Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Milanović: Hrvatska će pomoći, ali ne milostinjom

28.02.2012. 23:00
Milanović: Hrvatska će pomoći, ali ne milostinjom


Nastavit ćemo dobre projekte bivše vlasti, poput bolnice i sveučilišta, ali sam prema hrvatskim biračima dužan paziti da se novac ne rasipa, izjavio je Zoran Milanović


Igrom sudbine predsjednik SDP-a Zoran Milanović prvi je hrvatski premijer koji je službeno posjetio Široki Brijeg. U središte hercegovačkih Hrvata dolazili su u prošlosti i HDZ-ovi premijeri, ali ni jedan službeno. Milanovićevi domaćini bili su načelnik općine Miro Kraljević i predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, razgovarao je i s lokalnim poduzetnicima. Nedaleko od zgrade općine gdje je bio Milanović nalaze se veliki kipovi Franje Tuđmana i širokobriježanina, ratnog ministra obrane Gojka Šuška.
Fokusiraniji programi
– Nažalost kratko je bilo, nadam se da će idući put biti dulje. Ovdje ima vrlo ozbiljnih gospodarstvenika, proizvođača i trgovaca. U Širokom je broj stanovnika vjerojatno veći nego 1991. godine, što znači da se može. Ljudi se bore, stvaraju za život. Hrvatska će pomoći, ali ne milostinjom nego kroz možda malo fokusiranije programe. Čini mi se da je dosad pomoć Hrvatima u BiH previše bila raspršena. Nastavit ćemo dobre projekte bivše vlasti, poput bolnice i sveučilišta, izjavio je Milanović nakon jednosatnih razgovora. Dodao je da je prema hrvatskim biračima dužan paziti da se novac ne rasipa, ali “znam da protiv ovakve suradnje nitko u Hrvatskoj nema ništa protiv”.
Ispred zgrade okupilo se pedesetak stanovnika Širokog Brijega, a puni su bili i okolni balkoni. Domaćini su tiskali i poseban plakat kojim su Milanoviću zaželjeli dobrodošlicu. Na općini su visjele različite varijacije hrvatskih zastava, ali nije bilo one države BiH.
– Nisam primjetio, možda je trebala tu biti, odgovorio je Milanović na novinarsku primjedbu da je izostala zastava susjedne zemlje. No, unutra je ipak bila i jedna takva zastava.
Međutim, novinare je možda najviše zanimala sasvim neočekivana Milanovićeva situacija s vodstvom SDP-a BiH. Nakon što se hrvatski premijer nije htio sastati odvojeno s čelnicima sestrinske stranke hrvatskog SDP-a, njihov predsjednik Zlatan Lagumdžija javno je prigovorio Milanovićevom izboru sugovornika.
Strukturiran posjet
– Ovaj je posjet isuviše nacionalno obojen. BiH se ne sastoji samo od tri konstitutivna naroda nego i od četiri milijuna građana. Za moj ukus previše je bilo retorike o narodima, a čovjek se tu baš nije puno vidio, izjavio je Lagumdžija u ponedjeljak poslije sjednice predsjedništva svoje stranke. Na taj je način Milanovićev dvodnevni boravak u BiH ispao kontroverzan i novinari su ga u Širokom Brijegu zamolili za komentar.
– Meni prigovara nacionalno?! Ako je netko bio suzdržan u tim stvarima onda sam to bio ja. Došao sam razgovarati s političkim vrhom BiH, ovo je vrlo jasno strukturiran posjet, naglasio je Milanović.
On se ponudio kao svojevrsni posrednik jer kao “relativno neopterećen svime što se događalo” može razgovarati s drugim dijelovima BiH.
– Pa, tko hoće, hoće, a tko neće, neće, zaključio je Milanović.


Poziv za posjet djedovom seli kraj Livna




Sve bosanskohercegovačke dnevni listovi jučer su na naslovnicama i prvim stranicama izvještavale o Milanovićevom posjetu BiH. Najtiražniji, sarajevski Dnevni avaz za naslov je izabrao Milanovićevu rečenicu – Vrijeme je da BiH stane na svoje noge. Oslobođenje, pak, ističe zahtjev hrvatskog premijera “Fer aranžman za Hrvate u BiH”. Banjalučke Nezavisne novine s naslovnice poručuju “Suradnja BiH i Hrvatske bez političkih uplitanja”, a mostarski Dnevni list je kao najzanimljiviju izvukao Milanovićevu izjavu da “nije došao kao mentor niti po glasove”.
Dnevni avaz objavio je kratku genealogiju Milanovićevih koji su podrijetlom iz sela Bile kraj Livna. “Svi smo mi Milanovići uglavnom rodbina, pa nam tako i premijer dođe daljnji rod”, objasnila je novinarima 80-godišnja Ruža Milanović koja je ovim putem pozvala premijera da posjeti selo iz kojeg se njegov djed “davno odselio u Sinj gdje je rođen Zoranov otac”.


Ručak u bošnjačkom dijelu Mostara, nakon šetnje Starim mostom


Iz Širokog Brijega Milanović je otišao u Mostar gdje se, između ostalog, sa svojim suradnicima u pratnji gradonačelnika Ljube Bešlića prošetao do Starog mosta. Tamo se upoznao sa skakačem u Neretvu Mirom koji mu je objasnio da zimi skače samo na noge, a potom je hrvatski premijer ručao u restoranu Šadrvan u bošnjačkom dijelu Mostara.