Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mati Radiću četvrti predsjednički mandat

Autor: Velimir Brkić

28.03.2010. 22:00
Mati Radiću četvrti predsjednički mandat

Foto: Velimir BRKIĆ



Brojnom članstvu županijskog Lovačkog saveza pridružilo se i petnaesto lovačko društvo – LD Golub s otoka Molata
Novi – stari predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije u čak četvrtom mandatu uzastopce je prof. Mate Radić, javnim je glasovanjem jednoglasno odlučilo svih 42 nazočnih članova od ukupno 54 skupštinara na redovnoj izbornoj skupštini održanoj u subotu u velikoj dvorani LSZŽ-a.
Brojnom članstvu županijskog Lovačkog saveza pridružilo se i petnaesto lovačko društvo – LD Golub s otoka Molata. Svojom nazočnošću događaj je uveličala i dipl. ing. Olja Radulić iz županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.
Prioriteti za 2010. godinu
– Jedan od najvažnijih događanja protekle godine bilo je 15. državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu održanom na streljani u Žmirićima. U disciplinama skeet i trap natjecalo se 150 strijelaca predstavljajući 21 hrvatsku županiju, naglasio je u godišnjem izvješću prof. Radić pozivajući pritom mlade lovce da pristupe ovom nadasve zanimljivom, adrenalinom nabijenom sportu i nastave uspješnu tradiciju zadarskih strijelaca na glinene golubove. Zbog nužnosti omasovljavanja, od ove se godine “profesionalci” na županijskim natjecanjima neće natjecati u službenoj konkurenciji.
Lovački savez u 2009. godini imao je prihode od 1,333.541 kune, a rashodi su iznosili 1.237.151 kunu. Od toga je čak 569.640 kuna potrošeno za članarinu u Hrvatskom lovačkom savezu. Tijekom protekle godine je putem instruktivno-informativne nastave osposobljen 101 lovački pripravnik te šestoro lovočuvara. Osim toga, petorici lovaca prispjelih iz inozemstva nostrificirane su diplome .
– Prioriteti Saveza za 2010. godinu su suradnja s Uredom za poljoprivredu i lovstvo Zadarske županije oko povrata lovozakupnine za zajednička lovišta. Članarina za lovce iznosi 400 kuna godišnje, a Savezu ostaje tek 50 kuna. Zatim su tu dobro znani problemi oko granica lovišta i njegovog ustanovljavanja. Izrada Monografije je u intenzivnom tijeku te se promocija očekuje na blagdan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva koji se slavi 3. studenog, naveo je prof. Radić prioritete rada poručivši pritom lovačkim društvima održavanje svete mise za blagdan Sv. Huberta.
Osim lovačkih ordena za izuzetan doprinos u razvoju lovstva i lovne kulture na području Saveza na prijedlog predsjednika jednoglasno je usvojeno još jedno lovačko priznanje najzaslužnijima – Plaketa županijskog Lovačkog saveza.
“Kobci” najuspješniji
– Pored suradnje s institucijama bitnim za lovstvo, suradnja s medijima radi promicanja lovne etike i morala te informiranja javnosti uskoro bi zbog intenziviranja korespodencije i protoka informacija među članovima LSZŽ trebala zaživjeti i službena web stranica Saveza, najavio je prof. Radić dodavši kako premještanje Saveza u druge, odgovarajuće prostorije prati sudbina sveprisutne recesije.
Nakon što su pohvaljeni svi koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg Lovačkog bala, jednog od najprestižnijih godišnjih događaja u Zadarskoj županije, pored prijedloga za dodjelu lovačkih ordena pojedincima, Lovačko društvo Kobac iz Ražanca proglašeno je najuspješnijom lovačkom udrugom u 2009. godini na području LSZŽ-a.
– Apeliram na sve odgovorne ljude u lovačkim udrugama da u što većem broju u rad uključuju mlade ljude, osobito u povjerenstva. Svi mladi su dobrodošli kako bi smo zajedno očuvali prirodna blaga Lijepe naše i novim idejama osuvremenili rad lovačkih udruga u skladu sa statutom HLS-a, pozivao je predsjednik pošto je zatražio strogo poštovanje članstva u lovačkim udrugama te najavio natjecanje u lovnom streljaštvu i kinološkim manifestacijama kao i intenzivnu zaštitu jarebice poljke i kamenjarke grivine.
U radnoj, ali nadasve tolerantnoj, svečarskoj atmosferi na kraju sjednice za riječ su se javljali skupštinari s pitanjima i prijedlozima od kojih izdvajamo ono Branka Predovana i Bože Čolaka koji su zatražili promjene postojećih granica lovišta, Ferdinanda Milina koji je predložio da lovočuvari trebaju biti državni službenici, odnosno rendžeri. Iz LD Plješevica iz Korenice upozorili su na nelogičnosti u ugovorima o lovozakupima, dok je Đuro Ivanović upoznao nazočne s iznimno teškom situacijom u LD Diana iz Zadra nakon što je Društvo izgubilo sudski spor u svezi tragičnog slučaja Rončević.
– Do 2016. godine izvršit će se revidiranje granica lovišta te je potrebno osnovati Povjerenstva za revidiranje, najavio je prof. Radić u jednom od svojih odgovora na upite skupštinara.
Druženje lovaca nastavljeno je prigodnim domjenkom. Naravno, uz neizostavne lovačke priče.