Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slovenski nautičari stigli u Sali

Autor: Nenad Marčina

28.03.2010. 22:00
Slovenski nautičari stigli u Sali


Kapetan Lučke ispostave Sali Ivo Švorinić pun je optimizma bez obzira na globalnu krizu i recesiju te predviđa uspješniju nautičku sezonu od prošlogodišnje. U četvrtak 1. travnja otvaraju se međunarodni pomorski granični prijelazi druge kategorije, oni u Salima i Božavi, samo tri dana prije Uskrsa


Sunčano proljetno vrijeme izmamilo je mnoge zaljubljenike u more da zaplove zadarskim akvatorijem. U saljsku luku jedan za drugim uplovljavaju slovenski nautičari.
Kapetan Lučke ispostave Sali Ivo Švorinić pun je optimizma bez obzira na globalnu krizu i recesiju te predviđa uspješniju nautičku sezonu od prošlogodišnje.
U četvrtak 1. travnja otvaraju se međunarodni pomorski granični prijelazi druge kategorije, oni u Salima i Božavi, samo tri dana prije Uskrsa.
Saljski kapetan pojasnio nam je i samu proceduru uplovljavanja.
– Zapovjednik plovila koje uplovljava u Republiku Hrvatsku morskim putem dužan je najkraćim putem uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole te ispuniti vinjetu, ovjeriti popis posade i putnika ili popis osoba u lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije.
No, kako doznajemo od saljskog “pilota”, popis posade i putnika ne moraju imati plovila koja nemaju mogućnost duljeg boravka na plovilu. Plovilo mora biti na vidljivu mjestu označeno vinjetom. Vinjetu, također, mora imati i plovilo čija je duljina tri metra ili veća, kao i plovilo manje od tri metra ako ima ukupnu snagu porivnih strojeva 5 KW ili jaču. Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju duljinu, primjerice, kajak, sandolina, pedalina i sl. Vinjetu ne mora imati ni plovilo koje se čuva u luci ili nekom drugom odabranom mjestu u RH.
Rok valjanosti vinjete je godinu dana od dana izdavanja, a za jedno plovilo može se izdati samo jedna vinjeta. Vinjetu izdaje Lučka kapetanija ili ispostava Lučke kapetanije.
Zapovjednik plovila na kojem će se izmjenjivati osobe tijekom plovidbe u RH dužan je Lučkoj kapetaniji ili ispostavi Lučke kapetanije ishoditi poimeničan popis osoba koje u razdoblju valjanosti vinjete mogu boraviti i ploviti na plovilu, a ne može biti veći od dvostrukog kapaciteta uvećanog za trideset posto jediničnog kapaciteta. Djeca mlađa od 12 godina ne upisuju se na popis osoba te se ne uračunavaju u broj osoba koje se mogu ukrcati na plovilo tijekom plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH.