Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Konstituiran Sabor i izabrano Turističko vijeće HTZ-a

28.02.2012. 23:00
Konstituiran Sabor i izabrano Turističko vijeće HTZ-a


Sabor HTZ-a konstituiran je s godinom i više kašnjenja – Zadarska županija ima u Saboru tri predstavnika te Franu Skoblara u novoizabranom Turističkom vijeću HTZ-a


Šime Klarić, Željko Kukurin, Vlado Lučić, Vlado Miš, Tomislav Popović, Drago Ružić, Frane Skoblar, Kristian Šustar, Goran Zrilić i Boris Žgomba izabrani su za članove Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice. Uz njih HGK je delegirala Zdenku Peternel, Hrvatska obrtnička komora Antu Mihića, dok je Veljko Ostojić po funkciji ministar turizma ujedno i predsjednik Vijeća. Time je nakon beskrajno dugog čekanja, čime se prekršio i niz propisa, konačno dovršen izbor Sabora i Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice temeljem već davno izmijenjenog Zakona o turističkim zajednicama.
 Ministar Ostojić kazao je kako je tako što nedopustivo i sigurno se u njegovom mandatu neće događati.
Odluke trebale davno biti donesene
Posljednji prethodni Sabor HTZ-a kao najvišeg tijela ove ustanove održan je 2010. godine. Ministar je i obećao da će njegovo ministarstvo i HTZ ubuduće poštovati sve propise, a ove su primjedbe išle na račun prethodnog ministra. Uostalom, u tom je ozračju i protekla gotovo čitava sjednica. Naime, na Saboru je usvajan Izvještaj sa stanjem financija, nadzora i svega ostalog za – 2010. godinu(?!). Nakon izmjena turističkih zakona HTZ se trebao formirati prema novom zakonu u roku od 14 mjeseci koji je već debelo prekoračen. Trebalo je već lani prihvatiti i program rada za ovu godinu, štoviše i raditi po njemu. U međuvremenu za prethodnog ministra radilo se sa starim Turističkim vijećem kojem je mandat istekao.
Ovo je okupljanje trebalo donijeti odluke koje su davno trebale biti donesene, podvući crtu i okrenuti se budućnosti. Niko Bulić podnosio je izvješća skraćeno jer je bemisleno danas raspravljati o davno “prožvakanim” činjenicama. Potom su dali okvirni izvještaj za 2011. koji smo već više puta također čuli, a kompletna izvješća s financijskim i drugim operativnim podacima bit će iznesena na skorom Saboru najvjerojatnije već u ožujku. Ono bitno je da je hrvatski turizam u smislu broja gostiju i noćenja bio rekordan i rastao sedam posto.
Uslijedilo je usvajanje Programa rada za 2012. godinu pri čemu je ministar kazao kako je, naravno, po programu sve što se moralo napraviti već odrađeno i radi se pretpostavljajući da će program dobiti suglasnost. Naime, davno prije parlamentarnih izbora ministar nije sazivao Sabor, a od izbora iz proceduralnih razloga Sabor se nije mogao prije sazvati. Ministar je i naglasio da je s obzirom na zbivanja u okruženju – kriza u nizu nama vrlo značajnih zemlja, i srećom iznimno dobro stanje u Njemačkoj, plan ovu godinu ponoviti lanjske fizičke brojke, odnosno uz korekcije cijena popraviti prihod tri do pet posto. Namjera je i pojačati odnos prema Njemačkoj, ionako najsnažnijem nam partneru u turizmu.
Niko Bulić v.d. do novog natječaja
Potom je Niko Bulić šire elaborirao program s temeljnim ciljevima u kojima su obrana i zaštita te unapređenje do sada postignutog u turizmu u RH, ali i iskorak kroz afirmaciju Hrvatske kao zemlje kvalitetnog turizma, tzv. turizma životnog stila s posebnim odnosom prema kulturnom i prirodnom nasljeđu. Objašnjeno je kako se ni od jednog programa nije odustalo, ali su načinjene bojne izmjene. Također, ukupna sredstva HTZ-a smanjena su s 286,7 milijuna lani na 247,7 milijuna ove godine, pri čemu je temeljni manjak onaj iz državnog proračuna.
Ministar je iznio uvjerenje da će i sa smanjenim sredstvima uspjeti ispuniti maksimum očekivanja. Kazao je kako je od dvjestotinjak milijuna ministarstva čak 90 milijuna preneseno HTZ-u, a ostalo je i 60-ak milijuna kuna dugovanja po prethodnim obvezama.
Uz nešto diskusija pa i različitih tonova ipak su sve odluke usvojene jednoglasno kao što je jednoglasno izabrana i svojevrsna “Vlada” HTZ-a, odnosno Turističko vijeće. Uz 10 kandidata koji su birani, nastojalo se, kako je kazao ministar, odraziti regije, različite aspekte turističke struke kao i koliko je tko doprinio u blagajnu (promet turista po pojedinim područjima).
Vidljivo je na kraju da je u Vijeće više nego ikad prije ušao dominantan broj osoba i najistaknutijih hotelsko-turističkih kuća u zemlji.
Nakon rješavanja kašnjenja i zaostataka prošlog ministra ubuduće trebamo očekivati ažuran rad tijela HTZ-a. Kako se očekuje, prvi sastanak Vijeća trebao bi rezultirati odlukom o raspisivanju natječaja za direktora Glavnog ureda HTZ-a, jer je mr. Niko Bulić s istekom mandata imenovan v.d. do novog natječaja.


Smanjena stopa PDV-a kao ispunjenje sna turističkih radnika




U svim mjerama koje su provođene naglasak je bio na pred sezoni i posezoni.
– Srpanj i kolovoz smo i lani imali pun, i to je naša odrednica za ubuduće. Zadržali smo sve modele oglašavanja modificirajući ih time. Smanjeni su istupi na sajmovima, pojačano inetrnetsko oglašavanje, smanjen je broj tiskanih materijala i TV oglašavanja, promijenjeni su i educirani Hrvatski turistički dani po emitivnim zemljama i sajmovima, a sve u skaldu s rezanjem troškova. Najznačajnije što računamo za dogodine je odobrena diferencirana smanjena stopa PDV-a, kao ispunjenje sna turističkih radnika, kao i to da smo od srpnja članica EU na što već sada moramo upozoriti sve naša partnere, kazao je među ostalim Kinistar Ostojić. Iznio je očekivanje da će na primjeru drugih zemalja diferencirana (smanjena) stopa donijeti snaženje konkurentnosti kroz niže cijene, povećati investicijsku atraktivnost i donijeti investicije u sektor te povećati zaposlenost u sektoru.


Tri zadarska predstavnika u Saboru HTZ-a


Kada je Zadarska županije u pitanju ništa se nije promijenilo. Ova četvrta turistička regija u zemlji svakako zaslužuje imati člana među 10 biranih. Također, prijedlog iz ovog područja da to nastavi biti Frane Skoblar, direktor Turisthotela kao jednog od desetak najuspješnijih turističkih tvrtki u zemlji, nije mogao biti ne uvažen. Inače, u Saboru Zadarska županija ima tri predstavnika, a uz Skoblara to su Goran Ražnjević, direktor Ilirije te Edo Maržić, direktor i vlasnik kampa Šimuni na Pagu.