Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jovanović ne zna što smije, a što ne smije

28.02.2012. 23:00
Jovanović ne zna što smije, a što ne smije


FIFA i UEFA ne toleriraju uplitanje politike u rad nacionalnih saveza. Ako gospoda ministri stvarno ne znaju što smiju, a što ne, mi ćemo im drage volje dati pravila kako se treba ponašati – poručuje Marković


Tjedan dana nakon što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza sugerirao kolektivno stavljanje mandata na raspolaganje, počevši od predsjednika nadalje, oglasio se i Vlatko Marković.
– Na tom sastanku svaka je strana rekla svoje, i to je to. Saslušali smo ministra i on je saslušao nas. Tijekom tog sastanka svi su se članovi HNS-ove delegacije ponašali onako kako i dolikuje sportašima – objasnio je Marković, koji je prije tjedan dana zaobišao predstavnike medija u širokom luku.
Jedini argument
A u utorak je, pak, bez problema pristao na komunikaciju, a nije teško pretpostaviti da ga je motivirala večerašnja utakmica na stadionu Maksimir. Na kraju krajeva, zna se da mu je potezanje uspjeha A reprezentacije već godinama prvi, zadnji i jedini argument za svaki oblik rasprave o hrvatskom nogometu. Ovom prilikom Marković se na tu retoriku naslonio na spomen razgovora s Jovanovićem.
Ne, ministar nije tražio da stavimo mandate na raspolaganje – rekao je Marković.
I nije bio u krivu. Naime, nitko u resornom ministarstvu nije tražio mandate čelnika HNS-a. U skladu sa svojom funkcijom, Jovanović je samo sugerirao takav potez, zato što vrlo dobro zna da FIFA i UEFA ne dopuštaju uplitanje politike u sport. No, to nije spriječilo Markovićevo autobiografsko izlaganje o trinaest godina na čelu HNS-a.
– Svi vrlo dobro znaju da ovaj Savez nikome nije dužan niti jednu kunu. Osim toga, od države nikada nismo dobili niti jednu jedinu lipu. Jeste li svjesni da je Hrvatska već dvanaest godina jedna od najbitnijih reprezentacija na svijetu?! Pa, tko može tražiti nešto više od nas u HNS-u?! Na koji način, recite mi?! O čemu mi ovdje razgovaramo?! A sada se tumači da ne znamo raditi. Ne znam što drugo reći o tome – ispalio je u jednom dahu čelni čovjek hrvatskog nogometa.
Nema straha
Potaknut pitanjem, sjetio se i čvrstih stavova krovnih nogometnih organizacija.
– FIFA i UEFA ne toleriraju uplitanje politike u rad nacionalnih saveza. Što se toga tiče, sada ispada da gospoda ministri ne znaju što smiju, a što ne smiju raditi. Ako stvarno ne znaju, mi ćemo im drage volje dati pravila kako se treba ponašati – dodao je Marković.
Čovjek koji se nakon sastanka u resornom ministarstvu ekspresno ukrcao u HNS-ovo službeno vozilo kako bi izbjegao bilo kakav kontakt s predstavnicima medija, sada je odriješito istaknuo da ga ne zabrinjava stav ministarstva.
– Oni koji su malo stariji znaju kakav sam. Čega bih se to trebao bojati nakon svega što je Hrvatska napravila u ovih godinu dana?! Dajte, molim vas, pronađite na ovim prostorima nekoga tko je postigao nešto slično. O čemu mi razgovaramo?! Iluzorno je uopće pričati na tu temu. Zapravo, trebali biste pitati Slavena Bilića, jer on je najveći krivac za ove prave rezultate. Više je nego očigledno da je ovdje prisutna ona priča da Hrvat ne mrzi ništa kao tuđi uspjeh – zaključio je dugovječni predsjednik HNS-a.


Nije moj problem ako netko “hukuće”




Kratki izlet u čudesni svijet Vlatka Markovića okončan je osvrtom na rasističko “hukanje” igraču “Istre 1961” Henriju Belleu, u izvedbi organiziranih navijačkih skupina “Dinama” i Hajduka. Iako je Izvršni odbor HNS-a početkom listopada prošle godine javnosti predstavio akcijski plan, prema kojem će se utakmice prekidati zbog takvih ispada s tribina, prvi čovjek Rusanove danas tvrdi da je ta mjera pretjerana.
– Kakvo prekidanje?! Pa ne možemo raditi cirkus od utakmica. Savez će napraviti sve kako bi publika na stadionima reagirala na pravi način, ali zaista nije moj problem ako netko “hukuće” vrhu tribine. Po mom mišljenju, treba više djelovati na odgoj. Za takvo ponašanje nisu krivi klinci nego roditelji – zaključio je Marković.


Hyundai uz HNS


Potpisivanjem ugovora o suradnji s tvrtkom Hyundai Auto Zagreb, Hrvatski nogometni savez ovog je utorka dobio novog sponzora i dobavljača službenih vozila.
– Svi znamo o kakvom se brandu radi u okvirima automobilske industrije. Ispred stručnog stožera i reprezentativaca čestitam Savezu na ovom ugovoru – rekao je izbornik Slaven Bilić nakon što su predsjednik HNS-a Vlatko Marković i direktor firme Hyundai Auto Zagreb Boris Antolovič potpisima ovjerili suradnju.
Suvišno je isticati da je zadovoljstvo obostrano.
– Velika nam je čast što početak ove dugoročne sponzorske suradnje pada u godini održavanja Europskog prvenstva. Pored toga, iznimno smoponosni što je Hyundai postao HNS-ovo službeno vozilo – istaknuo je Antolovič.
Sklapanje sponzora s automobilskim gigantom iz Seula podsjetilo je glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića na prijateljske oglede hrvatske reprezentacije i Južne Koreje.
– Ovaj ugovor je korak od sedam milja i još jedan dokaz validnosti HNS-a, i to ne samo u sportskom smislu negoi na gospodarskom planu. Uvijek se s radošću sjećamo naših gostovanja u Seulu i Gwanjuu, a pamtimoi gostovanje Koreje u Zagrebu prije šesnaest godina – zaključio je Srebrić.


Disciplinski postupak zbog hukanja


Delegat subotnjeg prvenstvenog dvoboja između Hajduka i Istre 1961, Branko Bebić, podnio je opširan izvještaj u svezi događanja i ponašanja Torcide na spomenutoj utakmici. Disciplinski sudac MaxTV Prve HNL, Krešimir Vlajčević, pokrenuo je disciplinski postupak protiv Hajduka zbog baklji i hukanja. Navijači domaće momčadi su početkom drugog poluvremena napravili bakljadu, zbog čega je susret bio nakratko prekinut. Potom su na rasističkoj osnovi, hukanjem, vrijeđali gostujućeg napadača Henrija Bellea, na što je reagirao glavni sudac Vlado Svilokos, shodno Pravilniku o sigurnosti na nogometnim utakmicama, zatražio je da od Hajduka da službeni spiker upozori navijače na sportsko i fer ponašanje spram igrača Istre 1961.