Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Priprema za Veliki tjedan Muke Isusove

Autor: Marija Ćurko

28.03.2010. 22:00
Priprema za Veliki tjedan Muke Isusove

Foto: Sebastian GOVORČIN



Od početka Korizme pripravljali smo se za Vazam, pokorom i djelima ljubavi. Okupljamo se s čitavom Crkvom da započnemo slavlje vazmenog otajstva, a to je Isusova muka, smrt i uskrsnuće. On je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, htio je trpjeti i umrijeti, ondje je trebao i od mrtvih ustati, rekao je dijecezanski upravitelj Zadarske nadbiskupije don Milivoj Bolobanić u crkvi Sv. Marije u Zadru na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje.
Nakon blagoslova maslinovih grančica uslijedila je vjernička procesija prema katedrali Sv. Stošije gdje je dijecezanski upravitelj predvodio koncelebriranu misu za vrijeme koje je otpjevana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Luki. U pjevanju Muke sudjelovao je Katedralni zbor sv. Stošije, zatim don Milivoj Bolobanić, Branimir Buturić i Zdenko Stipčević.
Predvoditelj svete mise kazao je kako potresan izvještaj o muci našega Gospodina Isusa Krista govori o njegovoj beskrajnoj ljubavi kojom je na sebe preuzeo sve patnje i poniženja da bi nas oslobodio od našega zla i grijeha.
– U prvom čitanju smo slušali kako prorok Izaija u svom proročkom viđenju gleda pravednika kojega okrutno zlostavljaju, ali on svoga lica ne skriva od pogrda i pljuvanja, to jest od najdubljih vrijeđanja i ponižavanja. Pošten čovjek svoje lice nikada ne skriva. Često gledamo na televiziji kako zločinci skrivaju svoje lice pred kamerama da ih ljudi ne vide i ne prepoznaju. Naprotiv, pošten čovjek i kad ga najdublje optužuju i ponižavaju stoji uzdignuta čela i ne skriva svoga lica, kazao je dijecezanski upravitelj.
– U drugom čitanju, Pavao u poslanici Filipljanima opisuje Isusa koji se ponizio do krajnjih granica i ponizno preuzeo na sebe sve optužbe. On je lik Sluge, Patnika. Bog ga uzvisuje. On postaje poslušan do sramotne smrti na križu, dakle, krajnje ponizan. Upravo zato što je sve to na sebe preuzeo za nas, Otac nebeski ga uzvisuje iznad svakog stvorenja. Daje mu slavu, jer će mu se pokloniti svako koljeno i priznat će da je poniženi Isus, Gospodin, to jest on je Bog i svi će biti podložni njegovoj vlasti. Vrhunac bogoslužja bio je upravo navještaj Muke Isusove koju je napisao evanđelist Luka, naveo je don Milivoj Bolobanić te upitao: “Zar nismo braćo i sestre dok smo slušali taj potresni izvještaj osjećali kao da i mi sami sudjelujemo u događajima od prije dvije tisuće godina?”
– Međutim, mi nismo tu bili samo kao nijemi promatrači. Naprotiv, svaka riječ protiv Isusa i nas je pogađala. Svečanom službom nedjelje Cvjetnice, Crkva priprema naš duh da što bolje i dublje proživimo Veliki tjedan Muke Isusove, poručio je dijecezanski upravitelj, pojasnivši zatim simboliku maslinovih grančica koje su vanjski izričaji naše vjere i sveti znak da nas uz molitvu Bog želi osloboditi od svakoga grijeha.