Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Riba bi isplivala iz mora sive ekonomije

28.02.2012. 23:00
Riba bi isplivala iz mora sive ekonomije


Ne samo da nam je stalno mokro pod nogama, nego se pitam i kada je zadnji put ribarnica dobro očišćena. Mislim da bi nam uvođenje tih blagajni olakšalo posao i pomoglo u suzbijanju šverca, rekla nam je jedna od prodavačica iz ribarskog obrta “Ivan Kožul” iz Ražanca


Pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić nedavno je izjavio kako bi svaki prodavač na ribarnici trebao imati elektroničku blagajnu koja će svaki račun direktno slati u poreznu riznicu te da bi se na taj način eliminirao dio sive ekonomije. Dok se ova ideja ostvari, vjerojatno će proći puno vremena jer većina naših ribarnica još uvijek nema uvjete za montiranje ovakvih uređaja.
– Da se mene pita, ja bih te blagajne uvela već danas, samo da nam se poprave uvjeti rada. Pogledajte u čemu mi važemo ribu! Svaki put moram staviti ribu u najlonsku vrećicu prije vaganja. Mene je sram, ali ne mogu ništa jer su nam uvjeti rada na zadarskoj ribarnici katastrofalni. Ne samo da nam je stalno mokro pod nogama, nego se pitam i kada su je zadnji put dobro očistili. Mislim da bi nam uvođenje tih blagajni olakšalo posao i vjerujem da će pomoći u suzbijanju šverca, rekla nam je jedna od prodavačica zaposlena u ribarskom obrtu “Ivan Kožul” iz Ražanca.
Njezina kolegica također smatra kako bi uvođenjem elektroničkih blagajni na ribarnicama nastao koliki-toliki red.
– Neka ribu prodajemo i po dvije kune, samo neka se proda i neka se zna što smo i koliko prodali. Mislim da će to biti i kupcima draže. Moći će dobiti račun, a nas nitko neće moći okriviti da smo ih zakinuli, kao što to, nažalost, mnogi rade, kazala je prodavačica na ribarnici.
No, neki se prodavači ne slažu s Kučićevim prijedlogom. Prodavačica zaposlena pri obrtu “Tajero” kaže kako bi uvođenje elektroničkih blagajni dokrajčilo “klasičnu pijacu”.
– Ako nam to naprave, nema više pijace, odnosno ribarnice! Smisao trgovanja na pijaci jest da se kupac i trgovac pogađaju i dogovaraju oko cijene. Primjerice, kada netko kupuje veće količine srdele, sasvim je opravdano čovjeku dati mali popust. Osim toga, kada se bliži kraj radnog vremena, mi preostalu robu prodajemo po znatno nižim cijenama, jer riba nije roba koja može stajati danima. Kad nam uvedu te blagajne, to više nećemo moći raditi, rekla nam je prodavačica te na kraju dodala:
– Samo se pitam gdje i kako će ih montirati na ovoj našoj ribarnici!