Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sabor danas odlučuje o ukidanju obaveznog članstva u HGK-u: Hoće li ujedinjena oporba srušiti HDZ-ovu većinu?

29.01.2021. 08:30


U današnjem nastavku šeste sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja i Prijedlog nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine.
No sve, čini se, ostaje u sjeni glasanja o Prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Izmjene je predložio Most, zatraživši ukidanje plaćanje obvezne komorske članarine.
“Predlažemo da članarina u HGK više ne bude obvezna, već samo dobrovoljna. Cilj izmjene zakona je da se poduzetnicima olakša poslovanje tako da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta”, obrazložio je Mostov Zvonimir Troskot.
Ova točka iznimno je bitna jer bi mogla dovesti o do situacije u kojoj će Vlada Andreja Plenkovića ostati bez potrebne većine. Obveznoj članarini otvoreno se protive opozicijske stranke poput Mosta, Domovinskog pokreta, Centra i Zeleno-lijeve koalicije. No među njima su i neke stranke koje Plenkoviću drže većinu u Saboru, poput HSLS-a.
Jutarnji list piše kako je saborska oporba jučer organizirala sastanak s ciljem maksimalne mobilizacije svih svojih zastupnika, jer neki su očito nanjušili kako bi danas u Saboru mogli preglasati HDZ ili barem natjerati predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da politički poraz u parlamentu izbjegne odlukom o odgađanju glasanja. Taj sastanak opozicije održan je na inicijativu zastupnica Centra Dalije Orešković i Marijane Puljak. Oporbeni klubovi su dogovorili podržati prijedlog Mosta, dok je jedino IDS tražio vremena da razmisli.
Precizan odgovor još nisu dali ni vodeći ljudi SDP-ovog Kluba, kao ni zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.