Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HDZ odustao od glasanja o ukidanju obvezne članarine HGK, oporba se ujedinila i kolektivno otišla iz Hrvatskog sabora, kvoruma nema

29.01.2021. 12:28


Hrvatski sabor danas je trebao glasati o ukidanju obaveznog članstva u parazitskoj Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali je u posljednji trenutak vladajući HDZ odlučio skinuti ovu točku s dnevnog reda.
Glasanje je trebalo biti u podne.
Oporbeni zastupnici su nakon nastavka sjednice uložili oštre prosvjede zbog takve odluke.
“Dosta je vašeg harača nad hrvatskim poduzetnicima, zatvorili ste ih!”, rekao je Peđa Grbin Gordanu Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora dao dvije opomene.
“Nemojte me prozivati da štitim bilo kakve uhljebe”, rekao je Jandroković i dodao:
“Kada ćete imati većinu, kada ćete biti predsjednik sabora, onda ćete vi možda tako odlučivati. To je moja politička odluka i moja odgovornost da to tako napravim. Nema tu uvjeta koji bi me natjerao da se o tome glasuje”, odgovorio mu je Jandroković.
Moramo se boriti za naše poduzetnike, jer su obvezne članarine u HGK-u ozbiljan problem. Moramo se boriti za naše poduzetnike, rekao je Mostov Zvonimir Troskot.
“Glasat ćemo o tome kad se stvore uvjeti”, rekao je i njemu Jandroković, a zatim je dao stanku od 10 minuta na zahtjev Peđe Grbina, koji je zatražio stanku kako bi vidjeli hoće li uopće nastaviti sjednicu.
Nakon nastavka sjednice oporba je kolektivno odlučila napustiti Hrvatski sabor prosvjedujući protiv odgode glasovanja.
Gordan Jandroković je nakon prebrojavanja konstatirao da je nazočno 75 zastupnika i da kvoruma nema, te je sjednica prekinuta.
Tako je zbog nedostatka kvoruma, Hrvatski sabor odgodio  u petak glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima su izmjene Zakona o obnovi od potresa, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, itd.
“Glasovanje odgađamo dok se ne steknu uvjeti, a to neće biti danas, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što je utvrđeno da nema uvjeta  za glasovanje, odnosno izbrojano 75 zastupnika, jedan manje od potrebnih 76.
Izmjenu zakona predložio je Most, a predlaže se da članarina u HGK-u koja se sada prisilno naplaćuje poduzetnicima više ne bude obvezna, nego samo dobrovoljna.