Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hrvatska u Njemačkoj bolje ide nego lani

28.02.2012. 23:00
Hrvatska u Njemačkoj bolje ide nego lani


Najave za ovu sezonu su kod svih touroperatora vrlo dobre, pa je tako TUI objavio povećanje first-minute bukinga od čak 57 posto


Hrvatski investicijski projekti u turizmu i tehnologiji bit će kroz nekoliko mjeseci predstavljeni ulagačima njemačke pokrajine Bavarske na zajedničkoj investicijskoj konferenciji, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku Martina Zeila, ministra gospodarstva Bavarske, i Veljka Ostojića, hrvatskog ministra turizma, koji je održan na turističkom sajmu F.re.e. u Münchenu. Konferencija bi trebala biti dogovorena kroz mrežu gospodarskih komora u sljedećim mjesecima.
Nepotrebna euforija
– Nadam se da će na planu turizma i tehnološkog razvitka biti uspostavljena još bolja suradnja, kazao je Zeil. Inače, Bavarska je prva turistička regija iz koje u Hrvatsku godišnje stiže trećina ukupnog broja gostiju iz Njemačke, odnosno oko pola milijuna Bavaraca. Lani je ostvareno rekordnih 1,6 milijuna njemačkih dolazaka, odnosno 9 posto više nego godinu ranije. Najave za ovu turističku godinu kod svih toruroperatora su vrlo dobre, dapače i odlične, pa je tako njemački touroperator TUI objavio povećanje first-minute bukinga od čak 57 posto. Međutim, u Münchenu su hrvatski turistički djelatnici upozorili kako se ne treba prepustiti euforiji.
– Dio tih brojki je vezan za dinamiku bukinga i za popuste koji su davani na rani buking, kao i za stabilnu gospodarsku situaciju u Bavarskoj koja je utjecala na to da su se gosti odlučili ranije bukirati. Pretpostavljam da će se taj veliki plus topiti te doći na realne brojke, rekao je ministar Ostojić, istakavši kako bi bio zadovoljan ponavljanjem prošlogodišnjih brojki u fizičkim pokazateljima, dok bi financijski rezultati trebali biti i bolji.
Da je Hrvatska trenutno jedan od prvih izbora njemačkih gostiju, potvrdio je i Selimir Ognjenović, vlasnik touroperatora ID Riva tours. Rekao je kako je Turska za sada ipak vodeća strana destinacija, a velik rast imaju i Kanarski otoci na koje se prelio velik dio turističkog prometa iz Sjeverne Afrike.
– Sadašnje brojke su bombastične jer se još uvijek radi o malim brojkama bukinga i ne treba se prepustiti euforiji. Međutim, dobar je pokazatelj optimizma i činjenica da je Hrvatska jedna od najtraženijih destinacija ovdje u Njemačkoj. Odlučujući će pak biti individualci koji će doći vlastitim automobilom, kazao je Ognjenović, koji se nada rastu prometa od 5 do 10 posto.
Hoteli skuplji 2 posto
– Volio bih da hrvatski turizam, zahvaljujući svom statusu kojeg ima u Europi, pokaže žilavost i otpornost te obrani prošlogodišnje ostvarenje ili ga poveća, zaključio je vlasnik ID Riva toursa.
Hrvatska je, dakle, kod svih njemačkih touroperatora u plusu i to zbog ranog bukinga te TUi insight, akcije u okviru koje je 7.500 njemačkih agenata koji prodaju turističke aranžmane, boravilo na edukaciji u Hrvatskoj. Mato Radić, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu, tako je najavio kako touroperatori očekuju stabilnu sezonu te da trend putovanja ponovno ima uzlaznu putanju. Inače, hrvatski su hotelijeri ove godine na ovom tržištu išli s povećanjem cijena od 2 posto, kazao je Radić.


Bavarci PDV za turizam snizili sa 19 na 7 posto




Na sastanku Ziel – Ostojić bilo je riječi i o bavarskom iskustvu oko primjene diferenciranje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo. Kako je nakon sastanka izvijestio ministar Ostojić, Bavarci su stopu PDV-a snizili s 19 na 7 posto.
– Dogodilo se upravo ono o čemu sada pričamo kao efektu naših poteza. Naime, snižene su cijene, došlo je do izuzetnih investicija te je povećana zaposlenost. Naše je simulacije upravo ovaj primjer i potvrdio, kazao je Ostojić.