Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Blitz” pozvan na odgovornost

Autor:

28.03.2009. 23:00
“Blitz” pozvan na odgovornost

Foto: Filip BRALA



Nemamo nikakvih problema s konkurencijom, već isključivo s distributerom. Dakle, neposredno po otvaranju CineStara Zadar situacija za nas se pogoršala, jer tvrtka Blitz, distributer koji pokriva 60 posto tržišta i s kojim smo do tada imali izvrsnu suradnju, prestao nam je isporučavati filmove i to mahom komercijalne, kazao je Peroš


Da se Zadar u  posljednjih godinu dana uistinu razvio te da danas svojim  građanima nudi društvenu sferu života bogatiju nego ikad,  svjedoči sve veći broj sadržaja  koji Zadar stavljaju uz bok  najrazvijenijih europskih gradova. Mnogi će se složiti da se  ovdje radi najprije o Callegru,  takozvanom caffe – cinema i  shopping centru koji je na jedinstven način oživio Poluotok, onaj najvrjedniji dio grada  kojeg su, prije Callegra, brojni  Zadrani napustili. Nakon  ovog nemalog kulturološkog  uzdignuća koje su građani s  oduševljenjem prihvatili, pred  njih je osvanulo još jedno središte brojnih događanja i to  City Gallerija gdje su između  ostalog dobili i multipleks CineStar, mondeno kino s pet  zvjezdica.
Gledatelji češće  u CineStaru
Stoga danas, nakon dugog  niza godina, Zadrani uživaju  dva vrhunska kina, a na njima  je tek da odluče, žele li uživati  u šetnji starom gradskom jezgrom ili u ugodnom ambijentu trgovačkog centra. Pa,  iako su se u početku sve glasine o nemogućnosti opstanka  obaju kina u gradu poput Zadra oštro odbacivale, uz pojašnjenje kako svako od ovih  kina ima svoje čari i svoju  publiku, odnedavno ipak postoji razlog zbog kojeg su gledatelji “hit” filmova češće u  CineStaru nego u Callegru. To  je, naime, jasno i jednostavnim  uvidom u raspored filmova  obaju kino prikazivača na temelju kojeg se publika uvjerila  kako se popularni filmovi puno prije prikazuju u CineStaru  nego u Callegru. Jasno je stoga  da na ovaj način Callegro  stječe samo loš imidž u javnosti i razočarenje među svojom, od početka vjernom publikom. Iz tog je razloga i Josip  Peroš, direktor Zadar filma  ipak odlučio istupiti u javnost,  naglasivši kako na ovaj način  ne želi nikog optuživati te multipleks CineStar uopće ne uzimati u obzir, ali ipak činjenica  je da su dolaskom drugog kina  otpočeli problemi s filmskim  distributerom, tvrtkom Blitz, s  kojim su do tada imali iznimno  korektnu suradnju.
– Moram istaknuti kako mi  nemamo nikakvih problema s  konkurencijom, već isključivo  s distributerom. Dakle, neposredno po otvaranju CineStara Zadar situacija za nas se  pogoršala, jer tvrtka Blitz, distributer koji pokriva 60 posto  tržišta i s kojim smo do tada  imali izvrsnu suradnju, prestao nam je isporučavati filmove i to mahom komercijalne ili bi nam ga poslao tek  dva tjedna nakon što film bude  prikazan u drugom kinu, kada  je film već “mrtav”, istaknuo je  Peroš napomenuvši kako ova  situacija jednom modernom  kinu s vrhunski opremljene tri  dvorane nikako ne pogoduje.
Prijava Agenciji za  zaštitu tržišnog  natjecanja
Istaknuo je i to kako film  koji konačno dobiju moraju  početi prikazivati već sutra,  zbog čega nemaju dovoljno  vremena za izradu kvalitetnog  marketinškog plana. Zbog  svega navedenog su, kako  kaže Peroš, doslovno stjerani  u kut pa iako su sasvim spremni na ravnopravnu konkurenciju, to im je onemogućeno, a s  obzirom da je tržišna utakmica  nemilosrdna, vremena za  čekanje više nemaju.
Navodi stoga kako su još u  prosincu cijeli slučaj predali  Agenciji za zaštitu tržišnog  natjecanja koja sada pred sobom ima sve relevantne činjenice i sasvim dovoljno materijala za utvrđivanje prave istine.
– Bez obzira što vjerujemo u  rad Agencije koja će slučaj  vrlo brzo riješiti, morali smo  reagirati i na ovaj način i to  isključivo zbog dužnosti prema građanima, jer ovim se dugoročno stavlja negativan  imidž na Callegro. S obzirom  da su upravo oni ti koji su  prepoznali Callegro, mi im to  kvalitetnom uslugom želimo  vratiti, ali doslovno su nam  “vezane ruke”, kazao je direktor Zadar filma, napomenuvši  kako samo činjenica da u prva  dva tjedna prikazivanja film  ostvaruje 70 posto prihoda,  dovoljno govori o položaju u  kojem se nalaze.
Peroš ističe i kako su od  spomenutog distributera odmah na početku zatražili objašnjenje, ali oni su im odgovorili kako je njima samo u  interesu da se film prikazuje,  bez obzira o kojem je kinu  riječ, dok god određeni kinoprikazivač na vrijeme podmiruje svoje obveze, što znači  da je u ovom slučaju Callegro  neisplativ. Također navodi kako objašnjenje “ne drži vodu”,  jer s obzirom da su problemi  započeli odmah po otvaranju  drugog kina, ne postoji šansa  da je distributer već tada stigao utvrditi neisplativost. Tomu, kako kaže, u prilog ide i  činjenica da je Zadar film tvrtka koja već 60 godina uspješno opstaje na tržištu i sve  svoje obveze podmiruje na vrijeme, a za sve to, naravno,  postoji i pismeni dokaz.
“Normalne poslovne  odluke”
Iz tvrtke Blitz i mi smo dobili sličan odgovor u kojem  stoji kako nije riječ o ilegalnim  radnjama, nego o normalnim  poslovnim odlukama prema  kojima se film distribuira  onom kinoprikazivaču koji garantira bolji rezultat, a to je u  ovom slučaju multipleks CineStar.
– U razdoblju od otvaranja  multipleksa CineStar Zadar  do kraja veljače, što je razdoblje o četiri mjeseca, Blitz je  ukupno otvorio 21 naslov s  nacionalnim otvaranjem u Zadru. Od toga je 11 naslova  otvoreno i u Callegro cinema,  pet naslova je Callegro odbio  prikazati, jedan naslov je naknadno igrao i to dva tjedna  nakon otvaranja u CineStaru,  a četiri naslova smo temeljem  dotadašnjih usporednih rezultata kina Callegra i CineStara  Zadar, ponudili drugom prikazivaču u otvaranje, navodi  Ines Juričić, direktorica kino  distribucije tvrtke Blitz istaknuvši kako je njihova tvrtka,  kao distributer majorskih  kompanija te nezavisnih licencora ugovorno obavezna skrbiti o rezultatima svakog filma  zasebno, zbog čega su i odgovorni za svaku poslovnu  odluku koja za sobom nosi  gubitak.
– Kako se u razdoblju od  otvaranja CineStara Zadar do  danas pokazalo da je CineStar  Zadar na svim filmovima u  paralelnom igranju ponudio bolji tretman filmova, ostvario  znatno bolje rezultate te  opravdao ulaganje u kino kopije, potpuno je razumljivo da  ćemo u situaciji kada ne idemo  u distribuciju s velikim brojem  kopija potvrditi otvaranje filma u nacionalno otvaranje  onom prikazivaču koji nam  može garantirati bolje uvjete i  bolji rezultat, zaključuje Juričić, na što Peroš komentira  kako u tako kratkom vremenu  slab poslovni rezultat nije bilo  moguće utvrditi te u ovom trenutku jedino vjeruje u korektan rad Agencije za zaštitu  tržišnog natjecanja.