Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Porječkali se odvjetnici vjerovnika oko odluke o pobijanju cesija

28.02.2012. 23:00
Porječkali se odvjetnici vjerovnika oko odluke o pobijanju cesija


Žustra rasprava između dvaju zagrebačkih odvjetnika, Petra Petrića i Miće Ljubenka, opunomoćenika Heresovih vjerovnika, vodila se jučer u sudnici Trgovačkog suda u Zadru kada su se dvojica kolega “zakačila” oko odluke o pobijanju dijela cesija koje je Heres d.o.o. nakon blokade računa, a prije proglašenja stečaja, potpisao s pojedinim poslovnim partnerima.
– Kako je razvidno iz dokumentacije, u vremenu od 24. listopada 2008. godine pa sve do kolovoza 2010. godine, Heres je poslovao koristeći cesije. Prema zakonu takvo poslovanje je prekršaj, no na taj su način isplaćivane i plaće zaposlenicima kojih je u trenutku proglašenja stečaja bilo 71 – rekla je stečajna upraviteljica Marica Nekić napominjući kako zbir svih cesija, čiji je iznos veći od deset tisuća kuna, ukupno 234, iznosi oko 23 milijuna kuna. S obzirom da je riječ o nemalom iznosu, odvjetnik Ljubenko koji zastupa Croatia leasing predložio je angažirati odvjetnički ured koji bi utvrdio koji su cesionari još aktivni, nakon čega bi se samo te cesije pobijale. Njegov kolega Petrić suprotstavio se kazavši kako bi taj dio posla trebala odraditi stečajna upraviteljica, a među ostalim i kako se ne bi stvarali dodatni troškovi i tako umanjivao iznos u stečajnoj masi. Nekićeva je napomenula i kako se od posljednjeg ročišta održanog u svibnju prošle godine nije ništa značajno dogodilo, a kao razlog navela je sporost sudova u rješavanju parnica. Dodala je kako je prodajom radnih strojeva i vozila Heresa utrženo ukupno 665 tisuća kuna, a prodajom triju zemljišnih čestica još 945 tisuća. Od odrađenih poslova za županijsku Lučku upravu očekuje se, kazala je Nekićeva, uskoro uplata od 326 tisuća kuna, a kako bi cijeli postupak bio ažurniji predložila je vjerovnicima da parnične postupke s Općinskog suda prebace na Trgovački sud u Zadru.
Na sljedećem ročištu vjerovnici bi trebali donijeti konačnu odluku o pobijanju cesija, no raspravljat će i o onima potpisanim na iznose veće od pet tisuća kuna. Točne podatke o ukupnom iznosu tih cesija do sljedećeg ročišta naloženo je pribaviti stečajnoj upraviteljici.
Podsjetimo, stečaj Heresa inicirao je kaštelanski “Cemex”, a u trenutku pokretanja stečaja blokada računa tvrtke iznosila je čak 79,2 milijuna kuna, od čega čak 43,8 milijuna kuna državi.