Zorić: Moramo kući, žene i djeca rade umjesto nas

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Denis LOVROVIĆ
Farme više ne mogu bez nas, a politika očito, nije voljna pomoći, poručuju nezadovoljni mljekari

Nakon punih petnaest dana koje su proveli na ulici, mljekari su jučer poslijepodne odlučili prekinuti prosvjed, dok će bitku protiv, kako ističu, "politike i krupnog kapitala za kojeg politika radi", nastaviti sudskim putem, tužbama.

"Prekidamo, do daljnjega, jer problem nije riješen. Moramo se vratiti kućama, jer tamo umjesto nas rade žene i starci, maloljetna djeca, a to nije uredski posao, već danonoćan rad. Farme bez nas više ne mogu. Bitka, međutim, nije gotova, jer su ljudi u kreditima, pod hipotekama, očajni, a politika nam, očito, nije voljna pomoći. Dapače, ona radi u interesu krupnog kapitala", kazao je nakon odluke o "povlačenju" Branko Zorić, jedan od vođa seljačke bune. S tužbama, kojima će tražiti, napominju, pravičnu otkupnu cijenu mlijeka, ići će prema mljekarama, ali i prema Ministarstvu poljoprivrede. Ono ih je na pravnu bitku i pozvalo prilikom posljednjih, neuspješnih pregovora u ponedjeljak.

Cijena nekonkurentna

Na upit jesu li farmeri, i koliko, izgubili unatrag petnaest dana zbog prosvjeda, Zorić odgovara da nisu, jer su njihove obitelji uspijevale održavati posao. Podsjeća ujedno na sporazum s mljekarama koji je potpisao tek manji dio farmera, dok ostali, oni koji su prosvjedovali, na njega neće pristati.

Prerađivači mlijeka - Meggle Hrvatska, Dukat, Vindija, Ledo, Zdenka, PIK Rijeka, Mljekara Bohnec i udruga Hrvatske male mljekare - oglasili su se priopćenjem u kojem odbacuju, kako kažu, neistinite navode mljekara prosvjednika o namjeri uvoza jeftinijeg mlijeka u Hrvatsku. Prerada hrvatskog mlijeka njihov je prioritet, napominju, farmere koji su prosvjedovali pozivajući da prihvate dogovor kojeg je dio njihovih kolega već prihvatio, a znači otkupnu cijenu mlijeka od 2,43 kune po kilogramu. Više od toga, napominju prerađivači, farmerima ne mogu ponuditi, jer je hrvatska otkupna cijena ionako nekonkurentna u EU.

"Loša cjenovna konkurentnost hrvatskog proizvoda posljedica je visoke otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj koja je dovela do pada domaćeg tržišta mlijeka, smanjenja izvoza te istovremenog jačanja uvoza jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Hrvatskom su mljekarskom sektoru nužne strukturalne promjene i postavljanje sektora na konkurentne i tržišne osnove, što podrazumijeva rješavanje nagomilane problematike koja u najvećoj mjeri leži u sektoru primarne proizvodnje mlijeka", navode iz Croatiastočara - udruženja koje okuplja mljekarsku industriju. Cijene koje nude farmerima usklađene su s kretanjima otkupnih cijena u Njemačkoj i Francuskoj, koje u ukupnoj proizvodnji mlijeka u EU sudjeluju s gotovo 40 posto.

Prerađivači jedinstveni

I nije Dukat jedini koji tako razmišlja, kao što se to nastoji prikazati javnosti, zaključuju svi prerađivači mlijeka. Prerađivačka je industrija, kažu, jedinstvena u svojim stavovima. A zajednički je stav, napominju, da seljacima ne mogu narednih nekoliko mjeseci ponuditi više od 2,43 kune po kilogramu mlijeka - jedino ta cijena, napominju, omogućava nastavak otkupa mlijeka od farmera, unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda. To doprinosi smanjenju uvoza, stabilizaciji cijena mliječnih proizvoda i povećanju potrošnje domaćih mliječnih proizvoda, zaključuju.

Ne nasjedajte štetnim prijedlozima
"Pozivamo sve proizvođače mlijeka da promišljeno vode brigu o vlastitom poslovanju te da ne prihvaćaju i ne nasjedaju na, po vlastito poslovanje, štetne prijedloge rukovodstva HSUPM-a, poput obustave isporuke mlijeka ili blokada mljekara i prometnica", poručuje mljekarska industrija.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno