Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rampu za invalide zatrpao šljunak

Autor: Vanja Mirčeta

28.03.2010. 22:00
Rampu za invalide zatrpao šljunak

Foto: A. SITNICA



Rampa koja osobama u invalidskim kolicima omogućuje pristup moru na plaži Vitrenjak zatrpana je velikom količinom šljunka te dovedena gotovo do neprepoznatljivosti.
Naime, osim što su staze neprohodne i teško uočljive oku koje nije upoznato s postojanjem i svrhom istih i ostali popratni sadržaji djeluju derutno i zapušteno, što sam projekt koji je svečano otvoren u ljeto 2007. godine čini starijim nego što on to zapravo jest. Ovaj problem koji je dijelom rezultat prirodnih pojava na plaži na Vitrenjaku, drugim dijelom je rezultat sve češćeg vandalizma koji uzima maha u cijelom gradu, a ponajviše se iskazuje upravo na mjestima gdje se uvečer skupljaju mladi svih dobnih skupina. Na dijelu osiguranom za invalide najviše i najčešće se uništava upravo sunčalište, ali i svlačionica namijenjena osobama s invaliditetom. Za redovno održavanje ovog objekta kao i svake godine nadležan je Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru.
– Nije se dogodilo ništa što se ne događa svake godine. Na tom prostoru na Vitrenjaku udari juga su tijekom cijele zime učestali i dosta jaki te tada more nanese goleme količine šljunka koje zatrpaju rampu, ali mi to svake godine pred sezonu očistimo. To je prirodna pojava protiv koje se mi svake godine borimo. Budući da plaža i rampa moraju u lipnju biti spremne za kupanje, mi ćemo svoj posao održavanja obaviti sada tijekom travnja ili svibnja. Moram reći da rampu zatrpaju goleme količine šljunka, prošle godine se radilo o nekih 20 do 30 kubika. Na početku sezone nakon što očistimo šljunak preko ljeta za tim više nema potrebe jer nema juga. No cijelo ljeto odrađujemo redovno održavanje, odnosno čišćenje cijelog tog dijela namijenjenog invalidnim osobama. Imamo dogovor s Čistoćom čiji ljudi u jutarnjim satima dva puta tjedno visokotlačnim pumpama ispiru alge koje su tada najveći problem, a nema drugog načina nego da se to manualno čisti, jer ne postoji nekakvo efikasno kemijsko sredstvo koje bi riješilo taj problem. Sada planiramo nabaviti nekakve specijalne četke kako bi dečki koji tamo dežuraju tijekom ljeta imali obvezu još to dodatno počistiti. Osim toga ove godine ćemo u jednoj betoniranoj stazi za ulazak u more ugraditi i držače za ruke, odnosno rukohvate koji bi onim invalidnim osobama koje nisu u kolicima omogućili da se spuste niz stepenice do mora i natrag, kazao je Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru, dodajući da će se u slučaju da se ukaže potreba učiniti i određeni zahvati i na svlačionicama. 
Grad Zadar je još prije par godina kupio plastična kolica koja invalidima omogućuju silazak niz rampu u more, a s druge strane iz proračunskih sredstava plaća i tri asistenta, od kojih su dvojica studenti, koji osobama s invaliditetom pomažu prilikom ulaska i izlaska iz mora. Te osobe često uvode i reda na tom području s obzirom da se nerijetko rampa koristi kao skakaonica i sl.
– Oni su tamo cijeli dan, jedino od 12.00 do 15.00 sati imaju stanku. Svrha njihova prisustva je uvođenje reda na tom dijelu, ali i pomoć invalidima pri ulasku i izlasku iz mora. Jedan od njih, Jozo Kasipović, dobio je čak i nagradu Grada Zadra za svoje aktivnosti na tom terenu. Ti asistenti upozoravaju sve ljude koji se koriste ovim sadržajem da je to ipak rezervirano za invalide. No, s druge strane, ako nema invalida, kako spriječiti nekoga da se koristi tim sadržajem. Naime, nikome ne smeta ako građani, kada na plaži nema osoba s invaliditetom, koriste rampu, svlačionice te klupe za ležanje. Osim što je namijenjena za invalide, jednako tako rampa je namijenjena za starije i teže pokretne ljude. Do sada do nas nije došao nikakav prigovor invalidnih osoba, naveo je Pešut, napominjući da mu nije poznato da igdje u Hrvatskoj postoji ovako kao u Zadru riješena rampa za invalidne osobe i sve što ide uz nju.
Upozorio je da je u Zadru maha uzeo vandalizam koji često rezultira uništavanjem prostora i inventara namijenjenog osobama s invaliditetom. Osim staza i sunčališta često se uništavaju i svlačionica te drvene ležaljke namijenjene upravo hendikepiranim osobama.
– Mi stalno imamo problema oko te rampe. Urgirali smo i da policijske parole noću češće obilaze Vitrenjak kako bi vandale spriječile u daljnjem uništavanju plažne opreme, a to ćemo učiniti i ove godine. Sama rampa nije toliko ugrožena, mada se događalo da budu odlomljeni betonski i metalni dijelovi, no dio sunčališta pogoduje omladini za večernja druženja. Sve bi to bilo u redu, jer imamo čistačicu iz Uskoka koja nam održava taj teren, da u zadnje vrijeme nije vandalizam u porastu. Ne radi se tu uvijek isključivo o našoj domaćoj mladeži, ima njih dosta i iz drugih gradova, ali i inozemstva, pogotovo u tim ljetnim mjesecima. I to svake godine ide po istom scenariju – oni razbijaju, a mi popravljamo i tako unedogled, kazao je Pešut.