Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kako zlatovranu zajedno možemo spasiti od izumiranja?

30.01.2020. 17:00


Udruga Biom, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglasili su 2020. godinu »Godinom zlatovrane« u Hrvatskoj.
Tim povodom Javna ustanova Park prirode Vransko jezero poziva sve zainteresirane na radionicu koja govori o kritično ugroženoj vrsti ptice – zlatovrani te kako je njena ugroženost povezana s poljoprivredom, turizmom i Ravnim kotarima.
Radionica koja će se održati u petak, 31. siječnja u 10 sati u vijećnici Općine Pakoštane dio je projekta Javne ustanove Park prirode Vransko jezero »Zajedno za zlatovranu« odabranog za financiranje u sklopu programa »Zeleni pojas« u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.. Trajanje projekta je od rujna 2019. do lipnja 2020. godine.
Park prirode Vransko jezero i neposredna okolica, jedno je od rijetkih preostalih područja za moguće gniježđenje zlatovrane. Jedna od mjera, uz postavljanje kućica za gniježđenjem zlatovrana, koju je već danas moguće provesti je upravo sadnja topola koje imaju dvojaku ulogu – poljoprivrednicima služe kao vjetrozaštitni pojasevi u svrhu smanjenja erozije tla vjetrom, a zlatovranama osiguravaju dom za gniježđenje. Kroz volontersku akciju sadnje topola i radionice s ključnim dionicima, u veljači se planiraju zajedno poduzeti aktivne mjere za zaštitu zlatovrane i time osigurati dugoročan opstanak njene populacije u Parku prirode i okolici. Na radionici će djelatnice Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Vesna Tutiš i dr. sc. Sanja Barišić prezentirat Stručnu podloga za prijedlog Plana upravljanja zlatovranom s akcijskim planom izrađenu 2019. godine.
U očuvanje zlatovrane se od ove godine značajnije planiraju uključiti Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP). Ove udruge se već godinama bave očuvanjem divljih vrsta i njihovih staništa, prije svega ptica.
‘’Godina zlatovrane’’, 2020. godina, će proteći u osvješćivanju javnosti o ugroženosti ptica poljoprivrednih staništa te o važnosti provođenja dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem zaštite ptica i prirode, a time i našeg zdravlja.


Plan programa radionice
10:00 – Uvodna riječ (Norma Fressel, Danijel Katičin)
10:30 – Mjere i aktivnosti Akcijskog plana za Zlatovranu (Vesna Tutiš, Sanja Barišić)
11:00 – Sadnja topola na području Jasena i Ornitološkog rezervata – izazovi i prilike (Sanja Barišić, Norma Fressel)
11:30 – Rasprava i zaključak
12:30 – Kava i domjenak
Kontakt za prijavu: 091/ 23 23 099 Norma Fressel.