Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mrtvačnica i pedesetak novih grobnica

Autor: Alenka Festini

28.03.2010. 22:00
Mrtvačnica i pedesetak novih grobnica

Foto: Alenka FESTINI



Projekt izgradnje mrtvačnice vrijedan je oko 800.000 kuna i financirat će se iz općinskog proračuna, rekao je načelnik Zubović
Općina Kolan uskoro će imati izgrađenu mrtvačnicu s kapelom te 50-ak novih grobnica na mjesnom groblju.
Kako je potvrdio Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan, za realizaciju ovog projekta dobivena je građevinska dozvola, a nakon njene pravomoćnosti, kreće se s radovima.
Naime, Općina Kolan jedina je lokalna samouprava na otoku koja nema mrtvačnicu, stoga se obredi ukopavanja pokojnih odvijaju neprimjereno današnjim uvjetima.
– Mrtvačnica je više nego potrebna, stoga smo u ovaj projekt odlučili krenuti i realizirati ga što prije. Nakon pravomoćnosti građevinske dozvole s radovima na izgradnji mrtvačnice krećemo odmah, točnije tijekom travnja mjeseca. Projekt je vrijedan oko 800.000 kuna i financirat će se iz općinskog proračuna. Paralelno s tim radovima krećemo s proširenjem mjesnog groblja i izgradnjom 50-ak grobnih mjesta. Sa zahvatom proširenja krećemo uskoro, budući da je u Komunalnom društvu Kolan, općinskoj tvrtki koja ima ingerenciju na uređenju i održavanju groblja, ima velik broj zahtjeva naših mještana za kupnju grobnica, naveo je Zubović.
Također je naveo da se Općina Kolan odlučila na ovaj financijski izdatak samostalno, budući da su svjesni loše financijske situacije u državi.
– Uputit ćemo zahtjev za pomoć u financiranju državi i Županiji. Međutim, svjesni smo situacije, stoga ne očekujemo pretjeranu financijsku pomoć kako bi projekt mrtvačnice priveli kraju. Objektivno, izgradnju mrtvačnice s kapelom će najvećim dijelom financirati Općina Kolan, a taj projekt bit će realiziran u slijedećih godinu dana, naveo je Zubović.