Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Simbol zajedništva, mira i ljubavi

Autor: Branko Božić

28.03.2010. 22:00
Simbol zajedništva, mira i ljubavi


Blagdan Cvjetnice u starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu i drugim župama ninskog dekanata proslavljen je u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. U povodu toga vjernici su pohodili svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice palmi i maslina koje simboliziraju zajedništvo, ljubav, mir i nadu u uskrsnuće i vječni život.
U Ninu je nedjeljno svečano bogoslužje počelo tradicionalnim okupljanjem vjernika i hodočasnika u svetištu Sv. Ambroza. Nakon kratke molitve i nastupa mješovitog crkvenog župnpnog zbora Sv. Marcele pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki, čiji su pučki pjevači otpjevali liturgijske napjeve “Hosana sinu Davidovu” i “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje” ninski nadžupnik i dekan ninskog dekanata vlč. don. Šime Kevrić obavio je blagoslov vjernika te palminih i maslinovih grančica. Poslije blagoslova okupljeni puk na Nedjelju Muke Gospodnje, kada se crkva spominje svečanog Kristova ulaska u Jeruzalem, uputio su se po lijepom i sunčanom proljetnom vremenu u procesiji do župne crkve Sv. Anselma na svečanu svetu misu na kojoj je otpjevana “Muka Isusova”.
Obraćajući se brojnim vjernicima iz Nina, Ninskih Stanova i Grba don Šime Kevrić je uz ostalo istaknuo da je Isus bio Sin Božji koji nije došao na zemlju da bi vladao nego služeći spasio narod svoj.
– Tu svoju ljudskost i dobrotu najbolje je iskazao svojim posljednjim riječima na križu rekavši: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” Stoga i mi okupljeni na ovom svetom mjestu na današnji dan nemojmo biti tek nijemi promatrači. Budimo kršćani koji će radosno mahati svojim granama masline jer smo se danas na nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnice susreli s našim spasiteljem i iskupiteljem. U nadolazećem Velikom tjednu molimo se i postimo kako bismo što dostojnije dočekali najveći kršćanski blagdan Uskrs, kazao je don. Šime Kevrić.