Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HSP je jedina domoljubna politička opcija koja nije propala

Autor: Nives Rogoznica

28.03.2010. 22:00
HSP je jedina domoljubna politička opcija koja nije propala

Foto: Vedran SITNICA



Svi ostali politički projekti domoljubne orijentacije su propali i nestali, ali mi smo tu, organiziraniji i snažniji nego ikad prije. Druga je stvar što mi nemamo popularnost koju smo imali, ali vjerujem da ćemo i do nje doći
* Nakon programske konvencije održane nakon vašeg izbora za predsjednika stranke, HSP se vratio retorici koja je prethodila 2005., to jest vremenu kad je Mate Granić kao savjetnik Predsjedništva imao utjecaj na kreiranje imidža stranke. Je li ovo sada „pravi” HSP koji je bio potisnut ili novi stranački marketing koji se primjenjuje zato što se pokazalo da mekši pristup nije donio dobre rezultate na izborima?
– Radi se o nečem posve drugom. Mi smo na nedavnoj konvenciji predstavili naše programe za koje smatramo da su ključni za hrvatsko društvo u ovom trenutku, ocjenjujući da hrvatska država ne ide dobrim putem, da naša Vlada, na žalost, nema snage i hrabrosti na pravi način donositi teške odluke koje Vlada mora odnositi, primjerice ozbiljne odluke o nekim velikim energetskim projektima. Zamislite izgradnju velike elektrane. Mislim da naša Vlada ne bi uopće bila u stanju izdržati pritiske različitih lobističkih skupina zemalja u okruženju i da je to samo pokazatelj, vrh ledenog brijega, odnosa koji u Hrvatskoj u ovom trenutku vladaju. Mi tražimo od Hrvatske jednu snažnu vladu, smatramo da Hrvatska treba imati jednu snažnu vladu, vladu koja zna prepoznati nacionalne interese i od njih ne odstupati pa i pod cijenu silaska s vlasti. Takvu vladu Hrvatska treba. Da mi to nemamo najbolji je pokazatelj odluka Vlade da s velikim iznosima pomaže općine s većinskim srpskim stanovništvo. Očito je to rezultat dogovora sa SDSS-om, ali je problem u tome što je politički i civilizacijski neprihvatljivo da se na temelju nacionalnog sastava nekome dostavlja novac. To je strašno. Da se radi o nekim obrnutim situacijama, to bi vjerojatno bilo označeno najmračnijim epitetima koji se uopće mogu upotrijebiti. Ovako o tome govorimo jedino mi. Svi ostali to prešućuju. Ali to je pokazatelj da se prelazi preko granice koja je u Hrvatskoj dopuštena. Drugi primjer je privatizacija INA-e i sve što se oko INA-e događalo pa i ova saborska rasprava od prošlog tjedna koja je razgolitila hrvatsku politiku do kraja i pokazala javnosti da se tu radi samo o međusobnim optužbama do beskraja; što je tko u kojem trenutku učinio, a što se u ovom trenutku može učiniti, kakva je budućnost, to uopće nije bitno. E, nama je bitno. Hrvatska stranka prava smatra da postoji u Hrvatskoj nešto što se zove stupovi hrvatskog suvereniteta i da se na njima mora inzistirati. Oni se ne smiju slomiti. To je temeljna razlika između nas i ostalih političkih opcija. Da je to prepoznato u Hrvatskoj pokazuje iznimno veliki broj uglednih hrvatskih intelektualca koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države i koji danas predstavljaju neupitan moralni autoritet, a koji vide u HSP-u jedinu političku opciju koja ustrajava na domoljubnom programu i koja nije propala. Svi ostali politički projekti domoljubne orijentacije su propali i nestali, ali mi smo tu, organiziraniji i snažniji, ja bih rekao, nego ikad prije. Druga je stvar što mi nemamo popularnost koju smo imali, ali vjerujem da ćemo i do nje doći.
HDZ podvalio Vukovarcima
* HSP i vi osobno zalagali ste se za brisanje odredbe u Statutu Grada Vukovara kojom se regulira pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice. S obzirom da se prava nacionalnih manjina štite Ustavom RH, nije li paradoksalno da vi kao saborski zastupnik koji je prisegnuo poštovati Ustav i štititi pravni poredak tražite ukidanje ove statutarne odredbe?
– Nije točno. U krivu ste. Nije u pitanju ništa protuustavno, naprotiv. Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne traži takve uvjete za gardove u kojima nema više od jedne trećine predstavnika nacionalne manjine. U Vukovaru ti uvjeti ne postoje. Da postoje, oni bi morali biti ispunjeni ranije, a ne moraju biti ni sada, nego je to rezultat dogovora između HDZ-a i SDSS-a kojeg HDZ nije imao snage predstaviti vukovarskoj javnosti, pa je to gurajući pod tepih nastojao podvaliti. Zapravo se dogodilo to da je HDZ podvalio Vukovarcima unošenje u Statut jedne takve odredbe.
* Govorite u vukovarskom HDZ-u koji je zajedno s tamošnjom HSP „Dr. Ante Starčević” tražio na sjednici Gradskog vijeća brisanje te odredbe?
– Da, sad kada su bili ucijenjeni. Oni su predložili i izglasali taj Statut, a kad smo otkrili o čemu se radi i to razotkrili vukovarskoj javnosti, onda su se oni našli vukovarskoj javnosti prikazivati kao zaštitnici nekih interesa koji traže to povlačenje. Oni su to nametnuli kroz jedan oblik podvale, ali nisu to priznali.
Koalicija, pa ujedinjenje
* HSP je prikupljao potpise za raspisivanje gradskog referenduma u Vukovaru za brisanje spornog dijela Statuta, a to su isto u Vijeću tražili HDZ i HSP „Dr. Ante Starčević”. Nije li paradoksalno da ste tamo pronašli suglasje, dok na široj političkoj sceni za ove svoje konkurente nemate baš ljubaznih riječi?
– Dobro, to je stvar dnevno političkih odnosa, a ovdje su u pitanju načela. Ja ne želim nigdje pristati da HSP zbog dnevno političkih potreba, na nacionalnoj ili na lokalnoj razini, odstupa od načela. Inzistirat ćemo na onome što smatramo da je za Hrvatsku dobro pa i u korist vlastite štete. Želimo kroz to pokazati hrvatsko javnosti da nemamo figu u džepu kada se predstavljamo kao stranka kojoj je primarni interes hrvatski nacionalni interes, odnosno interes građana ove zemlje. To je bitno, bez obzira tko kad što predlaže. U konačnici, to je tako i kad je u pitanju odnos prema SDP-u, bilo na nacionalnoj ili na nekoj drugoj razini. Nećemo biti protiv SDP-a zato što nam se ne sviđaju ta slova, podržat ćemo ono što mislimo da je u redu za Hrvatsku, pa ako dolazi i od njih. Isto tako i od HDZ-a.
* Još je vaš prethodnik Anto Đapić govorio o ujedinjenju pravaških stranaka, a danas se to očekuje od vas. Na izbornom zboru Županijskog vijeća HSP-a Zadarske županije bio je i predstavnik Hrvatske čiste stranke prava. Je li ujedinjenje realna opcija ili se vaši birači mogu nadati „samo” koaliciji?
– Mislim da je u ovom trenutku koalicija realnija. Mi redovno razgovaramo, imamo sastanke svaka tri tjedna s Hrvatskom čistom strankom prava i Autohtonom strankom prava, s dvije političke opcije koje još postoje. Naravno, mi činimo 95 posto tog pravaškog biračkog spektra, ali bez obzira na to želimo postići korektan dogovor o zajedničkom izlasku na parlamentarne zbore. Ukoliko to uspije, a njihovi predstavnici su se tako izjašnjavali, postoji i mogućnost dogovora o ujedinjenju.
HSP-ovci u Zemuniku – dolični
* Koalicija HSS-HSP koja je na vlasti Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji spremna je radije prihvatiti raspuštanje Vijeća, nego uskladiti Statut s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Je li to, ne politički, već matematički izbor, budući da bi izbor dvoje vijećnika predstavnika srpske manjine u Vijeću prevagnuo u korist danas opozicijskog HDZ-a?
– Ne znam za konkretnu situaciju, ali mislim da su tu u pitanju načela i da se naši dužnosnici tamo dolično ponašaju.
* Dođe li do raspuštanja i novih izbora, ima li logike da se zemunički HSP uopće kandidira kad je jasno da će se naći pred istim problemom i ima li smisla da se za dužnost vijećnika kandidira netko tko odbija poštovati Ustav i zakone?
– Možda se do tada i ti zakoni budu izmijenili. Ne bih volio davati izjave na neka hipotetska pitanja, ali možda situacija bude upravo takva da osnaži njihov položaj.
* Znače li vaše riječi da planirate pokrenuti u Saboru inicijativu za izmjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina?
– U ovom trenutku ne. Ne razmišljam o tome, ali ćemo pokrenuti neke druge inicijative kad su u pitanju neki drugi zakoni koje definiraju, primjerice, pravo na državljanstvo, ali o tom potom.
Izbori u zadarskom HSP-u do ljeta
* Iz županijskog HSP-a je objašnjeno kako se izborni zbor održao kao dio priprema za parlamentarne izbore. S obzirom da su na ista mjesta, 18 mjeseci nakon zadnjih unutarstranačkih izbora, izabrani isti ljudi, što znači održavanje takvog zbora osim da se vašim biračima u Zadarskoj županiji pokaže da vi, kao novi predsjednik, podržavate županijsko vodstvo?
– Zbor je održan temeljem Statuta Hrvatske stranke prava, jer je istekao mandat dužnosnicima, prije svega članovima Glavnog stana. Stoga se u svim županijskim organizacijama u Hrvatskoj mora provesti izbor članova Glavnog stana. Moram reći da se ovaj zbor održava prilično kasno, žao mi je što se nije ranije dogodio, ali bilo je za to opravdanih razloga. U svakom slučaju, ja bih rekao da je to pokazatelj poštivanja Statuta i unutarstranačkih pravila ponašanja, a izabrani su dužnosnici koji očito uživaju povjerenje članstva i tu doista nema nikakvih razloga za otvaranje bilo kakvih špekulacija.
* Zadarska podružnica HSP i dalje je raspuštena, a po posljednjoj informaciji od strane predsjednika ŽV HSP-a Đanija Bunje izbori će se održati do srpnja. Bivši predsjednik raspuštene podružnice Rudolf Dvorski na toj je funkciji bio dva mjeseca, u trenutku raspuštanja podružnice nije bilo jasno što je točno bilo nestatutarno u izboru vodstva s njim na čelu, a potom se u HSP-u počelo govoriti o traženju „novog jakog imena” za čelno mjesto zadarske podružnice. Je li u središnjici bilo procijenjeno kako Dvorski nije dovoljno jako ime?
– Ma ne, nema tu nikakvih takvih špekulacija. U petak smo razgovarali o tome kada će se održati izborni zbor zadarske podružnice i dogovor je da to bude do ljeta, tako da vjerujem da ću i tom prilikom doći u Zadar i prisustvovati zboru. A što se tiče razloga raspuštanja, tajništvo je utvrdilo da nisu bili ispunjeni uvjeti za održavanje zbora, pa se nažalost morala donijeti takva odluka. Nitko zbog toga nije sretan, nisam ni ja, ali želim da ovaj zbor koji je pred nama pokaže snagu i organiziranost zadarske podružnice.


Svakom svoja izborna jedinica


* Hoće li se počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić naći na „ulaznom mjestu” na listi na parlamentarnim izborima, s obzirom da vas dvojica dolazite iz iste izborne jedinice i da ste vi ušli u Sabor kao njegov zamjenik, ili je počasno predsjedništvo njegovo definitivno umirovljenje?
– Anto Đapić ima veliko političko iskustvo koje mora biti na korist HSP-u. Vjerujem i da će se kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima, a u kojoj izbornoj jedinici, to ćemo vidjeti temeljem procjene i dogovora što je Hrvatskoj stranci prava najbolje.
* Nećete biti kandidati u istoj izbornoj jedinici?
– Gotovo sigurno ne.