SJEĆANJE I POŠTOVANJE Završen Trg mons. Ivana Prenđe, čeka se spomenik u prirodnoj veličini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Trg posvećen zadarskom nadbiskupu vrijedan milijun kuna
Iako je zbog koronavirusa bilo zastoja, završena je izgradnja Trga mons. Ivana Prenđe u Zemuniku Gornjem. Za svečanost otvorenja čeka se završetak izrade spomenika u prirodnoj veličini kojeg u Kaštel Gomilici radi Frane Šitum, akademski kipar. Projekt je vrijedan oko milijun kuna, izgradnja trga s dječjim igralištem košta preko 700.000 kuna, a spomenik oko 250.000 kuna, kaže načelnik Ivica Šarić
FRANE ŠITUM
Župnik don Gašpar Dodić i načelnik Ivica Šarić sa spomenikom

Hrvatska povijest je prepuna značajnih događaja i osoba koje su zaslužne da im se podignu spomenici. U Općini Zemunik Donji to itekako podržavaju, u centru općinskog središta u ljeto 2018. godine je otvoren središnji trg koji nosi ime dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH i HDZ-a. Trg će uskoro dobiti i zemunički sin Ivan Prenđa, blagopokojni zadarski nadbiskup.
- Iako su zbog situacije s koronavirusom radovi bili usporeni izgradnja trga blagopokojnom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi u Zemuniku Gornjem je završena, ističe Ivica Šarić, zemunički načelnik.

Općina i LAG Bura

- Pred nama je završetak spomenika u prirodnoj veličini kojeg u Kaštel Gomilici radi akademski kipar Frane Šitum. Spomenik je pred završetkom, a službeno otvaranje trga upriličit će se čim to zbog ove napasti koronavirusa dozvoli epidemiološka situacija, kaže Šarić.
Radove su izvodili građevinska tvrtka Konstrukt d.o.o. Gorica, Ivana Ikića i Matije Perića, te općinski komunalni djelatnici i Cestogradnja d.o.o. iz Zelengrada, Radivoja Mitrovića.
- Projekt je vrijedan oko milijun kuna, izgradnja trga s dječjim igralištem košta preko 700.000 kuna, a spomenik oko 250.000 kuna, kazao je Šarić.
Projekt se financirao apliciranjem na javni natječaj LAG-a Bura, lokalne akcijske grupe koja pokriva područje devet jedinica lokalne samouprave među kojima je Zemunik, te iz općinskog proračuna, navodi Šarić precizirajući gdje se nalazi spomenuti trg.

Iznimno draga, pametna i plemenita osoba

- Trg mons. Ivana Prenđe je izgrađen nedaleko od rodne kuće kod raskrižja, jugoistočno od državne ceste koja od zemuničke Tromilje vodi prema Smilčiću i Obrovcu, kaže Šarić.
Mons. Ivan Prenđa iznenada je preminuo prije 11 godina, 25. siječnja 2010., u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Od 1990. bio je zadarski nadbiskup-koadjutor s pravom nasljeđa, a nadbiskup ordinarij postaje 2. veljače 1996.
- Ostat će mi u sjećanju kao jedna iznimno draga, pametna i plemenita osoba, crkveni pastir koji je puno dao za naš, svoj rodni Zemunik, ističe Šarić.
Prenđa je rođen na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem kao prvo, najstarije dijete Jure i Ike Prenđa.

Zauzimao se za mir, ljubav, poštovanje

- Bilo je sedmero braće i sestara: Ivan, dr. Marko, Anđelko, Ante, č.s. Marija, Zorka i Miljenka, kaže zemunički načelnik.
Župnu crkvu Kraljice mira - Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem sagrađenu 1995. godine posvetio je tada nadbiskup-koadjutor Ivan Prenđa. Otvorio je i blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju.
Veliki dio sebe je ugradio i u izgradnju crkve sv. Josipa Radnika u rodnom Zemuniku Gornjem koja je bila izgrađena 1977., a miniranjem 1992. godine potpuno razorena. Izgrađena je nova crkva, koju je, 27. travnja 2002., posvetio nadbiskup Prenđa.
- Bio je čovjek koji se zauzimao za mir, ljubav, poštovanje, bio je očinski i pastirski zauzet u navještanju evanđelja. A sve je to činio urođenom vedrinom i sa smiješkom na licu. Zahvalni smo Bogu što smo mogli biti svjedoci nadbiskupove pastoralne ljubavi, zaključuje Šarić.

 

Spomenik se radi u Kaštel Gomilici

Spomenik mons. Prenđi u prirodnoj veličini radi mladi umjetnik, akademski kipar Frane Šitum koji svoja umjetnička dijela »proizvodi« u Kaštel Gomilici. Šitum je poznat po maketi Dioklecijanove palače i spomeniku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata »Trogirska kruna«. Zajedno sa suprugom, slikaricom Teom Morić Šitum, u Splitu ima galeriju ATELIER.
- Spomenik nadbiskupu Prenđi modelirao se u glini, nakon toga lijevao se u gipsu, pa u bronci. Proces stvaranja traje nekoliko mjeseci, a bit će završen u ovom mjesecu, rekao je Frane Šitum, koji radi u splitskoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno