Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Speleolozi “osvojili” zadarske bedeme

Autor: Boris Kupčak

28.03.2010. 22:00
Speleolozi “osvojili” zadarske bedeme

Foto: Vedran SITNICA



Polaznici Speleološke škole, koja djeluje u sklopu Speleološkog odsjeka “Liburnija” PD Paklenica, u subotu su imali terensku nastavu u Parku kraljice Jelene. Nakon prošlog vikenda kada su im pokazane neke od velebitskih špilja, ovoga vikenda imali su priliku naučiti praktična znanja o sigurnom penjanju i spuštanju u jame za što su im odlično poslužili bedemi u parku. Naravno, prije ovoga su imali i četiri sata teorijeske nastave na kojoj su saznali više o tehnikama penjanja i sigurnosti. Svaki od polaznika imao je potrebnu speleološku opremu, bio uredno vezan i s kacigom, a uz njih su se kretali i instruktori.
– Ovo nam je prvi dan rada s užadi i vertikalnim tehnikama. Radimo kretanje po užetu, tehnike penjanja i spuštanja. Polaznicima je ovo prvi put da se susreću sa speleologijom, tako da im je potrebno malo napora, trebaju se upoznati s opremom i uskladiti je. Potrebno nam je podesiti sve za svakog ponaosob, a to nam i nije baš lako budući da nemamo opremu za svakoga pa se mijenjamo. Zadovoljan sam napredovanjem i onim što su pokazali do sada, kazao nam je speleolog Marko Zoranija, voditelj speleološke škole.
Polaznici će uskoro krenuti u velebitske jame, gdje će im do sada stečena znanja poslužiti.
– U jame krećemo za dva vikenda, s tim da nam Uskrs nije radni, tako da polaznici imaju 21 dan kako bi izbrusili sve što smo do sada uvježbavali. Tek kada budemo sigurni u njihovo znanje, odnosno kada se uvjerimo da su se usavršili, krećemo u jame, kaže Zoranija.
Školu pohađa 14 polaznika koji su već svladali dio teorijskog znanja te pokazali dobre rezultate na dosadašnjem dijelu škole. Uz praktične vještine polaznici će naučiti osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima, kao i crtanju speleoloških objekata i bivakivanju u prirodi. Uz sve to naučit će i povijest speleologije, arheološke i paleontološke nalaze i živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologiju, klimu podzemlja, alpinističke tehnike, više o zaštiti speleoloških objekata, opasnosti u planinama te prvoj pomoći i spašavanju.