Naplaćuje se samo zeleni spremnik, a stižu i narančaste kante

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Direktor Čistoće o čipiranju i podjeli spremnika te novim računima
Novost koju će građani u ovoj godini primijetiti je i nabavka posebnih spremnika (narančaste boje) za prikupljanje reciklabilnog otpada, čijim uvođenjem prikupljanje putem namjenskih vrećica ide u povijest. Nabavka ovog dodatnog spremnika ide preko Fonda za zaštitu okoliša koji će odraditi objedinjenu javnu nabavu za sve JLS-ove, a sufinancirat će se u iznosu od 85% iz Kohezijskog fonda. Prvi kontingent narančastih kontejnera očekujemo već krajem veljače, ističe direktor Čistoće Dragan Maračić
Spremnici za biorazgradivi otpad - njihovo pražnjenje se ne naplaćuje

S obzirom da su iz zadarske Čistoće najavljivali kako će do konca prošle godine biti završeno čipiranje zelenih spremnika za odlaganje komunalnog otpada, a spominjana je i podjela spremnika za biorazgradivi otpad, građani koji još uvijek čekaju spomenute aktivnosti Čistoće pitaju se kada će ovaj veliki projekt završiti te kada mogu očekivati račune koji bi pratili tu novu situaciju. Naime, kako se u više navrata isticalo iz Čistoće, građani koji budu savjesni u odvajanju otpada trebali bi imati manje račune.
Direktor zadarske Čistoće Dragan Maračić ističe kako projekt čipiranja i podjele spremnika još uvijek traje te potvrđuje kako će novi računi imati i varijabilni dio koji bi onda i definirao njihov iznos.

Očitavanje broja pražnjenja zelene posude

- Ugradnja čipova u postojeće zelene spremnike, namijenjene za prikupljanje miješanog komunalnog otpada, na području grada Zadra je pri kraju. Čipiranje posuda započelo je u svibnju 2019. godine u Mjesnom odboru Crno. Trenutačno se ugrađuju čipovi u Mjesnom odboru Petrčani, nakon čega slijedi aktiviranje varijabilnog dijela računa, odnosno očitavanje broja pražnjenja zelene posude. Treba napomenuti kako će to biti jedina posuda čije pražnjenje će se obračunavati za naplatu. Odvoz odvojeno sakupljenog otpada u namjenskim vrećicama (plave za papir i žute za plastičnu ambalažu) te odvoz biorazgradivog otpada (smeđe posude) neće se naplaćivati, navodi Maračić dodajući još kako građani imaju mogućnost jednom godišnje besplatno zbrinuti 2m³ glomaznog otpada po pozivu na svojoj lokaciji dok sve naredne količine također imaju pravo sami dovesti na jedno od dva gradska reciklažna dvorišta ili mobilno reciklažno dvorište te otpad odložiti u kontejner namijenjen za tu vrstu otpada, bez naknade.


"Slijedi aktiviranje varijabilnog dijela računa, odnosno očitavanje broja pražnjenja zelene posude. Odvoz odvojeno sakupljenog otpada u namjenskim vrećicama (plave za papir i žute za plastičnu ambalažu) te odvoz bioorazgradivog otpada (smeđe posude) neće se naplaćivati"

Dragan MARAČIĆ

Osim glomaznog otpada, ističe direktor Čistoće, na reciklažnim dvorištima se besplatno može zbrinuti sav ambalažni, ali što je još važnije i problematični otpad, u što spadaju boje, lakovi, stara ulja, elektronički otpad, lijekovi, stare baterije i slično. Jako je važno da problematični otpad ne završi u zelenoj kanti.
Po uvođenju varijabilnog dijela računa Čistoća prelazi na mjesečni način obračuna svoje usluge.
- Ovakvim konceptom prikupljanja otpada građani koji odvajaju otpad moći će reducirati broj pražnjenja zelene posude, predati manje nekorisnog otpada i na taj način maksimalno smanjiti varijabilni dio računa koji će u suprotnom narasti ukoliko se tako ne budu ponašali. Ovakva naplata, pri čemu je kriterij količina otpada, ima svoje uporište u Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom te gradskoj Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada i jedini je način na koji možemo postići cilj, a to je 50% odvojeno prikupiti korisni otpad, kaže Maračić otkrivajući i to kako će i sadašnje namjenske vrećice zamijeniti spremnik u novoj boji.

Podjela kompostera na otocima

- Novost koju će građani u ovoj godini primijetiti je i nabavka posebnih spremnika (narančaste boje) za prikupljanje reciklabilnog otpada, čijim uvođenjem prikupljanje putem namjenskih vrećica ide u povijest. Nabavka ovog dodatnog spremnika ide preko Fonda za zaštitu okoliša koji će odraditi objedinjenu javnu nabavu za sve JLS-ove, a sufinancirat će se u iznosu od 85% iz Kohezijskog fonda. Prvi kontingent narančastih kontejnera očekujemo već krajem veljače, otkriva Maračić naglašavajući kako će na ovaj način unaprijediti uslugu te korisnicima osigurati učinkovitiji način odvajanja.
- U tijeku su i pripreme za dovršetak procesa podjele kompostera korisnicima koji žive na otocima, a koji ih do sada nisu zadužili. Kompostiranjem biorazgradivog otpada moguće je umanjiti količinu otpada koju je potrebno prevesti na kontinent za cca 10%, a samim time i troškovi prijevoza bi se značajno smanjili. Građanima ostaje kvalitetan vlastiti humus koji mogu upotrijebiti u svojim vrtovima, kaže Maračić dodajući kako je pokrenuta nabavka još jednog seta podzemnih kontejnera koji će biti instaliran u staroj gradskoj jezgri do početka turističke sezone.
Na kraju Maračić poručuje kako je usklađivanje načina obračuna prema Izmjeni i dopuni Uredbe u izradi te će javnost o njoj pravovremeno biti obaviještena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno