Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Neke zadarske medicinske sestre upisuju tečajeve samoobrane

29.01.2019. 11:59
Neke zadarske  medicinske sestre  upisuju tečajeve  samoobrane


Hrvatski nacionalni savez sestrinstva poslao je jučer  priopćenje kojim "oštro osuđuje agresivni napad na medicinske sestre i  liječnike koji se dogodio 25. siječnja 2019. godine na KBC Zagreb, Klinika  za plućne bolesti Jordanovac".


Težak i stresan posao 
– Medicinske sestre i tehničari u Republici Hrvatskoj rade izrazito  težak i stresan posao, nerijetko u uvjetima kada rade za dvoje ili troje,  zbog nedostatka osoblja. Sestrinska profesija podrazumijeva neprestani  rad s ljudima, bolesnima ili zdravima, iz različitih kulturoloških miljea te  se prema svima odnosi s jednakim poštovanjem, poštujući različitosti.  Agresivni ispadi nisu dio niti jedne kulture nego sporadični istupi pojedinaca koji trebaju biti oštro osuđeni i adekvatno sankcionirani. Ovim  putem apeliram na građane Republike Hrvatske da svojim djelovanjem i  istupima ne ugrožavaju sigurnost i zdravlje medicinskih sestara i tehničara te svih drugih zdravstvenih djelatnika. Pozivamo institucije državne vlasti, Ministarstvo zdravstva i uprave Ustanova na preventivno djelovanje kako bi se ovakve situacije spriječile, ali jednako tako inzistiramo  na osiguranju sigurne radne okoline u zdravstvenom sustavu Republike  Hrvatske, stoji u priopćenju.
Provjerili smo kakva je situacija u zadarskoj bolnici te smo dobili informacije kako su i medicinske sestre u Zadru često izložene nasilju, ali  uglavnom je riječ o verbalnom, a ne fizičkom nasilju. Ipak, bilo je  slučajeva i fizičkih napada kako na medicinske sestre, tako i na liječnike.
Prošle godine se, tako, dogodio napad na medicinsku sestru na Odjelu  psihijatrije, a prije nekoliko godina i napad na liječnika u kojem je liječnik teško ozlijeđen. Sve ove situacije ulijevaju strah i nelagodu u medicinsko osoblje, čije su krovne organizacije u više navrata tražile da se  medicinari tretiraju kao službene osobe, a napad na njih kao napad na  službenu osobu.


Zaštitari
Najčešće su medicinske sestre izložene napadima na Objedinjenom  hitnom prijemu, gdje su gužve i pacijenti znaju čekati i po nekoliko sati.  U ljetnim mjesecima, kad se lokalnom stanovništvu pridruže i turisti, atmosfera je često dovedena do usijanja, ali ipak, uz razumijevnaje i razgovor s pacijentima koji čekaju, sestre to drže pod kontrolom.
– Pacijenti ne shvaćaju kako ih mi primamo prema trijaži, odnosno  hitnosti slučaja, te im se čini kako neki ulaze preko reda. Tada zna doći  do nervoze, povećanih tenzija te galame i vike. Međutim, ljudi moraju  biti svjesni da galamom ne mogu požuriti naš rad, rekla nam je jedna  medicinska sestra, a koja je htjela ostati anonimna. Dodala je kako su  čak i razmišljali o angažiranju zaštitara koji bi im pomagali pri uvođenju  reda.
– Sama činjenica da je zaštitar prisutan na Hitnom prijemu je dovoljna  da se pacijenti primire i čekaju te se smanjuje mogućnost eskalacije.  Naime, u bolnicama u kojima su zaštitari daleko je manji broj napada na  medicinsko osoblje, rekla nam je sugovornica. Istaknula je kako ove situacije nisu ugodne te pojedine medicinske sestre čak upisuju i tečajeve  samoobrane kako bi se znale obraniti u slučaju fizičkih napada.