Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“LIBURNIJA” Ima nervoznih putnika, no nesporazumi se rješavaju razgovorom

29.01.2019. 18:15
“LIBURNIJA” Ima  nervoznih  putnika, no  nesporazumi  se rješavaju  razgovorom


Nedavni nemili događaj iz Splita, kada je vozač javnog gradskog prijevoznika opljačkan i ozlijeđen, izazvao je žestoke reakcije sindikata i udruga koje okupljaju vozače i prometne radnike koji traže bolje  sigurnosne uvjete za svoje djelatnike koji su nerijetko izloženi verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno od strane putnika. Tako su iz Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske poručili kako od državnih  institucija očekuju brzu reakciju i poduzimanje mjera zaštite vozača na  koje bi se napadi, kako traže, trebali tretirati kao kazneno djelo i goniti  po službenoj dužnosti. U svhu bolje zaštite vozača predlažu se i  zaštićene kabine protiv vandala, kao i videonadzor, posebno u novim  autobusima.


U prosincu poneka petarda
Jesu li i vozači zadarske gradske prijevozničke tvrtke "Liburnija" d.o.o.  suočeni s prijetnjama i napadima u obavljaju svog posla upitali smo voditelja Prometnog odjela u "Liburniji" Ivana Burčula.
– Naravno, ogorčeni smo napadom na splitskog kolegu, ali naši vozači  zadnjih godina, srećom, nemaju takvih iskustava. U godinama nakon  Domovinskog rata bilo je više incidenata i napada na vozače, ali već dugo se naši vozači nisu našli u ružnim situacija, kaže Burčul i ističe da kao  i u svakome poslu ima nervoznih ljudi, pa tako i među putnicima, ali da  se svaki nesporazum rješava razgovorom.
– Vozači ne dolaze u konflikte s putnicima, pa tako ni sa srednjoškolcima koji putuju autobusom. Tijekom prosinca zna se ponekad dogoditi  da pukne petarda u autobusu, ali većina učenika koji se prevoze autobusom ponaša se pristojno, kaže Burčul, dodajući da im je nedavno jedan  vozač koji je došao iz Splita rekao da je tamo situacija puno gora po pitanju ponašanja putnika.


Nije zabranjeno prezalogajiti
– Kod nas se jedino zna dogoditi da srednjoškolci ostave nered u autobusu, uglavnom ostatke od marende, ali sukoba nema i učenici se uglavnom ponašaju primjereno. Više nemamo niti situacije da putnici ljeti  ulaze u autobus neprimjereno odjeveni, dok smo ranije imali slučajeve  da su se neki turisti ukrcavali u bus i u kupaćem kostimu, dodaje Ivan  Burčul.
Kad je riječ o konzumaciji hrane, u zadarskim autobusima nije kao u  zagrebačkim tramvajima zabranjeno prezalogajiti. Tako rigorozna zabrana nije uvedena, pa se putnicima dozvoljava da do svog odredišta u  autobusu pojedu, primjerice, sendvič, kolač ili jabuku, nakon čega, dakako, ne bi smjeli ostaviti smeće u autobusu, no to je već stvar opće kulture.
– Većina putnika pristojna je i naši vozači nemaju problema po tom pitanju, a svaki eventulani konflikt treba se riješiti razgovorom i međusobnim uvažavanjem, zaključuje Burčul.
Navedimo još kako i u Liburnijinim autobusima nije dozvoljen ulaz  kućnim ljubimcima, osim onima koji su namijenjeni u terapeutske svrhe, prvenstveno psima vodičima slijepih osoba.