Na Arbanaško čudo otvorit će hrvatski dom pod nazivom "Đili 1910."

Slika korisnika admin
gospa loretska_procesija_1
Sebastian GOVORČIN
Tradicionalna procesija je 10. svibnja

Ušli su prije punih šest godina u elitu stogodišnjaka, a stariji su od legendarnog nogometnog kluba Hajduk. Radi se o Nogometnom klubu Arbanasi, osnovanom davne 1910. godine. Obol arbanaškom nogometu odlučili su svojim akcijama pokrenuti članovi Društva zadarskih Arbanasa s inicijativom otvaranja hrvatskog doma pod kultnim nazivom „Đili 1910", u Arbanasima, u okruženju duhovno-športskog sadržaja u neposrednoj blizini Gospinog stola i nogometnog igrališta. Povod tome je i što ove godine žitelji Arbanasa slave 290 godina od dolaska barskih izbjeglica na prostoru pod imenom Jeričin Varoš, odnosno Arbanasi.

Otvorenje nakon procesije

Kao što je i očekivano, otvaranje Hrvatskog doma "Đili 1910" predviđeno je za blagdan Gospe Loretske, u narodu uobičajnog naziva Arbanaško čudo. Na taj dan, 10. svibnja nakon Svete Mise i procesije Gospinim kipom kroz Župu Gospe Loretske, nebeske zaštitnice mjesta Arbanasi uz mnoštvo vjernika, molitve, blagoslova i pjesme, pristupit će se svečanom otvorenju Doma.

Kako ističe predsjednik Društva zadarskih Arbanasa Enio Grdović, doprinosu je to i razvoja sporta, kulturne baštine i turizma ne samo Arbanasa, već i grada Zadra. Posebice to dolazi do izražaja ove, 2016. godine, u vrijeme kada Zadar dobiva prestižnu titulu najbolje europske destinacije.

Malo smještajnih kapaciteta

U razgovor se uključio i donator, ujedno i voditelj i vlasnik Hrvatskog doma "Đili 1910", Đili Dadić, legendarni arbanaški nogometaš, istaknuvši kako Zadar i Arbanasi raspolažu bogatom kulturnom i povjesnom baštinom. U pitanju su posebne kategorije kulture života i rada, znamenitih osoba i povjesnih događaja, koje ujedno predstavljaju osnov za razvoj kulturnog i športskog turizma, koji se može obogatiti aktivnostima i sadržajima, poput kreativnog i edukacijskog turizma.

Turizam Zadra i Arbanasa bilježi konstantan rast u broju dolazaka i noćenja putničara. Taj snažan rast prati i porast smještanih jedinica prije svega svojim brojem, ali nažalost, istovremeno nije došlo do rasta porasta kvalitete turističke smještajne ponude, mišljenja je Kristijan Dadić „Đili mlađi", zamjenik voditelja Hrvatskog doma "Đili 1910". 

Hrvatski dom Đili 2010., i Društvo zadarskih Arbanasa zajedno sa navedenim turističkim prednostima u smještajnim objektima u takozvanom privatnom obiteljskom smještaju predstavljaju temelj u razvoju ukupnog turizma destinacije i potpore u investiranju u ovaj oblik obiteljskog razvoja turizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno