Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

BLAGO POPUŠTANJE Kafići još uvijek na čekanju, ugostitelji najavili prosvjede

29.01.2021. 08:58


Djeca od petog do osmog razreda osnovne škole krenut će ponovo u škole, a dopustit će se i sportske aktivnosti, osobito one na otvorenom te individualni sportovi. Rezultat je to višednevnih promišljanja u Vladi i Stožeru oko popuštanja epidemioloških mjera nakon što se situacija u Hrvatskoj kad su u pitanju oboljeli od COVID-19 popravila. Nova pravila vrijedit će od ponedjeljka, 1. veljače, a onima koji su se nadali da bi se barem dijelom mogle popustiti stroge mjere u ugostiteljstvu ostaje da čekaju 15. veljače kada će se mjere ponovno revidirati.
Odluku da se dio mjera popusti premijer Andrej Plenković je na jučerašnjoj sjednici Vlade objasnio time da je sada vrijeme za signal optimizma, ali je upozorio da je i dalje nužan visok stupanj opreza, čime je vjerojatno želio pojasniti zašto se nije ukinulo više ograničenja.
– Cilj nam je prebroditi ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje naših sugrađana. U proteklih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja, a prosjek je 522 dnevno, što je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada, što je dobro, premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih, kazao je premijer.


Kava za van
Dodao je da sve to govori da se mora nastaviti s odgovornošću, a ministrima je otkrio da se i na Europskom vijeću razgovaralo o tome pa su sve države članice Europske unije, s obzirom na nove sojeve virusa, upućene na izniman oprez i na to da u postrožavanju ili popuštanju mjera pristupaju koordinirano.
– Cilj nam je prebroditi ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje naših sugrađana. S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanja u distribuciji cjepiva, sada je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo, vrlo visoki stupanj opreza, zaključio je premijer.
Ugostitelji su naravno očekivali ukidanje mjera kojima je njima u potpunosti zabranjen rad, nadali su se da će barem moći u kafićima prodavati kavu za van, no to se nije dogodilo, pa dio njih razočaran Vladinom odlukom sada najavljuje i moguće prosvjede ili prosvjedno otvaranje svojih lokala, kako se to već događa u pojedinim europskim zemljama. Na te je najave reagirao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i nazvao ih je besmislenima ističući da će država onom dijelu gospodarstva kojem je zabranjen rad i dalje pomagati, uglavnom nastavkom dosadašnjih mjera.
– Svi oni koji tako govore su prije svega neodgovorni i takve najave su besmislene. Ovdje prije svega trebamo biti odgovorni prema životima i zdravlju ljudi. I to svima nama treba biti prioritet. Vlada će kontinuirano pratiti gospodarstvo, odnosno iznalaziti sredstva za pomoć gospodarstvu koliko god dugo te mjere budu trajale, kako smo i najavili i kao što radimo u proteklih godinu dana, pojasnio je Ćorić.
Na pitanje bi li bilo dobro da je Vlada dopustila ugostiteljima prodaju kave za van Ćorić je odgovorio da se i o tom detalju raspravljalo u više navrata i da su u tim razgovorima s jedne strane sudjelovali epidemiolozi a s druge strane ekonomski tim Vlade.
– Svaka relaksacija koja nosi prihod sektorima znači njihovu bolju poziciju, odnosno nešto povoljniju poziciju u kontekstu dugoročnog opstanka. S druge strane, svjesni smo argumenata koji se iznose od strane epidemiologa odnosno struke, a oni idu za tim da smo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi ne na razini Hrvatske već cijelog europskog kontinenta, kaže Ćorić.


Odgoda cijepljenja
A i ekonomski oporavak i epidemiološka situacija ovisit će umnogome o cijepljenju, a kad je to u pitanju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić jučer nije imao najbolje vijesti, pa je upozorio da će provedba cijeljenja sljedećih tjedana biti slabijeg intenziteta od planiranog zbog nepredviđene sporije dinamike isporuke Pfizerovog cjepiva.
– Pfizerovo cjepivo sljedećih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će uzrokovati odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno predviđeni razmak od 21 dana, kazao je Dulibić. U mjesec dana, od 27. prosinca do 27. siječnja, u Hrvatskoj je aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom je docijepljeno 17.635 osoba. Dosad je prijavljeno 380 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino. Nešto bolje vijesti imao je kad je u pitanju broj novohospitaliziranih koji stagnira, a kaže da se bilježi i pozitivni trend jer je broj otpuštenih puno veći nego broj zaprimljenih pacijenata.
– No, u odnosu na broj aktivnih i dalje imamo veliki broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika, kazao je Dulibić.