Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Destigmatizirati bolest

Autor:

28.03.2009. 23:00
Destigmatizirati bolest

Foto: Filip BRALA



Danas je, ovisno o tipu virusa, izliječenje gotovo potpuno. To je za genotipove 2 i 3, a za 1 i 4 je 50 do 60 posto, ali bez terapije nema mogućnosti izlječenja, kaže Morović


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u četvrtak je održano predavanje na temu “Hepatitis C”. Predavanje je organizirala udruga “Porat” na inicijativu prof. dr. sci. Mire Morovića, a gosti su bili i dr. Alan Medić iz Zavoda za javno zdravstvo, Tatjana Reić iz Saveza oboljelih od hepatitisa, Ivana Buterin, psiholog zajednice Muondo Nuovo, te Marija Pupić-Bakrač iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Predsjednik udruge “Porat” Siniša Kabić kaže da je problem s hepatitisom vrlo velik.
Anonimno testiranje
– Oko 80 posto ovisnika zaraženo je hepatitisom. Najteže je po selima gdje tek sada počinje procijepljivanje i testiranje, kaže Kabić, ističući da je, ako ste u rizičnoj skupini, najbolje otići na testiranja.
– Najbolje je otići na anonimno testiranje koje se provodi u ZZJZ kod dr. Medića, a prilikom testiranja saznaje se imate li virus. Ako virus postoji, naknadnim se testiranjem uvidi kolika je količina, a zatim se može utvrditi i način liječenja, navodi Kabić, dodajući da postoji i mogućnost liječenja hepatitisa C.
– Izliječenje koje se nudi je to da se virus uništi ispod granice čitljivosti klasičnim medicinskim testovima, a granice su danas jako niske, tako da se može pričati o izliječenju, svakako o zdravijem življenju lišenom nekih neugodnosti, ističe Kabić.
– Ideja o ovom predavanju je došla od dr. Morovića koji je razgovarao s udrugom “Porat”, informira nas Kabić, dodajući da su nakon toga odredili koje će još goste pozvati da bi tribina obuhvatila sve segmente ove teme.
Inicijator ove tribine dr. Morović kaže da je prošli tjedan i Hrvatski sabor donio deklaraciju koja će u pisanom obliku izaći za jedan do dva mjeseca, kada radna skupina to složi, a to je deklaracija o hepatitisu C.
Deklaracija EU
– Deklaraciju o hepatitisu C donijela je Europska unija 2007. i upozorena je veličina tog javno-zdravstvenog problema, a nas to godinama tišti, i pacijente i doktore. Problem je prije bio rješavan na razini pojedinaca, sad je to konačno prepoznato kao javno-zdravstveni problem, što znači da bi to trebao biti put do destigmatizacije bolesti. Slično je bilo sa AIDS-om i svi koji su imali mogućnost da se zaraze od straha se nisu testirali pa su tako i umirali u početku. Znači, glavni motiv nam je destigmatizacija bolesti, kaže dr. Morović, dodajući da ima veliko iskustvo u liječenju bolesnika koji su izašli iz komuna.
– Moja ideja je bila da bi terapiju započeli paralelno s psihičkim liječenjem krize, tako da bi se osobe mogle liječiti i od hepatitisa i izaći zdrave. Tako bi socijalizacija bila puno jednostavnija, kaže dr. Morović, dodajući da su kod nas oboljele osobe najčešće stigmatizirane, a ovo je samo mali doprinos toj destigmatizaciji.
– Danas je, ovisno o tipu virusa, izliječenje gotovo potpuno. To je za genotipove 2 i 3, a za 1 i 4 je 50-60 posto, ali bez terapije nema mogućnosti izliječenja, kaže Morović, dodajući da cjepivo za hepatitis C kao ni za AIDS ne postoji.
– Najčešće se prenosi spolnim putem kao hepatitis B koji je dominantno spolna bolest, a hepatitis C kod dodira sa zaraženom krvi, kaže dr. Morović, dodajući da svakodnevnim kontaktom nema mogućnosti da se ta bolest prenese.