Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KUD SV. ROKO Sjajna filipjanska folklorna priča duga deset godina

29.01.2019. 12:29
KUD SV. ROKO Sjajna  filipjanska  folklorna priča  duga deset  godina


Za Kulturno-umjetničko društvo Sveti Roko te  njegovog predsjednika i utemeljitelja Ivu Eškinju, zvanog Lantana, već je  odavno poznato da kroz brojne projekte intenzivno iz godine u godinu  usmjeravaju svoje aktivnosti na promidžbu i snažniju vidljivost hrvatske  kulture kao i na očuvanje hrvatskog jezika, kulture i filipjanske tradicijske baštine izvan Republike Hrvatske.


KUD broji 70 članova
– Samo ime udruge spomenik je i Sveti libar utisnut u vrime jezikon  baštinske pisme “koja moli, ljubi, slavi, tuguje, prašta, a koja je i bodulska i gradska i vlaška iz drevnih običajnika crpi lipotu i sklad“, po domaću će Ive Eškinja Lantana.
U proteklim godinama udruga stalno širi svoju djelatnost, osniva nove  sekcije i priprema sve zahtjevnije programe: folklorna sekcija koju čine  starija skupina, srednja skupina i mlađa skupina, mandolinski sastav,  dramska sekcija i zbor.
– Voditelj koreografije je inž. Tonći Tadin, glazbeni voditelj prof. Marica  Tadin, a instrumentalni Ivica Kinda, ističe Eškinja koji je predsjednik 10  godina.
KUD je s vremenom veoma napredovao što se vidi iz mnogobrojnih  nastupa u Sv. Filipu i Jakovu, susjednim mjestima, Hrvatskoj i inozemstvu. 
– Najdraži trenuci su nam posjeti Hrvatima izvan domovine, zajednička druženja, svaki susret je poseban na svoj način i svaki nosi svoje  emotivne trenutke, a posebno bih izdvojio susret sa Hrvatima u Rumunjskoj, naglasio je Lantana.
KUD broji oko 70 članova, od kojih je 30 odraslih i 30 djece koji sudjeluju aktivno.
– Bitno je napomenuti, a što me posebno veseli, veliki broj mladih,  gdje imamo dobru suradnju s roditeljima i s OŠ Sv. Filip i Jakov. KUD također ima i potpomažuće članove koji su nam pri ruci prigodom organizacije raznih manifestacija i drugih događanja vezano uz KUD. O funkcioniranju KUD-a obično se brine predsjednik, dopredsjednik, tajnik i  izvršni odbor KUD-a, kazao Lantana.
Da bi se postalo članom KUD-a treba se samo javiti i doći na probu  KUD-a gdje će vas dočekati stručni voditelji koji će uputiti osobu u kojem glasu će pjevati te mu pomoći pri adaptaciji u radu KUD-a.


O nošnji
– Kad je riječ o nošnji najbolje će se objasniti komentarom na sliku Zoe  Borelli Žena iz okolice Biograda te fotografije nošnji iz Sv. Filipa i Jakova.  Slika Zoe Borelli nastala je 1925. godine. Na njoj je žena sa zalistavcem,  prsnim plastronom koji se, inače, u jadranskoj nošnji sjeverne Dalmacije  kontinuirano prati od polovice XVIII. stoljeća, te pokrivačem kao starijim  tipom ženskog oglavlja. Po svom izgledu ova nošnja odgovara nošnji koja se čuva u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, a koja je potječe  iz Svetog Filipa i Jakova i to iz II. polovice XIX. stoljeća. Udajom u Pakoštane vlasnica donosi i ovu nošnju koju pedesetih, šezdesetih godina  20. stoljeća tadašnja etnologinja, pok. prof. Olga Oštrić, otkupljuje za tadašnji Etnografski muzej u Zadru, priča Lantana.
Uz rekonstrukciju ženske nošnje prema slici Zoe Borelli za mušku  nošnju može ići crvena kapa i pojas, a bilo bi dobro staviti i po dva reda  botuna jer su botuni važan ukrasni dodatak muške nošnje.
– Prema fotografiji nošnja se krajem 19. stoljeća mijenja. Tako muškarac ne nosi kapicu, ali ima krožet s dva reda botuna i sat s lancem. Ne nosi nikakvu kanicu što se očito već izgubilo. Kod žene je uočljivo da ona  više ne nosi zalistavac već prslučić koji se kopča, uobičajeno zvan buština. Ova slika bi mogla biti osnova za rekonstrukciju nošnje s kraja 19 st.  te bi i takva nošnja mogla biti u KUD-u Sv. Roko, mišljenja je prvi folkloraš Sv. Filip i Jakova.
KUD se više orijentira na jadransku zonu. O čuvanju nošnji brine se  predsjednik ili netko unutar KUD-a, ovisi tko bude zadužen za to. Svaki  član potpisuje zaduženje za preuzimanje nošnje te se o njoj mora i brinuti.
– Naše nošnje su stare 10 godina, sami smo ih šivali kod Mire Majice  Kunčeve, stare nošnje smo dobivali kao donaciju od ponekih mještana, a  s obzirom na broj članova morali smo šivati nove, navodi Eškinja Lantana, dodajući kako se članom KUD-a može postati od sedme godine, a  imaju slučaj jedne folklorašice koja je plesala čak do 82 godine.




Sljedeći nastup trebao bi biti u Uredu predsjednice
– Naši susreti su dva puta tjedno tijekom kojih se nalazimo u staroj  školi, naravno za vrijeme tih susreta uz ugodna druženja rađaju se i prijateljstva za cijeli život, a nekada i ljubavi, otkriva Lantana.
Njihovi nastupi su vrlo rado dočekani i publika ih rado prihvaća kako  u mjestima unutar RH tako i u inozemstvu. Njihova srca osvajaju pismom i plesovima.
– Naši izvorni plesovi su: “Kuntrato“, kuntaro; "Igram kolo kod Sv. Roka"- koji su bez glazbene pratnje, a plešemo plesove iz drugih krajeva jadranske zone i to: Murtera, Kaštela, Trogira, Splita i Korčule, za koje nam  je također potrebna nošnja iz tog područja. Što se tiče pjesama to su  pjesme vezane za more, Dalmaciju i ljubav, a također njegujemo i crkveno pjevanje gdje smo nazočni u župi na crkvenim obredima, kako u župi  tako i na našim gostovanjima i putovanjima, kaže Lantana.
Dio troškova nastupa i putovanja snose sami članovi KUD-a, a dio se,  kaže, “grebu“ od raznih dobrotvora poput Ilirije d.o.o., Općine Sv. Filip i  Jakov, Udruge Napredak, TZO Sv. Filip i Jakov, TZG Biograda na Moru, TZ  Zadarske županije, Zadarske županije, TZ Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih poslova, Središnjeg ureda za Hrvate  izvan domovine. Istovremeno apliciraju na sve moguće natječaje vezane  za kulturu u RH.
– Posebnu uspomenu imamo iz listopada 2013. kad smo u Vatikanu  bili na svečanoj audijenciji kod pape Franje, gdje smo pjevali s njegove  desne strane ulaznu pjesmu na svetoj misi, ponosno će Lantana.
Posebno im je u sjećanju ostao i susret s Hrvatima u mađarskom  Mohaču gdje je druženju prethodilo bratimljenje grada Mohača i Općine  Sv. Filip i Jakov.
– Još bih dodao i susret s Predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović u mjestu Klokotić u Rumunjskoj 2017., gdje smo sudjelovali u organizaciji dočeka i samom dočeku predsjednice. Tom prigodom smo izveli  kulturno-zabavni program s domaćinom, KUD-om Klokotić iz Klokotića, otkriva Lantana istaknuvši kako bi njihov sljedeći nastup trebao bi  biti u Uredu predsjednice RH.