Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sve veći interes mladih za učenje stranih jezika

28.02.2012. 23:00
Sve veći interes mladih za učenje stranih jezika


Za učenje stranog jezika treba truda, a vaši profesori ulažu puno truda da bi vas naučili, iako su potplaćeni za svoj rad. Neki od vas sutra će podučavati nove naraštaje. Zato vam želim poručiti da se borite za svoje profesore i da jednog dana, kada odete iz škole, ne zaboravite da su vas oni naučili govoriti strane jezike, poručio je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora


U Gimnaziji Vladimira Nazora jučer je održano Županijsko natjecanje iz engleskog jezika, na kojem je sudjelovalo 79 učenika. Kako je u pozdravnoj riječi istaknuo ravnatelj škole Rade Šimičević, broj natjecatelja je iz godine u godinu sve veći.
Borite se za svoje profesore
– Naša škola već je godinama domaćin ovom natjecanju te natjecanju iz ostalih stranih jezika. Zaista je lijepo čuti da se broj učenika koji sudjeluju na natjecanjima stalno povećava, jer to nam pokazuje da su i profesori uspjeli u svom poslu. Govoriti strani jezik, izuzetno je bogatstvo. Osim toga, na taj način prenosite kulturu, tradiciju i običaje svoga naroda. Za učenje stranog jezika treba truda, a vaši profesori ulažu puno truda da bi vas naučili, iako su potplaćeni za svoj rad. Neki od vas sutra će podučavati nove naraštaje. Zato vam želim poručiti da se borite za svoje profesore i da jednog dana, kada odete iz škole, ne zaboravite da su vas oni naučili govoriti strane jezike, kako bi vama sutra bilo lakše u komunikaciji, učenju i zapošljavanju. Bez obzira na vaš uspjeh na ovom natjecanju, znajte da ste svi pobjednici, jer ste se uspjeli izboriti za sudjelovanje. Nadam se da ćete ostvariti i dobre rezultate te će neki od vas dobiti poziv i za državno natjecanje, poručio je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
Učenike i njihove mentore pozdravio je i pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, koji je i otvorio natjecanje.
– Još su stari Rimljani govorili da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika poznaje. Znati govoriti već jedan strani jezik, velika je prednost u životu, a govoriti više njih daje vam neslućene mogućnosti u današnjem svijetu. Hrvatski je naš materinski jezik i moramo ga čuvati, ali moramo učiti i strane jezike, upravo zato da bismo naučili druge više o našem jeziku i kulturi, rekao je Šimunić.
U prigodnom programu otvaranja natjecanja sudjelovao je školski zbor pod vodstvom profesorice Ive Mustać.
Prof. engleskog jezika i članica Povjerenstva natjecanja Sandra Šango izvijestila nas je o rezultatima natjecanja:
Rezultati natjecanja
– Na ljestvici konačnog poretka prvi je učenik Gimnazije Franje Petrića Josip Gjergja (mentorica prof. Marija Bogdanić) s osvojenih 80 bodova, druga je učenica Gimnazije Jurja Barakovića Klara Lovrinov (mentor prof. Neven Barbaroša) s osvojenih 77 bodova, a jednak broj bodova i drugo mjesto dijele i učenici Lucija Mikelin iz Gimnazije Vladimira Nazora (mentorica prof. Tatjana Smith-Savić) te Filip Bebić, učenik Gimnazije Franje Petrića (mentorica prof. Marija Bogdanić). Na trećem mjestu je učenica Gimnazije Vladimira Nazora Nives Marčina (mentorica prof. Tatjana Smith-Savić) s osvojenih 76 bodova. Četvrto mjesto pripalo je Borni Radošu iz Gimnazije Franje Petrića (mentorica prof. Marija Bogdanić), a učenici te škole osvojili su još i peto te dva šesta mjesta i to Roko Pecotić (5. mjesto) te Juraj Pantalon i Josip Ljoka (dijele 6. mjesto, svima je mentorica prof. Marija Bogdanić). Na sedmom mjestu je učenik Gimnazije Vladimira Nazora Ivan Smrkinić s osvojenih 69 bodova (mentorica prof. Maruška Gulin). Najbolja od učenika četvrtih razreda gimnazija bila je učenica Gimnazije Jurja Barakovića Maja Marković (mentor prof. Neven Barbaroša), potom učenica Gimnazije Jurja Barakovića Valerija Lenarčić (mentorica prof. Ivana Kurtin) koja dijeli drugo mjesto s učenicom Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Anđelom Ivoš (mentorica prof. Vanja Bajlo), dok treće mjesto dijele Laura Nižić, učenica Gimnazije Jurja Barakovića (mentorica prof. Ivana Kurtin), učenik Gimnazije Franje Petrića Mario Šparica (mentorica prof. Tatjana Smith-Savić) te učenica Gimnazije Vladimira Nazora Marija Klarin (mentorica prof. Tatjana Smith-Savić). Što se tiče rezultata natjecanja za strukovne škole, najbolja je bila učenica Hotelijersko-turističe i ugostiteljske škole Andrea Selihar (mentorica prof. Ojdana Gaćina), a učenik iste škole Bruno Mišlov (mentorica prof. Ojdana Gaćina) osvojio je drugo mjesto, kao i Antonio Topalović iz Tehničke škole /mentorica prof. Sandra Botunac), a treće mjesto pripalo je učeniku Prirodoslovno-grafičke škole Santinu Višiću (mentorica prof. Nada Kombura). Najbolji od učenika četvrtih razreda strukovnih škola bio je učenik Prirodoslovno-grafičke škole Lovre Pešut (mentorica prof. Nada Kombura), na drugom mjestu je učenik Srednje škole Gračac Viktor Majstorović (mentorica prof. Nataša Perinčić-Tičić), a na trećem mjestu je učenik Pomorske škole Zadar Tomislav Banić (mentorica prof. Majda Perić), rekla je prof. Šango te uime Povjerenstva čestitala svim učenicima.