Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OD SMRTI DO UKOPA S hrpom papira čak i u grob

29.01.2021. 12:51


Nakon što se prošlog tjedna u Zadru dogodila zamjena tijela dviju pokojnica te je jedna gospođa umjesto na gradskom groblju na Belafuži, pokopana dan ranije u Salima, provjerili smo u Nasadima d.o.o. kakvo je postupanje s tijelima pokojnika od trenutka preuzimanja do samog ukopa, te koji su njihovi mehanizmi osiguranja da se ovakve pogreške ne događaju.
Ova pogreška je ispravljena i svaka je pokojnica na kraju pokopana u pravi grob, ali njihove su obitelji, u ionako već teškim danima, proživjele nepotreban stres.
Iz tvrtke Nasadi su se ispričali obiteljima i istaknuli kako će se istražiti kako je došlo do takve pogreške. A mi smo ih zamolili da nam pojasne cijeli proces osjetljivog grobarskog posla.


Dozvola za ukop
– Postupak preuzimanja pokojnika kreće onog trenutka kad se telefonskim putem angažira nas kao tvrtku ovlaštenu za preuzimanje da u određeno vrijeme i na određenom mjestu preuzmemo pokojnika. Mjesta s kojih se preuzima su različita: bolnice, domovi za starije i nemoćne, privatne kuće i stanovi, mjesta nesreće (bilo da se radi o pristupačnom ili nepristupačnom terenu). Pozivi za preuzimanje pokojnika, ovisno o mjestu gdje je smrt nastupila, upućuje bolničko osoblje ili obitelj, osoblje koje radi u domovima, obitelj ako je smrt nastupila u kući te policija ukoliko se radi o mjestu nesreće, navodi Josip Krnčević, direktor Nasada, dodajući kako prvi uvjet koji mora biti zadovoljen, u bilo kojem od ovih oblika preuzimanja, je da postoji dokumentacija koja ide uz tijelo pokojnika kojeg se preuzima.
– Ukoliko se preuzimanje odvija u bolnici procedura je zadovoljena i pokrivena dokumentacijom, većina tijela se preuzima na Odjelu patologije. Osim u slučaju bolesnika koji su preminuli sa zaraznom bolešću (primjerice, covid-19), a koje se preuzima na odjelima sprecijaliziranim za navedene bolesti. Kad je poziv za preuzimanje upućen iz doma za starije i nemoćne ili iz kuće, mjesta boravka pokojnika, bez dozvole za ukop koju u ovom slučaju izdaje dežurni mrtvozornik, ne može se obaviti preuzimanje pokojnika, kaže Krnčević.
– Nadalje, kad se radi o nesretnom slučaju, nas kao komunalnu tvrtku poziva nadležna policijska uprava za područje u kojem se nesretni slučaj dogodio, u našem slučaju PU zadarska, gdje se preuzimanje obavlja nakon odrađenog očevida nadležnog Županijskog državnog odvjetništva, policije te svih drugih državnih tijela sukladno njihovim ovlastima i zaduženjima. I u ovom slučaju, kao i u svim oblicima preuzimanja, bez dozvole za ukop ili potvrde o smrti, nema preuzimanja pokojnika, ističu iz Nasada.
Ukoliko je smrt nastupila bez opasnosti od zaraznih bolesti (ponajviše aktualne pandemije covida-19), dodaju iz Nasada, dvoje ili troje djelatnika odlazi na preuzimanje sa pogrebničkim specijaliziranim vozilom.
– Za preuzimanje koriste transportne lijesove ili transportne vreće specijalizirane upravo za prijenos pokojnika. Kao takvo, tijelo pokojnika se doprema u rashladnu komoru na Gradsko groblje.


Tim za preuzimanje pokojnika i obrasci
Po dolasku tima s preuzimanja pokojnika, ispunjavaju se obrasci zaprimanja pokojnika u prostorije pogrebne službe na Gradskom groblju.
– U obrasce se unose pojedinosti o mjestu, točnom satu, datumu, kao i o djelatnicima koji su obavili preuzimanje, djelatnicima koji su zaprimili preuzetog pokojnika (ponekad se radi o istima koji su preuzeli i zaprimili jer se preuzimanje pokojnika obavlja od 0-24 sata), zatim broj police rashladne komore u koju se tijelo pohranjuje, ime osobe (poslovođe) koja vrši kontrolu navedenoga, mjesto ukopa. Nadalje, ukoliko se preuzima pokojnika iz mrtvačnice s Gradskog groblja na druga groblja, koja nisu u komunalnoj nadležnosti tvrtke Nasadi, unose se navodi tvrtke pogrebnika privatnika. Unosi se i popis djelatnika koji su obavili ukrcaj pokojnika i izvršili isporuku pokojnika s Gradskog groblja te ponovno potpis i kontrola odgovorne osobe (poslovođe), kažu u Nasadima.
Kako navodi direktor Krnčević, svaka pozicija rashladne komore sadržava oznaku s podacima pokojnika, čvrsto prionjenu na poziciju u koju je tijelo pohranjeno kako bi se izbjegla bilo koja mogućnost odljepljenja, a ta oznaka mora odgovarati gore navedenom obrascu zaprimanja pokojnika.
– Kad je riječ o preminulom s covid-19 bolešću, ta se oznaka čvrsto prionjuje na lijes, te kao takva ostaje sve do trenutka posljednjeg ispraćaja. Svaki pokojnik se evidentira imenom i prezimenom odnosno osobnim podacima, te se zadržava na istoj poziciji rashladne komore od trenutka dolaska do konačne otpreme na vječni počinak, odnosno pripreme za ukop, govori Krnčević.




Broj se otisne u metalnu pločicu i pričvrsti na lijes
Dokumentacija, koja dolazi sa pokojnikom prilikom preuzimanja, dostavlja se u administrativnu službu na daljnje postupanje te se trajno čuva u arhivi Gradskog groblja.
– Tijelo se priprema za posljednji ispraćaj i ukop na način da se obavi njega pokojnika te ga se pohrani u opremu koju je prethodno odabrala obitelj pokojnika, uvažavajući sve zahtjeve obitelji, sukladno vjerskim i sličnim obilježjima. Nakon posljednjeg ispraćaja, tijelo se prevozi na mjesto ukopa, sve u nadležnosti djelatnika groblja te se pohranjuje u grobnicu, odnosno ukapa. Kad se ukop pokojnika odvija u nadležnosti tvrtke Nasadi, odnosno na grobljima kojima kao tvrtka upravljamo, svaki pokojnik dobiva svoju brojčanu oznaku koja predstavlja broj ukopa, broj se otisne u metalnu pločicu te kao takav pričvrsti na lijes. Taj evidencijski broj upisuje se u karticu grobnice (papirnati oblik te kompjutorska evidencija u specijaliziranom programu) u koju se obavlja ukop uz naziv pokojnika, Matičnu knjigu umrlih, Registar umrlih osoba i Grobni očevidnik. Navedeni broj je od iznimne važnosti ukoliko dođe do ekshumacije posmrtnih ostataka te za bilo koji oblik poslova koji se odvijaju u grobnici, ističe Krnčević.
Kako govori na kraju Krnčević, u zadnjih nekoliko mjeseci postoji povećani obim posla u pružanju pogrebno-grobljanskih usluga, s obzirom na svima poznatu nastalu situaciju uzrokovanu panedmijom.
– Osim povećanja broja preminulih, različita su postupanja kod preuzimanja pokojnika preminulog s koronavirusom zbog cijele procedure s upotrebom zaštitnih sredstava, načinom pohranjivanja pokojnika i slično. Pogrebno-grobljanski poslovi svrstavaju se u poslove visoke odgovornosti, a prožeti su s mnoštvom detalja na koje treba paziti te u konačnici udovoljiti zahtjevima koje postavlja obitelj pokojnika. Svaki slučaj je zaseban te se na taj način i postupa pojedinačno, nijedan posao se ne obavlja po navici već se pomno uvažava cijela nastala situacija, a budući se radi o smrtnom slučaju navedeni poslovi su i vrlo osjetljive naravi, zaključuje Krnčević.
 


Kada je pokojnik imao zaraznu bolest, lijes se hermetički zatvara
– Kad se radi o smrti koja je nastupila između ostalog i zbog neke zarazne bolesti, dvoje ili troje djelatnika odlazi na preuzimanje sa pogrebničkim specijaliziranim vozilom, a preuzimanje izvršavaju pod potpunom zaštitnom odjećom, obućom, rukavicama i maskama kako bi se izbjegla bilo koja mogućnost prijenosa zaraze s pokojnika. Na navedeno preuzimanje odlazi se s pogrebnom opremom (limenim uloškom i drvenim lijesom) te se pokojnika dezinficira, stavlja u transportne vreće, barem jednu, nekad i dvije, kovinski lijes koji se lota, točnije hermetički zatvara, opet dezinficira te stavlja u drveni lijes te kao takav doprema u mrtvačnicu na Gradskom groblju u Zadru. Tijelo se ne pohranjuje u rashladnu komoru budući je hermetički zatvoreno te pohranjeno u dupli lijes, govore iz Nasada.