Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski uzgajivač ima zlatne kanarince – svjetskog glasa

30.01.2020. 15:00


Zadar ima najljepše kanarince na svijetu – svjetskog su glasa. Sa Svjetskog ornitološkog prvenstva održanog u Portugalu na kojem se natjecalo oko 27.000 ptica iz 23 zemlje, zadarski uzgajivač ptica Enver Alidžanović, osmerostruki prvak Hrvatske, vratio se ovjenčan i europskim i svjetskim odličjima. Donio je na Belafužu dvije medalje, zlatnu i srebrnu.


Pastel crveni rubino – najljepši na svijetu
Najljepši kanarinac na svijetu je Pastel crveni rubino, a kanarinac srebrnog sjaja je Topaz crvini ahat.
– Najljepšoj ptici na svijetu potrebno je puno ljubavi, dobra hrana i higijena. Ponosan sam što sam među najboljim svjetskim uzgajivačima kanarinaca i sretan zbog uspjeha, kazao je 72-godišnji Alidžanović, član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar koja ima čak 44-godišnju tradiciju djelovanja i rada te oko 25 članova.
S kanarincima ovjenčanim medaljama Alidžanović je dostojno predstavio zadarske uzgajivače ptica i Republiku Hrvatsku.
– Treba biti uporan i znati dosta toga o pticama, genetici, milijun stvari tu igra ulogu. Potrebno je imati puno prakse i iskustva u uzgoju, ali i sreće. Zato su mi najdraži savjeti prijatelja s natjecanja s kojima dijelim istu ljubav, navodi Alidžanović ističući kako je ponosan jer je šampionska titula osvojena u zaista jakoj, svjetskoj konkurenciji.
– Za ovakav uspjeh potrebno je puno truda oko ptica tako da je ovo jedno veliko priznanje, meni osobno, mojoj obitelji, zadarskoj udruzi i svim ljubiteljima ptica, istaknuo je ptičar iz Zadra.
U društvu smo i s Krešimirom Terkeškom i Damirom Savatovićem, predsjednikom i tajnikom zadarske udruge te Nediljkom Kovačevićem, Svetom Reljićem i Vremenkom Maričićem, uzgajivačima kanarinaca.
Enverove ptice su se u Portugal vozile u organizaciji Hrvatskog ornitološkog saveza, zajedno s još 110 hrvatskih ptica od kojih je 18 ovjenčano svjetskim medaljama.
– Ne moram vam govoriti da sam na svoja dva kanarinca iznimno ponosan. Do Portugala i nazad prevalile su čak 5.200 kilometara, a na natjecanju se ocjenjivala boja ptica, raspored boja, oblik, glasnoća perja, kondicija ptice i njezino opće stanje, kaže Alidžanović naglasivši kako je svjetski srebreni kanarinac na 42. Ornitološkom prvenstvu Hrvatske održanom u prosincu 2019. u Čavlama kod Rijeke bio šampion Hrvatske, a zadarski međunarodni sudac Vremenko Maričić dao mu je najveće ocjene nagovijestivši njegov veliki uspjeh u Portugalu.


Šuma medalja
Enver Alidžanović na 64. Svjetskom ornitološkom prvenstvu u Nizozemskoj osvojio srebro i broncu, na 66. Svjetskom prvenstvu u Italiji dvije brončane medalje, na 67. Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj srebro i broncu te sada na 68. Svjetskom prvenstvu osim srebra i najsjajnije zlatno odličje. A osim što je osmerostruki prvak Hrvatske od europskih medalja ima šest zlatnih, 14 srebrenih i devet brončanih.
– Imam oko 400 ptica i 60-ak mladih. Uzgoj ptica je zahtjevan posao, a i nije jeftin hobi. Osim sjemena za ptice dnevno im skuham i deset jaja utvrdo, a treba i kupiti pojedine vrste kanarinaca za parenje, naglasio je Alidžanović dodajući kako njegova ljubav prema pticama traje od malih nogu.
– Započelo sam još prije šest desetljeća u Banjoj Luci kad sam dobio kanarinca i odlučio mu nabaviti partnericu. U vrlo kratkom vremenu ženka je snijela jaja te othranila mlade i od tog trenutka jato kanarinaca se povećava do brojke 400. Šest desetljeća u uzgoju ptica iziskuje i puno vremena i novca. Ovo zaista nije jeftin hobi, ali kada nešto voliš, nema nikakvih prepreka, istaknuo je Enver koji je za veliku potporu i razumijevanje zahvalio supruzi Emiri s kojom je u braku točno pola stoljeća.
Enver, Banjalučanin po rođenju, kanarince uzgaja u Zadru na Belafuži, a njegov sin Elvir Alidžanović u Bosanskoj Krupi, gdje živi i radi.
– Za Elvira će mnogi reći da je trenutno najuspješniji uzgajivač kanarinaca u BiH. Sudjeluje na svim važnijim izložbama u BiH, Hrvatskoj i drugim europskim državama, gdje je i osvojio brojne nagrade, hvali ga otac Enver Alidžanović.