Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRIJAVILI SE FINI Do 22. siječnja osobni stečaj zatražilo 19 žitelja Zadarske županije

29.01.2019. 11:36
PRIJAVILI SE FINI Do 22. siječnja  osobni stečaj  zatražilo 19  žitelja  Zadarske  županije


Od siječnja 2016. godine do 21. siječnja ove u Hrvatskoj je  pokrenuto 1.254 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 919 ili 73 posto, završilo je neuspjelim  sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.
U Fini navode kako je zaključno s 22. siječnja 2019. godine, ukupno je  1254 potrošača s područja Zadarske županije podnijelo Zahtjev za provedbu izvansudskog postupka pred savjetovalištima ove agencije, a sukladno odredbama Zakona o stečaju potrošača.
– Od navedenog broja, u Savjetovalištu Financijske agencije u Zadru  ukupno je 19 potrošača podnijelo zahtjev za provedbu izvansudskog postupka te se u svim slučajevima radi o građanima. Ukupna dugovanja  koja su prijavljena od strane navedenih 19 potrošača, iznose  3.556.181,21 kuna, ističu u Uredu Uprave Fine dodajući kako je spomenutih 19 potrošača koji su zatražili pokretanje izvansudskog postupka  pred Savjetovalištem, prijavili dugovanje prema ukupno 105 vjerovnika.


Neuspjeli sporazumi
Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine,  od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 21. siječnja ove godine pokretanje izvansudskog postupka je u Hrvatskoj zatražio 1.251  građanin i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 935,6 milijuna kuna.
Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.594 vjerovnika.
– Od navedenih potrošača s područja Zadarske županije za 17 izdana  je Potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma, jedan potrošač povukao je zahtjev za provedbom postupka, a jedan predmet još  uvijek se vodi kao otvoren. te nije sklopljen niti jedan izvansudski sporazum između potrošača i vjerovnika. Napominjemo da se podaci koje  smo naveli odnose na Savjetovalište u Zadru, a da potrošači mogu Zahtjev za provedbom izvansudskog postupka podnijeti u bilo kojem savjetovalištu, slijedom čega postoji mogućnost da su i osobe s područja Zadarske županije svoje zahtjeve podnijele i u nekim drugim Savjetovalištima, navode u Fini.
Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem  u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54 posto, a  slijede Osijek s 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 62, te Rijeka, u kojoj su  stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.


Po dugovima prednjači Zagreb
Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza,  460,8 milijuna kuna ili 49 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.
Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno  120,5 milijuna kuna ili gotovo 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih  obveza.
Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku  je 63,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.
U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma – 439 od ukupno 919 u svim savjetovalištima.
Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima,  pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.
U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču  se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvasudskog sporazuma, napominje Fina.   
Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio  je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost. (Hina/ G. ŠIMUNOV)