Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oporba sumnja u “čiste papire” stare škole na Ižu

29.01.2019. 15:03
Oporba sumnja u “čiste papire” stare škole na Ižu


Renato Švornić (HDZ) dobio je još jedan mandat na  čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru. Ovoj odluci prethodila  je rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici optužili vladajuće da je postupak imenovanja ravnatelja tek – farsa, a Kristijan Kotlar iz Akcije  mladih je zaključio kako bi bilo jednostavnije da Renata Švorinića  imenuju "doživotnim ravnateljem i tu farsu konačno završe".
Odlučeno je i da se ide u prodaju stare školske zgrade na otoku  Ižu čija je vrijednost procjenjena na dva milijuna i 140 tisuća kuna.  Resorni pročelnik Tomislav Korona je objasnio kako je zgrada u  doista lošem stanju jer sad već predstavlja i opasnost za ljude, pa  su je nedavno i ogradili te da se svi slažu, uključujući i Mjesni odbor Iža – da zgrada mora na prodaju. Oporba je među ostalim izrazila sumnju da su "čisti" papiri i sređeni imovinsko-pravni odnosi.
Elvira Sterle (HDZ)  potom je objasnila kako zgrada zadovoljava  sve kriterije legaliziranog objekta jer je građena prije 1968. godine,  a javno objavljeni ZK izvaci dokazuju da nema prijepora.


Visina paušalnog preza u turizmu ostaje – ista
Danijela Vukoša (SDP) je  rekla kako Grad Zadar i dalje prodaje  javno dobro te upitala koju će korist od svega toga imati sami  mještani, dok je Mladen Malta (Most) zaključio da će njemu sve biti  jasno kad se javi prvi kupac i kad se vidi je li u pitanju "deal" ili  poštena prodaja.
Bilo je riječi i o  "turističkom paušalu" koji ostaje isti, iako je bilo  prijedloga da visina paušala bude 150 kuna za sve iznajmljivače u  Županiji. No, kako je objasnila Iva Dunatov (HDZ) i resorni pročelnik Ivica Katić to nije moguće jer postoje turistički razredi, odnosno  više kriterija koje je utvrdilo Ministarstvo turizma –  Pravilnikom.
– Ali, novi Pravilnik o visini paušala nama dozvoljava promjene.  Pratit ćemo stanje na terenu, pa do kraja godine možemo ići na izmjene i dopune Pravilnika. Na Poluotoku imamo 500 iznajmljivača,  a na području Grada četiri tisuće iznajmljivača s 18 tisuća postelja  – naveo je podatak Ivica Katić te odgovorio i na pitanje o plaćanju  paušala.
– Paušal se plaća u mjestu prebivališta. Naime, ako je netko iz Zagreba i ima nekretninu na Silbi koju iznajmljuje, paušal plaća u Zagrebu – objasnio je pročenik Katić.
Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća imala je 12 točaka Dnevnog  reda i završila je na sveopće oduševljenje vijećnika, ali i novinara  točno u 14 sati što se –  ne pamti.


"U Zadru će se graditi i raditi!"
Kao jedna od točaka Dnevnog reda našao se i prijedlog Odluke o imenovanju Povjerenstva za odobravanje izvođenja građevinskih radova na području Grada na što je imao primjedbu Mostov vijećnik Mladen Malta koji je rekao kako mu nije jasno da u tom Povjerenstvu sjede dvojica ekonomista i jedan komunikolog i da nema stručnjaka inžinjera, dok je Antun Novoselović (SDP) dodao, kako je Povjerenstvo samo "pro-foma".
– Građani svakodnevno trpe teror izvođenja građevinskih radova na sve strane. Svi mi doslovno svakoga dana prelazimo preko gradilišta i sve je dobro dok se netko ne sjeti tužiti Grad zbog toga – zaključio je Novoselović, dok mu je gradonačelnik Branko Dukić odgovorio kako će se u Zadru graditi i raditi dok je on na čelu Grada.
– Ako mi netko ponudi da će graditi hotel, pa i u sezoni – gradit će ga! – bio je rezolutan gradonačelnik Dukić.