Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Trgovci bi htjeli sniziti cijene, ali ne znaju na što

28.02.2012. 23:00
Trgovci bi htjeli sniziti cijene, ali ne znaju na što


Neki su dobavljači trgovcima poslali konkretnije specifikacije o proizvodima na koje se primjenjuje nova stopa PDV-a od 10 posto, no istovremeno, također zbunjeni, trgovcima prepuštaju konačnu odluku


Dan uoči podizanja stope PDV-a sa 23 na 25 posto, odnosno spuštanja stope na deset posto kad su određeni proizvodi u pitanju, trgovci su, jednako kao i njihovi dobavljači, zbunjeni. Kako nam se požalila nekolicina trgovaca iz Zagreba, ali i Primorsko-goranske županije, najvećem dijelu asortimana, koji ide na viši PDV, cijenu, na svoju štetu, neće podizati, no istovremeno nisu u potpunosti sigurni koje proizvode, zbog uvođenja stope od deset posto, mogu pojeftiniti. Drugim riječima, htjeli bi sniziti određene cijene, ali im nije jasno na koje se točno proizvode pojeftinjenje odnosi!
Popisi proizvoda
Od 1. ožujka, kaže izmijenjeni zakon o PDV-u, uvodi se snižena stopa PDV-a od deset posto na, kako je navedeno, “jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, u skladu s posebnim propisima, na isporuku vode, osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži, na bijeli šećer od trske i šećerne repe”. Neki su dobavljači trgovcima poslali konkretnije specifikacije u kojima navode o kojim je proizvodima riječ, no istovremeno se, također zbunjeni, ograđuju, trgovcima prepuštajući konačnu odluku.
Primjerice, “Zvijezda” je trgovcima poslala popis proizvoda za koje je “mišljenja” da su obuhvaćeni stopom PDV-a od deset posto. Kako stoji na kraju te obavijesti, “zaključak donose temeljem dostupnih informacija i logičnim tumačenjem zakonskih propisa, ali obzirom na nedostatak pisanih uputa i tumačenja mjerodavnih državnih institucija, dozvoljava mogućnost da će netko ovakvu procjenu smatrati dvojbenom”. Iz “Podravke”, također, trgovce mole da njihovu specifikaciju proizvoda koji podliježu nižem PDV-u prime kao preliminarnu. “U nadi ispravnog razumijevanja i nastavka dobre poslovne suradnje, srdačno vas pozdravljamo”, poručuju iz “Podravke”.
Tumačenje zakona
Njihov “Čokolino” i njegove varijacije su, primjerice, dječja hrana na koju će se primijenjivati snižena stopa, ali “Čokolešnik” iste kompanije, makar je riječ o žitnoj kašici prilagođenoj djeci iznad tri godine starosti – nije. To je, naime, hrana za doručak općenito.
“Drugim riječima, država tumačenje zakona nije donijela, nije nam poznato koji su to ‘posebni propisi’ zahvaljujući kojima bi nam stvari trebale biti jasnije, a naši se dobavljači, kojima očito isto puno toga nije jasno, također ograđuju. Uvjerena da na nešto ide PDV od deset posto, ja mogu, znači, neki proizvod pojeftiniti, da bi mi onda država, moguće, naknadno naplatila PDV od 25 posto”, požalila se trgovkinja iz Rijeke našem listu.
S pravom, napominje i Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. I ceh je, navodi, tražio tumačenje zakona, ali još uvijek nikakva pojašnjenja nisu dobili. Ostaje nejasno, primjerice, da li se stopa od deset posto odnosi i na bijeli šećer u kocki, na šećer u prahu i tako redom.


Vukelić: Zbunjujući propisi




“Zato trgovcima preporučam da čitaju onako kako piše – ako je prozvod deklariran kao dječja hrana, onda je to dječja hrana. Ako je riječ o šećeru, bijelom, pa bio on u kocki ili u prahu, također podliježe sniženom PDV-u”, napominje Boris Vukelić. Trgovci, zaključuje, imaju pravo biti zbunjeni. “Više se ne bi smjelo događati da država donosi nedorečene i zbunjujuće propise, a onda, zajedno s tumačenjima zakona, krenu i kažnjavanja”, napominje.