Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Slovaci će graditi elitno turističko naselje u Lukoranu!

30.01.2020. 10:15


Na natječaj Općine Preko za gradnju elitnog naselja u uvali Prtljug u Lukoranu pristigla je jedna molba. Potvrdio nam je to jučer načelnik Općine, Jure Brižić, iznoseći detalje završnice natječaja raspisanog za gradnju elitnog turističkog naselja u uvali Prtljug u Lukoranu. Naime, jučer je bio zadnji dan natječaja za prodaju nekretnine u Lukoranu, raspisanog 8. siječnja ove godine. Riječ je o terenu površine 77.085 metara četvornih unutar ugostiteljsko-turističke zone ‘’Mačjak – Šumljak’’na kojemu će se graditi ekskluzivne vile, hoteli, marina i drugi ugostiteljski sadržaju. Ponude su otvorene jučer u 13 sati na sjednici Povjerenstva za provedbu javnog natječaja za prodaju nekretnina, o čemu nam načelnik Brižić kaže:


Doprinijet će novom zapošljavanju
– Povjerenstvo je utvrdilo da je dostavljena jedna ponuda te da je ona dostavljena pravovremeno. Nakon otvaranja ponude Povjerenstvo je ustvrdilo da je ponuda valjana i da sadrži sve podatke i traženu dokumentaciju propisanu Natječajem. Ponuditelj je trgovačko društvo Sitno Holding Real Estate iz Slovačke, a ponuđeni ukupni iznos kupoprodajne cijene je 19.496.730 kuna ili oko 34,88 eura po metru četvornom, dok je početna kupoprodajna cijena određena Natječajem iznosila 33,38 eura po kvadratu. Sastavljen je Zapisnik o otvaranju ponuda te je utvrđeno da je trgovačko društvo Sitno Holding Real Estate iz Slovačke najpovoljniji ponuditelj za kupnju nekretnine, kaže Brižić, dodajući kako nakon ovoga slijedi njegova odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja, a koji će biti pozvan da u roku od 30 dana pristupi sklapanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine.


»Iz ponude je jasno vidljivo da se radi o ozbiljnom ponuditelju te nas veseli da smo napokon uspjeli privući ozbiljnog investitora koji će realizirati ovu dugo očekivanu investiciju na našem otoku
Jure Brižić, načelnik Općine Preko




– Nadamo se da će ponuditelj izvršiti sve obveze sukladno dostavljenom poslovnom planu te naknadno sklopljenom Ugovoru. Iz ponude je jasno vidljivo da se radi o ozbiljnom ponuditelju te nas veseli da smo napokon uspjeli privući ozbiljnog investitora koji će realizirati ovu dugo očekivanu investiciju na našem otoku. S ovom ponudom se nakon 15 godina napokon nazire početak projekta ugostiteljsko-turističke zone ‘’Mačjak – Šumljak’’ koji je od iznimne važnosti za cijeli otok Ugljan. To je projekt koji će unaprijediti i osnažiti ne samo turizam, nego i sve gospodarske grane vezane uz njega, doprinijet će novom zapošljavanju i ostanku mladih na otoku te tako utjecati na demografsku sliku otoka, omogućit će daljnja ulaganja u razvitak turizma i javne infrastrukture, stvorit će povoljniju klimu za buduća ulaganja investitora, potaknut će revitalizaciju i razvoj otoka na svim područjima te podići kvalitetu življenja otočnog stanovništva, poručuje Brižić.


Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa
Naime, prvi čovjek Preka pojasnio nam je kako projekt jasno precizira što bi u naselju trebalo biti sagrađeno, zbog čega su dosad poduzeli niz radnji na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.
– Morali smo prije svega riješiti odnose s Hrvatskim šumama, što se vuklo godinama, te je prošle godine na našu inicijativu došlo do izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim šumama. A upravo tu nam je Zakon dao mogućnost da se možemo nagoditi i s državom, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama. Projekt će se raditi na ukupnoj površini od 386.000 kvadrata, a obuhvaća gradnju četrdesetak urbanih vila, marinu i popratne sadržaje poput restorana i ostalog, pojašnjava Brižić, dodajući:
– Cijenu od 33,38 eura po četvorom metru odredio je sudski vještak, a ja osobno smatram da ona nije visoka, s obzirom na kvadraturu i ono što se tamo može izgraditi. Ukupna bi cijena bila oko 30 milijuna eura, a cijeli projekt bi vrijedio između 120 i 150 milijuna eura. Projektom su planirane urbane vile i hotel s 500 kreveta. Zadnjih smo godina svjedoci da na našem otoku ima sve više vila s bazenima, što podiže kvalitetu smještaja, kao i ukupnu turističku ponudu otoka. Trenutačno na otoku imamo preko stotinu vila s bazenom i po meni je to dobar trend, s obzirom da apartmani nisu osobito poželjni, zaključuje načelnik čija je općina tako pokrenula jedan od najvećih projekata turističkog razvoja otoka Ugljana.
Ovo je, naime izuzetna šansa za zapošljavanje stotine otočana koji će u ekskluzivnom naselju u Lukoranu dobiti priliku za novi posao, time i za ostanak na otoku, što je i najveći prioritet za razvoj otoka. Stoga nije čudno da je Općina deset godina radila na ovom projektu, nastojeći investitoru stvoriti sve uvjete za podizanje luksuznog naselja kakvog ovaj otok i zaslužuje.