Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TRAGEDIJA NA KOLODVORU Odgojne mjere koje će mu pomoći da sazrije u pozitivnu i odgovornu osobu

29.01.2019. 08:55
TRAGEDIJA NA KOLODVORU Odgojne mjere  koje će mu  pomoći da sazrije  u pozitivnu i  odgovornu osobu


Osim što se danima ne prestaje pričati o tragičnom događaju s Autobusnog kolodvora u Zadru kada je 17-godišnji učenik   srednje Tehničke škole šakom u glavu udario 44- godišnjeg Marina  Tičića, nakon čega je on pao te potom i preminuo, puno se pitanja  postavlja pa i ono – kakva je daljna zakonska procedura kad su u  pitanju maloljetni počinitelji teških kaznenih djela?
Hrvoje Visković, sudac za mladež Županijskog suda u Zadru, objasnio je kako se na maloljetnike ne primjenjuje opći Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon, već Zakon o sudovima za mladež, a svrha kaznenog postupka prema maloljetnicima nije ista kao  i kod punoljetnih počinitelja kaznenih djela.
– Svrha su odgojne mjere kako bi se pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora te osiguranjem opće i stručne naobrazbe maloljetnog počinitelja kaznenog djela utjecalo na njegov odgoj, razvijanje  njegove cjelokupne ličnosti i jačanje njegove osobne odgovornosti  radi suzdržavanja od ponovnog činjenja kaznenih djela. Drugim riječima, svrha tih postupaka je da se maloljetniku pomogne da sazrije u građanina koji ima pozitivne životne stavove i ponašanje usklađeno s društvenim normama. Ovo se postiže jednom lepezom  odgojnih mjera, kao što je sudski ukor, posebne obveze, pojačana  briga i nadzor, pojačana briga i nadzor, uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u disciplinski centar,  odgojnu ustanovu,   odgojni zavod, upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu te maloljetnički zatvor i mjera pridržaja maloljetničkog zatvora, što je zapravo isto kao uvjetna osuda punoljetnim osobama, rekao je  Visković.


Odgojne mjere kraće, ali – intenzivne
Trajanje svih ovih mjera, prema njegovim riječima, relativno je  kratko jer se primjenjuju prema maloljetnim osobama i to od 14 do  18 godine života, ali je zato kontrola tih mjera intezivnija kako bi se  po potrebi i pravovremeno mjera mogla izmijeniti.
– Maloljetnički zatvor ne može biti kraći od šest mjeseci niti dulji  od pet godina. Iznimno, može trajati do deset godina ako je riječ o  kaznenim djelima za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora.  Maloljetnicima sude suci za mladež koje posebno imenuje predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. A što se tiče istražnog zatvora, maloljetniku se on može odrediti samo kao krajnja mjera, u  razmjeru prema težini djela i očekivanoj sankciji, u najkraćem  nužnom trajanju i samo ako njegovu svrhu nije moguće postići  blažim mjerama. Rokovi istražnog zatvora kod maloljetnika ne smiju prijeći jednu polovicu onih koji su predviđeni u redovnom postupku, istaknuo je sudac za mladež Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković dodajući kako je u konkretnom slučaju istražni zatvor  maloljetniku  određen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke  te će on,  čim svjedoci budu ispitani, biti pušten da se brani sa slobode.


Policijska procedura
Što se, pak, policijske procedure tiče – svakoj kriminalističkoj obradi nad maloljetnim osobama obavještavaju se njegovi roditelji ili staratelji te su oni i prisutni u prostoru policije prilikom provođenja kriminalističkog  istraživanja. Izvide prema maloljetnim osobama provode policijski službenici za mladež. Prilikom ispitivanja maloljetnih osoba u prostoru policije, oni moraju imati branitelja koji kao odvjetnik mora  imati praksu najmanje pet godina kao odvjetnik ili kao dužnosnik u pravosudnom tijelu, a za kaznena djela za koja je propisana dugotrajna kazna zatvora mora imati  praksu najmanje osam godina kao odvjetnik ili dužnosnik u pravosudnom tijelu, a  sve sukladno Zakonu o sudovima za mladež. U slučaju ovog 17-godišnjaka, riječ je o  branitelju po službenoj dužnosti – Trpimiru Kučini.