stilu Nostradamusa konačni sudnji dan zadarske košarke koji je nažalost latentno  prisutan već više od desetljeća, a ostane li se bez ABA lige dogodine taj  scenarij je uistinu neizbježan.




Petrov: Mavra je bio ključ
Gostima iz Novog Mesta svanulo je abaligaško Sunce nakon velike pobjede usred  Višnjika. Trener Krke, Simon Petrov uspio je doći do dva neizmjerno važna boda za  razliku od svog kolege na klupi Zadra. Pobjeda je to koja je slovensku momčad približila luci spasa što je donedavno bilo teško za povjerovati s obzirom da su na tom  posljednjem mjestu praktički od prvog kola.
– Vrlo smo sretni što smo u Zadru uspjeli izvući utakmicu. Na kraju je presudio jedan šut. Mi smo zabili, oni nisu. Imali smo dosta sreće i ja sam sretan što smo uspjeli. U pravilu bi nam ponestalo snage u zadnjim minutama, no danas smo uspjeli  izvući pobjedu – kazao je Petrov nakon velike pobjede koju mu je donio upravo Zadranin, Dominik Mavra.
– Znali smo koga dovodimo. Čekali smo da se skupimo poslije svih bolesti i ozljeda. Mavra je bio ključ da sve to poveže. Igra odlično i danas je upravo njegov šut  odlučio utakmicu. Vrlo smo sretni što smo ga doveli u Novo Mesto – pohvalio je Mavru trener Krke za koga je još uvijek rasplet oko ostanka u ligi otvoren.
– Svi želimo izbjeći to posljednje mjesto, no još uvijek je sve otvoreno. Sve  momčadi čas igraju dobro, čas loše, i imaju puno oscilacija. Bit će tu još svega – zaključio je Petrov.


Gdje su nestali igrači Zadra?
Iako se znalo da će utakmica s Krkom kako i tradicija nalaže biti najteža za gledanje ove sezone ovaj sraz Zadra i Krke bio je uistinu potpuno negledljiv. Važnost  bodova sigurno je donijelo težinu u igri oba sastava, ali da će tako loše izgledati  praktički svaki pojedinac Zadra na terenu teško je bilo za povjerovati. Ipak, dogodilo  se baš to. Kompletno cijela momčad Ante Nazora je zakazala u krucijalnom trenutku. Gdje je bio Luka Žorić misterij je broj jedan. Nakon fenomenalnih partija protiv  Partizana, pa Zaboka, Žorić je zabio Krki tek dva poena u 29 minuta igre. Taj jedini  koš koji je ubacio bilo je zakucavanje u sedmoj minuti prve četvrtine s kojim je Zadar  došao do jedine i posljednje prednosti u utakmici (12:9).  Žorić jest igrao ozlijeđen,  vidno se trudio, ali i takav je trebao biti puno bolji i učinkovitiji. U sličnoj situaciji je  bio i Luka Božić kojeg je omela ozljeda oka na otvaranju utakmice, pa je morao nastaviti s maskom na licu, ali ni on nije bio na svojoj uobičajenoj razini. Kako onda objasniti dvojicu Amerikanaca Littlea i Vaughna koji su igrali neku svoju privatnu utakmicu. Posebno se to odnosi na Vaughna koji ničim nije pokazao otkad je došao da je  zaslužio nositi dres Zadra. Za njega je garantirao upravo trener Nazor kad je dolazio,  a pokazao se klasičnim 'mačkom u vreći'. Ni sjena jednog Prestona Knowlesa kojeg  je lani doveo Aramis Naglić. Jedini koji mogu donekle zaslužiti prolaznu ocjenu bili  su Vuković, Bašić i Dašić uz uvijek korektnog kapetana Špralju, no tek solidan doprinos te četvorke nije bio ni blizu dostatan da se kraj utakmice dočeka s pobjedom.