Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ukradeni ostaci brončane biste s partizanskog spomenika

28.02.2012. 23:00
Ukradeni ostaci brončane biste s partizanskog spomenika


Gotovo 20 godina ostaci brončane figure, teški oko 80 kilograma, nalazili su se ispred stare kuće u ograđenom dvorištu i nikom dosad nije palo na pamet ukrasti ih – rekao je Sukošanac, Krasimir Pavić


Nepoznati vandali ukrali su ostatke brončane biste ispred stare kuće 46-godišnjeg Krasimira Pavića u Sukošanu tijekom noći sa subote na nedjelju, a šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.
Nestao je zapravo oštećeni gornji dio figure težaka sa srušenog partizanskog spomenika “Palim borcima i žrtvama fašističkog terora koji su svoje živote dali za slobodu domovine 1941. – 1945.”, kako je pisalo na velikoj kamenoj ploči povrh spomenika podignutog ispred Doma mladeži, nekadašnjeg Doma kulture ili Zadružnog doma u Sukošanu.
– Gotovo 20 godina ostaci brončane figure, teški oko 80 kilograma, nalazili su se ispred stare kuće u ograđenom dvorištu i nikom dosad nije palo na pamet ukrasti ih – rekao je Pavić.
Antifašistički spomenik uz Jadransku magistralu Sukošanci su podigli u bivšoj državi na izmaku 1987. godine. Spomenik u čast 44 pala borca i 17 žrtava fašističkog terora iz Sukošana, predstavljala je brončana figura težaka s motikom, a srušen je tijekom Domovinskog rata, krajem 1992. godine.
– Brat mi se tada bavio otkupom otpadnog metala. Dijelove brončane figure nije ni otkupio, a niti ih je htio prodati u otpad. Sam ih je ujutro nakon rušenja pokupio i ostavio ispred stare kuće. Tu su i stajali cijelo ovo vrijeme – objasnio je Krasimir Pavić.
U Zadarskoj županiji devedesetih su godina devastirana 44 od 65 spomenika NOB-u i antifašistima. Tražeći obnovu makar dijela tih spomenika, iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista 2008. godine, uputili su zamolbe za obnovom na više adresa gradonačelnika i općinskih načelnika. Među njima i sukošanskom načelniku Anti Martincu.
Također, krajem 2010. godine sukošanski oporbeni vijećnici iz redova SDP-a, zatražili su proračunska sredstva za obnovu tog spomenika.
– Dok HDZ obnaša općinsku vlast, spomenika na toj lokaciji više nikad neće biti. Istovremeno je i dio Trga mladeži potreban za proširenje ceste do osnovne škole. Nemamo ništa protiv spomenika, ali na drugoj lokaciji – poručio je tada načelnik Općine Sukošan, Ante Martinac.
U Sukošanu su u posljednje vrijeme sve učestalije krade bakar, željezo i ostali metali. Lopovi ne prezaju ni pred čim pa  se iz konoba i dvorišta kradu čak i bakreni kotlovi za pečenje rakije, ali i željezni stupovi u vinogradima iznad sela.
Krađa ostataka ovog spomenika bila je jučer tema dana u malom mjestu kao što je Sukošan, ali kako se moglo čuti, mnogi mještani često, policiji uopće ne prijavljuju krađe.