Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Štićenici proizveli najbolje sortno maslinovo ulje

28.02.2012. 23:00
Štićenici proizveli najbolje sortno maslinovo ulje


Za naše štićenike ovo znači jako puno. Naime, medalje i nagrade su dokaz da netko izvana prepoznaje rad i trud koji oni cijele godine ustrajno ulažu u maslinik i kao takve su im velik poticaj za dalje, rekla je Petrušić


Sa pet dosadašnjih sudjelovanja na VII. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2012”. Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik vratio se s čak četiri medalje ili nagrade.
Na zadnjoj pak “Maslini” koja je održana prošli vikend u splitu Dom u Zemuniku “okićen je” zlatnom medaljom za sortno maslinovo ulje.
– Ovo nam je već druga zlatna medalja s ‘Masline’. Prvu smo dobili prošle godine. No i prva i druga zlatna, kao i brončana medalja iz 2010. godine te posebna nagrada za ekstra djevičansko ulje iz 2008. godine, bile su u podjednakoj mjeri povod velikoj radosti naših štićenika aktivnih u maslinarskoj radionici. Za njih ovo znači jako puno. Naime, medalje i nagrade su dokaz da netko izvana prepoznaje rad i trud koji oni cijele godine ustrajno ulažu u maslinik i kao takve su im velik poticaj za dalje, rekla je ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik Nataša Petrušić.
Naime, u sklopu Doma u Zemuniku već godinama postoji maslinik koji se s vremenom sve više širi. Trenutačno ima 200 maslina, a ravnateljica Petrušić nas informira da je ove godine u planu sadnja još nekoliko mladih maslina, ali i popunjavanje vrta stablima drugih voćaka.
– Naši vrijedni štićenici pod stručnim vodstvom Mladena Marušića o maslinama se zaista odgovorno brinu tijekom cijele godine čupajući travu ispod njih, okopavajući ih, podrezujući ih i gnojeći. Ovdje moram naglasiti da se naš maslinik prska i gnoji ekološkim gonojivom koje dobivamo od biljke buhač, koju također sami uzgajamo. Ipak, ne mogu ne spomenuti i razne institucije i medijske kuće uključujući i Zadarski list koji nam svake godine pomažu pri berbi masline, rekla je Petrušić.
I tako, iako je ekipa Zadarskog lista svoj doprinos dala samo pri berbi maslina, ipak to ne umanjuje naš ponos zbog činjenice što je konačni proizvod, vrhunsko maslinovo ulje Doma u Zemuniku, pomalo djelo i naših ruku.


NA “Maslinu” došlo 1.000 maslinara




Na VIII. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2012.” sudjelovalo je gotovo 1.000 maslinara iz mediteranskih zemalja.
Dvodnevna manifestacija održana je 25. i 26. veljača, a održana je u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede. Ovogodišnju “Maslinu” otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.