Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najkvalitetniji hrvatski “gothic rock” u Zadru

Autor: Irena Jurjević

28.03.2009. 23:00
Najkvalitetniji hrvatski  “gothic rock” u Zadru

Foto: Filip BRALA



“Gothic rock” i uvrnuti  neo-nadrealizam, karakteristike su drugog Alternala u Arsenalu održanog u  petak navečer.
Poklonike “Gothic rocka” u Arsenal je  privukao izvrsni sinjski rock bend Embrio koji je sa svojim zadarskim nastupom ujedno najavio i nastup na velikom slovenskom festivalu Metal Camp  u srpnju 2009. Sinjani su zadarskoj publici u jako kratkom vremenu pokazali  kako se svira najkvalitetniji hrvatski “gothic rock”. Embrio često surađuje sa  zadarskim alternativnim grupama. Bend  je uspio nadživjeti i tragično ljeto 2007.  kada je samo dan nakon koncerta poginuo njihov karizmatični pjevač Brane  Vugdelija. Unatoč tragediji grupa je  nastavila s radom i nanizala nove uspjehe.
S preko stotinu radova Zadranima se  ovog vikenda predstavila mlada zadarska  umjetnica Marina Čorić čiji crteži su u  svakom slučaju izazivali reakcije posjetitelja – ili su vam se svidjeli ili nisu.  Radovi puni simbolike i skrivenih poruka  karakterizirani su i uzastopnim ponavljanjem motiva i detalja koji se spajaju u  jedinstveni zagonetni niz simbola. Ipak,  da bi vam približno pojasnili o čemu se  točno radi, dodajmo i to kako krvi,  rezuckanja, ali i zgodnih heroina nije  nedostajalo. Za one slabijeg želuca, u  kutu izložbene prostorije postavljena je  pak kanta za prvu pomoć.
Crteži Marine Čorić nastali su u razdoblju od četiri godine, iako je veći dio  naslikan u posljednjih godinu dana. Do  sada njezine radove mogli smo pogledati  u Gradskoj izložbi.
– Rekla bih da je to neka mješavina  stripa, nadrealizma i pop arta. Oduvijek  sam crtala, još kao dijete, u srednjoj školi  sam išla za dizajnera odjeće gdje sam  nastavila s tim, a voljela bih i nastaviti sa  slikanjem, živjeti od toga kao ilustrator.  Ipak, neću se nadati ničemu. Ako što  bude, bude, ako ne, ništa, kazuje Marina.
Njezina izložba upotpunjena je inače  stihovima Stipe Jurasa, a zanimljivo je  kako su oni nastali sat vremena prije  otvorenja izložbe:
– Stihove sam napisao na temelju slika  i to uru vremena prije izložbe. Volim sebe  u umjetničkom smislu dovoditi u škripac,  tada izađe najbolje iz mene, pojasnio je  Juras. Ni njegovi stihovi nisu tako previše  odstupali od Marininih nekonvencionalnih crteža pa se tako ispod njih moglo  pročitati svašta zanimljivo. Dakako, za  one kojima to i nije najbolje leglo,  pripremljena je već spomenuta kanta.